Muhammet Balta: "Nasıl bir Türkiye'de yaşadık, şimdi nasıl bir Türkiye'deyiz?"

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 bütçe görüşmelerinde AK Parti grubu adına söz aldı!

Muhammet Balta: "Nasıl bir Türkiye'de yaşadık, şimdi nasıl bir Türkiye'deyiz?"

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta hiç kimsenin AK Parti’ye Çevre dersi veremeyeceğini belirterek “Artık sularının arıtıldığı, havasının temiz tutulduğu, toprağının temizlendiği bir Türkiye'de yaşamaya başladık. Bizlere çevre dersi vermeye çalışanların geçmişte neler yaptığını hatırlatmakta fayda var.  Nasıl bir Türkiye'de yaşadık, şimdi nasıl bir Türkiye'deyiz?” dedi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2022 Bütçe Görüşmelerinde AK Parti Grubu adına söz aldı.

Muhammet Balta:

AK Parti olarak hayata geçirdikleri Sıfır Atık, Çevre Ajansı, Poşet Yasası, İklim değişikliği ve Şehircilik alanındaki konular hakkında görüşlerini bildiren Milletvekili Balta “Burada çevreyi konuşurken geçmiş ile günümüze de bir göz atmamız lazım. 1980'li, 1990'lı yılları hatırlatmak isterim.  Türkiye’de bu yıllarda sanayinin de biraz gelişmesiyle birlikte şehirlerimiz, özellikle büyük şehirlerimiz yaşanamaz hâle gelmişti; hava kirli, su kirli, toprak kirli ve sağlık sorunları yaşayan insanlara da doktor tavsiyesiyle Anadolu'nun farklı kentleri önerilmişti. Bu yıllarda, 1994 yılında ve şu anda Cumhurbaşkanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra İlk işi metropol şehir İstanbul'umuzun havasını, suyunu, toprağını temiz tutmak için bir hareket başlatmak olmuştu. Özellikle Haliç'in temizlenmesi, İstanbul'da havanın temizlenmesi ve toprağın temizlenmesiyle birlikte bu çevresel hassasiyet bütün Türkiye geneline yayılmıştı ve Türkiye genelinde, çevrenin ne olduğunu, çevresel sorunların insanlığa ve canlılara ne büyük zararlar verdiğini anlamıştık. Gazetelerle beraber promosyon dağıtılan bir İstanbul'dan ve Türkiye'den artık sularının arıtıldığı, havasının temiz tutulduğu, toprağının temizlendiği bir Türkiye'de yaşamaya başladık. 2002 yılından sonra da AK PARTİ iktidarları döneminde, özellikle atık su arıtma tesislerinin artırılması, diğer taraftan da bu işi kaynağında temiz tutmak için katı atık bertaraf tesislerinin yaygınlaştırılmasıyla birlikte, eskiden İstanbul'da patlayan o çöp dağlarının yerine katı atık bertaraf tesislerinde o atıklardan enerji üretilip çevreyi hiç kirletmeden ekonomiye kazandırdığımız bir döneme geldik” dedi. 

Muhammet Balta:

Son yıllarda özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çok önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Çevre Komisyonu Başkanı, Milletvekili Muhammet Balta  “Bir taraftan çevresel sorunlar, bir taraftan afetler, diğer taraftan kentsel dönüşümler, diğer taraftan TOKİ, diğer taraftan İLBANK'ın destekleriyle birlikte Türkiye'de çevresel sorunlar alanında çok büyük yatırımlar yapılmış, çözümler ortaya konmuş; sadece merkezde bir Bakan oturmamış; hemen hemen bütün Türkiye'de illeri dolaşarak; sorunları yerinde tespit ederek; siyasilerle yerel yönetimlerle, şehrin ortak kanaat önderleriyle beraber çözüm odaklı bir yaklaşım göstermiştir. Bu vesileyle, Bakanımız Sayın Bakan Murat Kurum ve ekibine teşekkür ediyorum. Özellikle Türkiye'de çevresel hassasiyetlerle alakalı yasal düzenlemelerle ilgili hem Çevre Komisyonu üyeleri olarak, bütün siyasi partilerin üyeleri olarak Bakanımızla ve ekibiyle uyumlu bir çalışma içerisinde bir dizi yasal düzenlemeler yaptık. Hem "poşet yasası" adı altında bir yasa çıkardık, diğer taraftan da Türkiye Çevre Ajansını kurduk. Türkiye Çevre Ajansının kurulması, operasyonel bir şekilde, tek çatı altında, Emine Erdoğan hanımefendinin başlattığı Sıfır Atık Projesi'nin daha başarılı olabilmesi için alt zemin oluşturarak... Diğer taraftan da -Paris Anlaşması'yla alakalı- geçmişten günümüze, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nden sonra Kyoto Protokolü, Kyoto Protokolü'nden sonra da Paris Anlaşması'na 2016 yılında imza attık. Ancak hem teknoloji transferine hem ekonomik yönden dağılımlardaki adaletsizliklere itirazımızdan dolayı 2021 yılında Paris Anlaşması'na taraf olduk. Türkiye her zaman olduğu gibi küresel bir güç olarak masada yerini aldı, düşüncelerini güçlü bir şekilde ifade etti. Paris Anlaşması'nda Sayın Bakanımız başta olmak üzere ekibiyle beraber ülkemizi güçlü bir şekilde da temsil ettik” dedi. 

Milletvekili Balta sözlerini şöyle sürdürdü:

“İLBANK, 2002 öncesinde, bütün Türkiye'deki yerel yönetimler, belediye başkanlarının kapısından geçmeye korktuğu bir yerdi. İktidar partisine mensup olan belediye başkanlarına taraflıydı, iktidar partisine mensup olmayan belediye başkanlarının ödenekleri kesilip hak ettikleri paralar dahi verilmiyordu. Şimdi, İLBANK'ı, TOKİ'yi ve diğerlerini, bir konut yapmayanların eleştirmeye hakkı yoktur, TOKİ 1 milyon civarında konut yapmıştır, kendisini yenilemiştir. Sadece konut değil; özellikle yutak alanlar, millet bahçeleri, parklar, bahçeler, hastaneler, okullar TOKİ vasıtasıyla, TOKİ kanalıyla her şey yapılmıştır. İLBANK da bütün belediyelere eşit ve adil bir şekilde hizmet vermektedir. 

Muhammet Balta:

Maskeyle gezdiğimiz bir ülkeden şu an yenilenebilir enerji kaynağını yüzde 53'e getirmiş ve gelişmekte olan sanayide yeşil enerji kullanan bir ülke hâline geldik. Bulgaristan bize enerji vermediği zaman korkuyorduk, şu anda enerji arz güvenliğimizi en üst seviyeye getirdik, bunun yanında da kendi ürettiğimiz enerjimizin yüzde 53'ünü de yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşturduk. Burada konuşurken çevre dersi vermek çok kolay ama çevre dersi verenlerin geçmişte neler yapıldığını da bir hatırlaması lazım. Nasıl bir Türkiye'de yaşadık, nasıl bir Türkiye'deyiz? Biz gelecekle alakalı 2023 vizyonuyla yolumuza devam ediyoruz.  Biz çevremizi düşünüyoruz ve nasıl bir çevrede yaşamamız gerektiğini konusunda çalışıyoruz. Enerjiyle alakalı elektrikli araç üretimine başlayacağız. Artık yeni yollar yapan, yolların standartlarını artıran, hızlı tren yolları yapan bir Türkiye var.  Orman alanlarını 2 milyon hektara çıkaran, 5,5 milyar fidanı toprakla buluşturan bir Türkiye var artık. Bunu neden yaptık? Yutak alanları arttırmak için, karbon emisyonunu azaltmak için ve bu işi dengelemek için. Kimse bize ders vermesin. Biz onların dersine çalışmıyoruz, biz kendi dersimize çalışıyoruz. 

Türkiye'nin Paris Anlaşması'nda neler yaptığını çok değerli Bakanım ve değerli bürokratları anlattılar, anlatmaya da devam ediyoruz. Haksızlıklara karşı susmuyoruz, haksızlıklar karşısında poşet yasasıyla, Çevre Ajansıyla, Paris Anlaşması'yla, Kyoto Protokolüyle... Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nde bize neler söylendi, dünya neler yapıyor, Türkiye neler yaptı bunları anlatıyoruz. Yoksa Türkiye öyle 3 milyar dolara, 5 milyar dolara pazarlık yapacak bir ülke değil, o eski Türkiye'de kaldı. Türkiye, artık bunları kendisi yapabilecek bir kabiliyette yani yeşil alanların arttırılması, geri dönüşüm oranlarının arttırılması bunların hepsini yapıyoruz, Allah'a şükürler olsun. 

Seçim bölgem Trabzon'da Avni Aker Millet Bahçesi'nin yapılması, Akçaabat Millet Bahçesi'nin yapılması, Vakfıkebir Millet Bahçesi'nin yapılması, Zağnos Vadisi ve Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi, Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi, Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi ve bunun gibi sayamayacağım projeler için -bütün illerde olduğu gibi seçim bölgem Trabzon'da da her noktasını bilen- Bakanımıza, ekibine, çalışma arkadaşlarına, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Bu bütçenin Bakanlığımıza, milletimize, ülkemize, bütün canlılara hayırlı olmasını temenni ediyor; yaşanabilir bir Türkiye, temiz bir Türkiye hayalini gerçekleştirmek için gece gündüz demeden koşan koşuşturan herkese teşekkür ediyorum. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber