Ordu'da radar cezalarına cevap geldi!

ORDU'da pilot bölge olarak 18 Kasım'da hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'nda kırmızı ışık ve hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan yaklaşık 100 bin sürücü ceza yedi. 1 günde 17 kez radara ya

Ordu'da radar cezalarına cevap geldi!
ORDU'da pilot bölge olarak 18 Kasım'da hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'nda kırmızı ışık ve hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan yaklaşık 100 bin sürücü ceza yedi. 1 günde 17 kez radara yakalanarak 4 bin 680 TL ceza yiyen sürücü Fahri Kaya, uygulamaya tepki gösterdi.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve Türkiye'de ilk kez Ordu’da uygulanmaya başlayan TEDES Projesi, 18 Kasım'da faaliyete geçti. İl Emniyet Müdürlüğü kontrolündeki Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin uygulayıcısı olduğu TEDES kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'na 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka sistemi konuldu. Kentte günde yaklaşık 110 bin aracın geçiş yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'nda hız limitleri ise şehir içi 70 kilometre, tüneller 80 kilometre, transit geçişler ise 110 kilometre olarak belirlendi. Yol güzergahlarına konulan tabelalarda hız koridoru başlangıcı ve hız limitleri yer aldı. Hız limitlerini ihlal eden sürücüler 24 saat kule radarlar tarafından fotoğraflanırken, ceza makbuzları da fotoğraflarıyla birlikte sürücülerin adreslerine gönderiliyor. Sistemin faaliyete geçtiği bir ayda yaklaşık 100 bin sürücünün hız ihlalinden radar cezası yediği belirtildi. 
15-012.jpg
 
Projenin uygulayıcısı olan Ordu Büyükşehir Belediyesi ise 8 Aralık tarihinde TEDES’teki tüm yetki ve hukuki sorumluluğu, araçların şehir istikamet güzergahları geçişleri de dahil Ordu İl Emniyet Müdürlüğü’ne devretti. Karadeniz Sahil Yolu'nu kullanarak radara yakalanan Ordu'nun il plakası olan '52' plakalı araçların sayısında da düşüş yaşandığı ifade edildi. Kentten geçen Karadeniz Sahil Yolu boyunca bir saatte 7 kez radara yakalanan bazı sürücülerde sosyal medyadan ceza makbuzlarını paylaşarak tepkilerini dile getirmeye çalıştı. Cezaların iptali için ise bazı sürücülerin mahkemeye başvurduğu belirtildi.
 
UYANIK SÜRÜCÜLER PLAKAYI SÖKÜYOR
 
Hız limitlerini aşarak kural ihlalinde bulunan bazı sürücülerin TEDES radarlarına yakalanmamak için araçlarının plakasını kapatarak ya da sökerek trafikte seyrettikleri de tespit edildi. Plaka tanıma sisteminden kolayca tespit edilen sürücüler hız ihlalinden 180 TL ile 391 TL arasında radar cezası, 88 TL ile 189 TL arası plakasız araç kullanma cezası ile karşı karşıya kalıyor. Bir ayda bu yöntemle plakasını gizleyen 15 sürücüye de ceza uygulandığı belirtildi.
 
1 GÜNDE 17 KEZ RADARA YAKALANDI 4 BİN 680 TL CEZA YEDİ
 
İşi gereği otomobiliyle Samsun'dan Giresun'a gidip gelen, Ordu'da 1 günde 17 kez radara yakalanarak toplamda 4 bin 680 TL ceza yediğini iddia eden Fahri Kaya uygulamaya tepki gösterdi. Cezaya itiraz edeceğini belirten Kaya, "20 bin TL kredi çekip araç aldım. 4 bin 680 TL ceza yedim. Bu nasıl anlayıştır, aracımızı satıp yayamı gidelim, at mı kiralayalım. Yetkililer bize bir şey söylesinler" dedi.
 
ENVER YILMAZ: KURAL İHLALİ YAPANA SİSTEM CEZA YAZIYOR
 
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Enver Yılmaz, TEDES'te tüm yetkinin Emniyet Müdürlüğü'nde olduğunu söyledi. Daha önce uygulayıcısı oldukları TEDES’i tüm yetkisiyle emniyete devrettiklerini kaydeden Başkan Yılmaz şunları söyledi:
 
"1 günde 17 kez ceza yiyen sürücü o kadar ceza yediyse kural ihlali yapmıştır. Bunun çözümü sürücüler kurala uyacak, uymadığı takdirde ceza geliyor. Kırmızı ışıkta geçene, kural ihlali yapana sistem ceza yazıyor. 2017 yılında Türkiye genelinde bu uygulamaya geçilecek. Trabzon- Maçka Belediye Başkanı ceza yemiş ama, Ordu dışında Samsun'da, İstanbul'da da ceza yemiş onları söylemiyor. Ama Ordu’yu konuşuyor. Bunun Türkiye’de ilk uygulayıcısı biziz. O nedenle belediyeler bize geliyorlar. Şoförler Cemiyetleri, dolmuşçu kooperatifleri bize teşekkür ediyor." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber