Ömer Hacısalihoğlu: “Ağır koşullardan en çok etkilenen emekçi kesimler”

CHP İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu’ndan 1 Mayıs mesajı.

Ömer Hacısalihoğlu: “Ağır koşullardan en çok etkilenen emekçi kesimler”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon İL Başkanı Ömer Hacısalihoğlu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Hacısalihoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi;

“1 Mayıs İşçi ve Emekçi bayramı kutlu olsun. Ülkemiz küresel pandemi koşullarında ağır bir ekonomik krizle, büyük bir yönetim sorunu ile karşı karşıyadır. Bu ağır koşullardan en çok etkilenen emekçi kesimler olmaktadır.

1980 öncesi ithal ikameci ekonomik politikalar uygulanmaktadır.Ülkenin ihtiyacı olan ürünler ülke içerisinde üretilmekte, aynı zamanda istihdam sağlanmaktadır. Cumhuriyet döneminden gelen KİT’ler Anadolu tarım ürünlerini sanayi ürünlerine dönüşmekte, yan ürünler ise yine tarımda girdi olarak kullanılmaktadır. Kalifiye emek gücünün az olduğu bu dönemde işsizlik oranı % 7-8 civarındadır. Sendikal örgütlenme, toplu sözleşme özgürlükleri bu günden daha ileridedir.

1980 sonrası neoliberal ekonomik politikalar uygulanmaktadır. Büyük şirketlerin ekonomik alanlarını genişletmek için uygulamaya karar verdiği politikalardır. Finans ağırlıklıdır. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde askeri darbelerle uygulamaya konulmuştur. Bu gün gelinen noktada kalifiye emek gücü artmasına rağmen son yıllarda şaibeli veriler üreten TÜİK verilerine göre %13-14 civarındadır. Literatürde geçen gözlemsel verilerin %25 civarında olduğu yönündedir. Ülke, üretimden uzaklaştırılmış, ağır bir borç yükü altına sokularak gelecek nesilleri ipotek altına alınmıştır. Örgütlenme özgürlükleri kısıtlanmış, finansal krizle karşı karşıyadır. Eğitimli ve emekçi kadroları, gençliği umutsuzdur.

Cumhuriyet Halk Partisi Emek Bürolarına ulaşan sorunlar acil çözüm bekleyen sorunlardır. Tüm işçiler aşı yapılmalıdır. Covid19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Pandemi süresince işten çıkarılmalar yasaklanmalıdır. Ücretsiz izin uygulamalarına son verilmelidir. Kısa çalışma ödeneği koşulları kaldırılmalıdır.Kısa çalışma ödeneği asgari ücret kadar olmalıdır. Kısa çalışma ve ücretsiz izin dönemlerinde emekli sigorta primleri devlet tarafından ödenmelidir. Asgari ücrette vergi kesintilerine son verilmelidir. İşsizlik sigortası işsizler için kullanılmalıdır. Sendika ve toplu sözleşme önündeki engeller kaldırılmalıdır. Uzaktan çalışma koşulları sözleşme maddelerinde yer almalı ve uzaktan çalışma sömürü aracı olmasına izin verilmemelidir. Kayıt dışı çalışmalarengellenmelidir. Tüm temel tüketim maddeleri üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır. Gelirsiz aileler için asgari geçim desteği sağlanmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır.Emekli ikramiyesi son üç yıllık enflasyon verilerine göre hesaplanması olduğu yönündedir.

CHP emekten yana sosyal demokrat politikalar izlemektedir.Ücretli emekçilerin politika yapacağı sorunlarına çözüm arayacağı zemin CHP’de mevcuttur. Kendi sınıfının bilincine varan emekçiler CHP ile buluşacaktır. Emeğin, alın terinin, dürüstlüğün, erdemin bayramı kutlu olsun.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler