Murat Zorluoğlu: "Görevimiz bittiğinde insanların Allah razı olsun demesi en büyük beklentim"

Trabzon Büyükşehri Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Haber61 TV'de soruları yanıtladı.

Murat Zorluoğlu: "Görevimiz bittiğinde insanların Allah razı olsun demesi en büyük beklentim"

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Haber61 TV'de ekranlara gelen 'Aleni Sorular' programına konuk oldu.  

Zorluoğlu, gündeme ve özel yaşantısına dair çok özel açıklamalarda bulundu.

Ganita-Faroz, Kanuni bulvarı, Boztepeden geçen viyadükler, yeni ve mevcut otogar, Altyapı çalışmaları, sahil düzenlemeleri ve daha bir çok konuda konuşan Başkan Zorluoğlu şunları söyledi;

Murat Zorluoğlu:

ATTIĞIMIZ TOHUMLAR MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Ben kumda valilik görevi yaparken Belediye başkan dayı olarak Trabzon’ geldim. Kaymakamlıktan başlayarak yıllarda devlet tecrübesi ile geldim. İlk aday olduğumuzda da bir vali belediye başkanlığı nasıl yapar diyenler oldu. 3,5 seneye yaklaştı. Valilikten kaymakamlıktan elde ettiği tecrübelerimin işime yaradığını gördüm. Vadedip yapacağız deyip de yapmadığımız çok az şey kaldı. Onları da yapacağız. Şehrin sorunlarını iyi analiz ettik. 4 ay iyi değerlendirdik ve somut projeler vadettik. Projelerin hazırlanması kaynak temini ve ihale derken iyi bir noktaya geldik. Şehirde bir değişim yapıldığı görülüyor. Dışardan gelenler, vatandaşlardan çok tebrikler alıyoruz. Attığımız tohumlar meyvelerini vermeye başladı. Projelerimiz tamamlandığında hizmete girdiğinde daha iyi olacak.

İSTİŞARE YAPIYORUZ. KARARIMIZI VERİYORUZ VE ARKASINDA SONUNA KADAR DURUYORUZ

Siyasetçi, olmanın belli kriterler var onları yerine getirmeye çalışıyoruz ama belediyecilik farklı. Trabzon bizim için özel Trabzon’a doğduğumuz şehre hizmet etme fırsatı doğmuş. İstişare yapıyoruz. kararımızı veriyoruz ve arkasında sonuna kadar duruyoruz . 5 sene kısa bir süre bu büyük projelerin hayata geçmesi için hızlı hareket etmek lazım.

100 YIL ALTYAPI SORUNU KALMAYACAK

Çok fazla projeyi bir arada yürütüyoruz.  Ortahisar’da yaptığımız altyapı proje tarihi bir proje. Bir kere şehrin kalbini yarıyorsunuz. Bunu yavaş yaparsanız 10 sene sürer ve insanlar bıkar. Şehrin bir altyapı haritası yok. Yaptığımız çalışmaların başka hatlara zarar vermesi söz konusu. Vatandaşlarımız biraz zahmet çekti. Geçtiğimiz günlerde yoğun bir yağmur yağdı. Birkaç nokta hariç sorun yaşamadık. Tamamlandığında belki de 100 yıl altyapı sorunu kalmayacak. Altyapıyı tamamladı üst yapıya girdik.

GANİTA-FAROZ ÇOK GÜZEL OLDU ŞUBAT MART GİBİ HİZMETE AÇMAYI PLANLIYORUZ

Bu şehrin ulaşım ağı yoktu. İnsanlar toplu taşımayı tercih ediyor. Bu kadar köklü bir şehir dolmuş dönüşümünü yapamadı. Ulaşım Master planını yaptık. Sahiller. Trabzon bir sahil şehri. Yalıncak çok muhteşem bir alan oldu. Kaşüstün’deki alanı da alıp düzenleyeceğiz. Ganita-Faroz çok güzel oldu Şubat mart gibi hizmete açmayı planlıyoruz. Söğütlü’de bir alan var. Akçaabat’ta doğru vatandaşların hizmetine kazandırmayı düşünüyoruz. Bunlar vizyon meselesi.

MEVCUT OTOGARIN YERİ NE OLACAK?

Otogar çok eskidi. Yeni bir otogar yapıyoruz. İskeleti ortaya çıktı. Prestij Çok daha geniş bir alanda. Seçimden önce açılışını gerçekleştireceğiz. Mevcut otogarın yeri yeni otogarın finansmanı olarak kullanılacak.19 dönüm bir alan. Orada para kazanmak değil. Özel bir bölge. Kat sayısı arttı ama emsal aynı. İlave emsal vermedik. Bu haliyle şehrin o bölgesinde kentsel dönüşüme start vereceğiz bir proje. Orası kıymetli bir arazi Talep edenler var. Raiç bedel üzerinden o bölgedeki arsaların fiyatı üzerinden ihaleye çıkacağız. Talipler gelecekler en iyi teklif veren kimse ona vereceğiz. Hedefimiz eylül ayı içinde ihalesini yapmak.

BU PROJELER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BÜTÇESİ İLE YAPILAMAZ

Büyükşehir belediyesinin bütçesi ile bu yatırımlar yapılamaz. Ganita’nın karşısındaki büyük caminin etrafındaki alanı ihaleye çıkarıyoruz. O alanın çevre düzenlemesi. Rekreasyon alanı, minibüslerin durakları depolama alanları olarak, bilim merkezi, Avrasya pazarı kuyumcu kent,  var. O bölge Trabzon’un kalbi gibidir. Orası ticari anlamda bu şehrin kalbidir.  Trabzon’u meydanın sıkışmışlığından kurtarmak istiyoruz. Farklı cazibe noktaları yapmak istiyoruz.  Beşirli dolgu alanı ile ilgili süreç tamamlandı. Yani bu kaynak buralarda kullanılacak.

EN DÜŞÜK İŞÇİMİZ 8 BİN 700 TL ALIYOR

Ankara ile çok iyi ilişkilerimiz var. Sayın bakanlarımızın ciddi katkıları oluyor. Maliyetlerde çok yükseldi. Personelimize yüzde 79’a yakın zam yaptık. En düşük işçimiz 8 Bin 700 TL alıyor. Çok ciddi bir maliyet artışı anlamına geliyor ama işçimizi enflasyonun altında bırakamazdık. Bu işlerin hepsinin arkasındaki kahramanlar benim çalışma arkadaşlarım.

DOLMUŞÇU ESNAFI İLE ANLAŞIYORUZ

Dolmuşçu esnafımızın haklarını da savunuyoruz. Oda başkanı Hakan Usta istişareye açık bir arkadaş. Biz onlarda anlaşıyoruz.

SİYASET ANLAMINDA TRABZON’DA KAVGA DÖVÜŞ YOK

Seçildiğim zaman 820 bin hemşerimin belediye başkanıyım. Oy vermiş vermemiş bakmam. Siyaseten karşı tarafta olan insanlar var. Kendi adaylarına oy verdiler ama seçim bitti o iş bitti.  Muhalefet belediyeleri ile de ilişkilerimiz var. Siyaseten baktığımızda Trabzon’da bir huzur ortamı var. Kavga gürültü ile anılan bir durum yok.

BOZTEPE’DEN GEÇEN KANUNİ BULVARI VİYADÜKLERİ

Doğudan ve batıdan şehre girdiğiniz de söylenmesi gereken husus viyadüklerden önce sanayi siteleri. Küçük sanayi sitelerinin dönüşümü şuanda özellikle üzerine çalıştığımız bir proje. Bu şehrin en önemli işlerden biri oranın dönüşümü. Bir diğeri de hafif raylı sistem. 5 tane sanayi sitesi var. Maçka’ya giderken 550 dönümlük bir alan var. Orası tespit ettik. Ulaşımı kolay olan Kanuni bulvarı ile kesişen bir yer. Değirmendere’yi dönüştürdüğümüzde çok güzel bir alan olacak. Viyadükler rahatsız edici. Karayolları Genel müdürümüz ile görüştüm üzerinde çalışıyorlar. Bakıldığında insanı rahatsız etmeyecek şekilde olması için çalışıyorlar. Coğrafyanın yaşattığı bazı zorluklar oluyor. Kimse istemez ama ulaşımda bir ihtiyaç İtalya’da bazı bölgeleri gezdim oralarda da istenmese de yapılan yerler var. Trabzon’un önemli bir ihtiyacıydı önemli mesafe katedildi. Dokunuşlarla beraber estetik anlamda sıkıntıları da gidereceğiz.

PERSONEL ALIMINDA ÇOK RAHATIM

Çok fazla personel alan bir belediye değiliz. İhtiyacımız olduğu kadar alıyoruz Yüksek bir personel alımı söz konusu değil. O konularda çok rahatım. Gizleyecek saklayacak bir şeyimiz.

BELEDİYE ÇALIŞANLARININ PROMOSYON ALMASI

Büyükşehir belediyesi çalışanları çok ciddi bir promosyon aldı. Bu 3 yıllık bir çalışma. Sözleşmesi var. 8 bin TL kadar bir promosyon aldılar. 3 yıl sonra yeniden bakılacak.

Sürekli artan bir yolcu talebi var. Bu talep doğrultusunda otobüs dayımızı artırmaya çalışıyoruz. Çok büyük bir sorun görmüyorum ve Beşikdüzü ile ilgili Ulaşımda belediyeler dünyanın hiçbir yerinde kar edilmez. İndirimli binenler var, ücretsiz binenler var. Bunları sübvanse ediyoruz.

NÜFÜSU KÜÇÜK OLAN BELEDİYELER EKONOMİK SIKINTI İÇİNDE

Trabzon’da büyükşehir belediyesinin geliri yüzde 20, Ankara’dan gelen pay yüzde 80’dir. İlçe belediyelerin ruhsat gelirleri harç gelirleri var. Onların öz gelirleri bizden biraz daha fazla İlçe belediyelerinden nüfusu küçük olanların bira maddi sorunları var.

DİĞER İLÇELERİMİZDE HİÇBİR FARKI YOKTUR BEŞİKDÜZÜ’NÜN

Beşikdüzü de bizim 18 belediyelerimizden biri. Zaman zaman ilçe belediyesinin sorumluluk alanına giren işlerde zaman zaman ekonomik sebeplerle bizim yaptığımız işler oluyor. Olması da normal diğer ilçelerimizde hiçbir farkı yoktur Beşikdüzü’nün.

BU ŞEHİRDE UNUTAMAYACAĞIM DÖNEM!

Bana geldiğimde en çok arzu ettiğiniz şey nedir diye sormuşlardı. Ben de Trabzonspor’un şampiyonluğu demiştim. O iş gerçekleşti. Biz yaptık iddiasında değiliz ama katlılarımız oldu elbette. Şehrin bu kadar çok mutlu olduğu, ender zaman dilimlerinden birini yaşadık hep beraber 2022 yılı içinde. Kutlamalarıyla, coşkusu heyecanıyla muhteşemdi. Her faniye nasip olmayacak zamanlar yaşadık. Bu benim bu şehirde hiç unutamayacağım dönemdir. Allah dualarımızı kabul etti. Görevimiz bittiğinde insanların Allah razı olsun demesi benim en büyük beklentim. Herkesin eksiği vardır.

SAKİNİM AMA YERİ GELDİĞİNDE SÖYELMEM GEREKENİ SÖYLEDİM.

Genel olarak sakin bir insanım. İdarecilik de onu gerektirir. Problemleri suhuletle çözmeniz gerekir. Ama zaman zaman yükselmeniz gereken, cevap vermeniz gereken, had bildirmeniz gereken insanlarda oluyor. Onları da hiç pas geçmem. Hak ediyorsa hak ettiği şekilde cevabını veririm. Siyaseten önüne arkasına bakmam, söylenmesi gerekeni söylerim.

HANIMA YARDIM EDİYORUM

Evde hanıma yardım ediyorum. Bunu seviyorum. Hoşuma gidiyor. Çocuklarımla zaman ayırmayı seviyorum. Elimden geldiği kadar boş bulduğum zamanları ailemle kullanmaya çalışıyoruz. Pendemide evde olduğumuz için zaman oluyordu ama şimdi olmuyor. Sonbaharda önemli etkinliklerimiz olacak.

SON 10 YILLARDA BAŞIMIZA GELEN EN İYİ ŞEYDİR TORUN

Torunun olması çok ayrı bir duygu. İnsanın telefonunda torununum resmini videosunu beklemesi çok ayrı bir duygu. İstanbul’dalar. Bir şeyler, bir organizasyon olsa da gitsek diye bekliyoruz. Son 10 yıllarda başımıza gelen en iyi şeydir torun.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber