Mustafa Yaylalı: "Beşikdüzü'nde kot kaldırılması daha çok sel getirir"

Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı'dan önemli açıklamalar...

Mustafa Yaylalı: "Beşikdüzü'nde kot kaldırılması daha çok sel getirir"
Kent konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı Haber61 TV’de katıldığı ‘Levent Ustabaşı ile Trabzon Gündeminin Şifreleri’ programında Beşikdüzü’nde yaşanan afet olayı ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

“Doğa olayını doğal afete biz çeviriyoruz” diyen Yaylalı, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“Bölgede taşkınlara heyelanlara alıştık artık. Bölgenin topografik yapısı ve iklim şartları bizim çözüm üretmemizi mecbur kılıyor. Bizim Beşikdüzü için doğru adımlar atmamız lazım. İlk defa bizim odamız afet sonrası hiç bir açıklama yapmadık yapmayacağız da. Bunun nedenini bütün afetlerde sorunun aynı olması. Aynı şeyleri söylüyoruz ama bir karşılığı yok. Biz inşaat Mühendisleri olarak bunu kendimize yediremiyoruz. Hızla mevcut potansiyeli kullanarak çözüm üretmemiz lazım. Çözüm çok da zor değil. 

MUSTAFA YAYLALI'NIN AÇIKLAMALARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ÇÖZÜM İÇİN KENTİ KENDİ HALİNE BIRAKALIM

Kenti şu kadar yukarı kaldıralım çözümü bize göre doğru değil. Kenti kendi haline bırakalım daha iyi bir çözüm olur. Derenin yıktığı köprüyü yapmayalım bu bile bir çözüm. İnşaat Mühendisleri odası çözüm için çok önemli çalışmalar yaptı. Bunların değerlendirilmesini bekliyoruz. 

EYNESİL BEŞİKDÜZÜ’NDEN DAHA ÇOK ETKİLENDİ

Eynesil Beşikdüzü’nden daha çok etkilendi. Ancak Beşikdüzü’nün kent merkezi etkilendi. Mevcut dereyi küçültüyoruz. Aynı hacmi sağlamak için derinleştiriyoruz. İmar izinlerini veriyoruz ve derenin akışını bile bile engellemiş oluyoruz. Yukarıdan gelen sürüntü maddeler bunun önünü tıkadığında dere bunların üzerinden akıyor ve bütün kent sular altında kaldığı gibi algılanıyor. 

BU İŞİN TEK SORUMLUSU SAHİL YOLU DEĞİLDİR

Sahil yolunun sorun teşkil ettiği yerler yok mu? Var. Ama her doğal afette sahil yolunu ileri sürmek kolaycılık biraz. Sahil yolunun kentle deniz arasında bent oluşturduğu yerler var ama bütün suçu sahil yoluna bulmak doğru değil. Bunun sorumlusu sahil yoludur demek ben bu sorunu çözmeyeceğim demektir. Dere yataklarının mutlaka ve mutlaka akışını sağlamak lazım. 25 yıllık verilerle dere yatağının genişliğini hesaplayamayız. 

DERE YATAKLARINDA MÜLKİYET VAR

Dere yataklarında mülkiyet olmaz ama bizim var. Çok sayıda var. Çok eskiden beri dere yataklarında mülkiyet verilmiş. Türkiye’de Belediyelerin en önemli sorunlardan biri mülkiyet hakları davalarıdır. Havza planlarını yeniden gözden geçireceğiz. Yaşadığımız kentleri bu planlar doğrultusunda sorgulayacağız. Dereleri kendi yataklarında bırakacağız. Bırakmazsak, bu afetleri yaşamaya devam edeceğiz. 

DERE 40 YILDA BİR YATAĞINI BULUR

HES regülatörleri aslında taşkın koruma sistemleridir. Ancak şunu söyleyebiliriz. Havza planları içinde plansız yapılan HES’ler var. HES’in yapım süreci de sıkıntılı. Doğru yaparsanız HES’ler taşkın korumada önemli bir sistemdir. Beşikdüzü’nde HES’lerle ilgili bir sıkıntı yok. Biz hala dereleri kapatıyoruz. Ben olsam bütün dere yataklarını eski haline getiririm. Kapalı dere yataklarının açılması lazım. Doğaya olabildiğince müdahale etmemeye çalışalım. Dere 40 yılda yatağını bulur sözünü unutmayalım. Doğa olayını doğal afete biz çeviriyoruz. 

BÜYÜKŞEHİR BİR FIRSAT

Bundan sonra Trabzon’da Havza planları ile Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmaların çakıştırılmasını bekliyoruz. Büyükşehir belediyesi bir fırsattır. Üst ölçekli planları yaptığı için. Üst ölçekli planlarda bunların hepsinin işlenmesi lazım. İlçe belediyeleri de alt ölçekli planlarda vatandaşların mülkiyet hakları ile ilgili çözümler üretecekler. Yarın ne olacağını bilmemiz mümkün değil. 500 Yıllık verilerle planlama yapmamız mümkün değil. Havza planları yeniden göz önüne alınarak bütün HES’lerin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. HES’lerin inşa süreçleri çok önemlidir. Bu sürecin çok iyi takip edilmesi ve denetlenmesi gerekir dedik. Bütün hafriyatları araziye bıraktılar ve hafriyatlar yağışla derelere doldu. Bazı HES’lerin iptali doğru bir karar. Bunların değerlendirilerek devam etmesini bekliyoruz. Su olmayan yerlere üretilmiş HES projeleri var. Dönemsel yağışlarla enerji üreteceğim dediler. 

KOT KALDIRILMASI ÇÖZÜMÜ DAHA ÇOK SELLER GETİRİR

İlçenin merkezinin kotunun kaldırılması yönündeki bir çözüm olmaz. Derelerin üzerlerinin hızla ve acilen açılması gerekiyor. Şehrin kotunun kaldırılması çözümü daha çok seller getirir. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber