Mehmet İş "Ayrılık ihanettir"i tanıttı: "Trabzon sanatta Türkiye’nin kaynağıdır"

Trabzonlu Yazar - Şair Mehmet iş yeni şiir kitabı "Ayrılık İhanettir"'i tanıttı.

Mehmet İş "Ayrılık ihanettir"i tanıttı: "Trabzon sanatta Türkiye’nin kaynağıdır"

Yazar - Şair Mehmet İş şiir kitabı “Ayrılık İhanettir” isimli şiir kitabını Haber61 TV’de tanıttı.


Aslen Trabzonlu olan ve Ankara’da ikamet eden Mehmet İş, 1980-90 yıllarından bugüne yazdığı şiirlerini derleyerek çıkardığı “Ayrılık İhanettir” kitabının ilk baskısını şiirseverlere sundu.

Kendisi hakkında bilgi veren Mehmet İş, Trabzonlu olduğunu belirterek, "Arsin’in 16-17 kilometre yukarısında Güneycik köyünde doğdum. Liseyi ve üniversiteyi Trabzon’da okudum. Elektronik Mühendisiyim. Ankara’da çalışıyorum. Benim ilk şiirim 1978 yılında Türk Edebiyatı dergisinde yayınlandı. Üniversite yıllarında Trabzon’da yayın yapan Karadeniz Gazetesinde 4 yıla yakın sanat sayfası yönetmenliği yaptım. Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği bize çok şey kattı. Ud çalmayı orada öğrendim. Türk sanat Musikisini TLYD çatısı altında öğrendim. Ben mühendislik görevimi de yapıyorum Ankara’da. Kitapta yer alan şiirlerin yüzde 80-90’ını 1980 ve 1990 yılları arasında yazdım” dedi.

PROGRAMI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

Mehmet İş HERKES BİRAZ ŞAİRDİR

Herkesin aslında biraz şair olduğunu ifade eden Mehmet İş, “Karadeniz kültüründe gayde vardır. Bizim kültürümüzde aslında şiir çok vardır. Bu aslında şair olarak geçinenlerden çok da aşağıda değildir. Bizim annemizin bacımızın, ilkokul bile okumamış insanların atma türkü dedikleri çok da yabana atılır türden değildir. Herkes biraz şairdir. Ben böyle bakıyorum. Türkiye’de asıl sorunda budur. Şiir kitabı çok fazla satılmaz. Ben bir şekilde yazıyordum, okuyordum, şiirlerim çeşitli dergilerde yayınlanıyordu. Ama şiir kitabı çıkarmayı hep erteledim. Bunun nedeni de işim gereği her yere gittim. Bir türlü kendimi toparlayıp da fırsatı bulamadım. Ancak şimdi kısmet oldu, iyi ki de böyle oldu. Bu kitapta 46 şiir var ama bin şiirin ölüsü var. Bin şiiri damıtarak bunu oluşturdum.” ifadelerini kullandı.

TRABZON SANATTA TÜRKİYE’NİN KAYNAĞIDIR

Mehmet İş, “Trabzon sanatta Türkiye’nin kaynağıdır” diyerek, “Trabzon aslında çok gelişmiş bir şehir, Türkiye’nin sanatında Trabzon’un yetiştirdiği çok büyük değerler vardır. Şiir deyince hemen Bedri Rahmi Eyüpoğlu dersin. Daha eskiye gidersen musiki de Rahmi Bey vardır mesela. İstanbul’da yaşamak zorunda kalmıştır. Bedri Rahmi’de İstanbul’da yaşamıştır. Trabzon kaynaktır. Bu değerler Trabzon’a sığmaz. Futbolcusu da sığmaz, şairi de sığmaz, mühendisi de sığmaz. Bir şey fark etmiyor yani. Trabzon sadece sanatçı olarak değil, usta olarak da, kalıpçı olarak da saatçi, yorgancı, pastacı olarak da insan göndermek zorunda kalmıştır. Türkiye’de Trabzon’un aslında duvar ustaları da çok meşhurdur. Türkiye’nin her yerinde Trabzonlu ustaları ararlar.” şeklinde konuştu.

ÇOK FARKLI İKİ ŞİİR

“Ayrılık İhanettir” isimli şiir kitabında kendisini çok etkileyen kişi şiiri olduğunu belirten Mehmet İş, “Bu şiirler benim gençlik dönemime ait şiirler. Bir kısmı aşk şiiri gibi görünse de aşk şiirinden öte biraz felsefi şiirlerdir.  Aşk şiirleri de vardır tabi. Benim en çok etkilendiğim iki şiirim vardır. Biri “neyin tersini” diğeri de “Gökler karardı.” Tam yok olduğunuz zaman, tüm ümidinizi yitirdiğiniz zaman, tekrar bir şeye bir şekilde başlamaktır. Düşülen bir çamurdan bataklıktan birinin ve ya sizin kurtulmanız için bırakılan bir saç telidir. Ondan tutup sizi veya sizin bir başkasını kurtarmanıza olanak sağlayacak bir tel. Yeniden dirilme anlamında” dedi.

GÖREVİMİZ DİLİMİZİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEĞE TAŞIMAKTIR

“Görevimiz dilimizi kültürümüzü geleceğe taşımaktır” diyen Mehmet İş, “Biz güzel anılar biriktirdik. Yaşamı seyretmedik içinde yer aldık. Yaşamın içinde yer aldık. Ben mümkün olduğunca Sanat Edebiyatla ilgilendim. Müzikle ilgilenmeye çalıştım. Bizim birçok arkadaşımızda bunu bir şekilde yaptı. Biz sadece mühendis olmadık. Sadece mühendislik kitaplarına sıkışıp kalmadık. Kütüphanemizde 100 kitap varsa bunun 10 tanesi mesleğimizle ilgili oldu. Geri kalanı yaşamımızla alakalı oldu. Bizi o zenginleştirdi. Bizim kültürel yaşamımızı o donatmış oldu. Türkçe çok büyük bir dil. Çok büyük bir edebiyat. Bugüne kadar gelebilmiş nadir dillerden bir tanesidir. Yunus, Karacaoğlan, Dadaloğlu olmasa ne yapardık. Bizim görevimizde mesleğimiz ne olursa olsun, dilimizi, kültürümüzü geleceğe bir şekilde aktarmaktır” ifadelerini kullandı.

TRABZON ÇOK BETONLAŞTI

Mehmet İş Trabzon’un betonlaşmasına üzüldüğünü belirterek, “Trabzon’un çok betonlaştığını düşünüyorum. Bunun bir şekilde bir yerde durması gerektiğini düşünüyorum. Bu doğayı korumamız lazım. Sahilde yeşil diye bir şey kalmadı. Ona çok üzülüyorum. Yeşili bir şekilde korumamız lazım. Ama şiirle, ama şarkıyla, ama resimle, ama karikatürle. Trabzon genel kültürü çok derin olan, tarihsel dokuları çok zengin olan bir şehir biz de bunun içinde bir noktayız. Karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler