Meclis üyeleri sordu Başkan Genç cevapladı! "Belediyemizi zora sokacak borcumuz yok"

Ortahisar Belediye Meclisi nisan ayı toplantıları yapıldı.

Meclis üyeleri sordu Başkan Genç cevapladı! "Belediyemizi zora sokacak borcumuz yok"

Trabzon’da Ortahisar belediye meclisi nisan ayı son toplantısı yapıldı.

Ahmet Metin Genç'in başkanlık ettiği oturum da tek gündem maddesi olan 2020 yılı faaliyet raporu görüşüldü. 

Faaliyet raporunda Belediyenin müdürlükleri ile ilgili kısımlarda meclis üyeleri sorular yöneltti.

CHP’li meclis üyesi Cüneyt Zorlu şu soruları şu soruları yöneltti;

"Net borç 124 milyon. Belediyemizin zor durumda olduğunu görüyoruz. Faiz giderlerimizde arttı. Belediyemiz gerekli ödemelerini zamanında yapabiliyor mu?

Orbel’in işçi alımlarından bahsetmek istiyorum 2020 de faaliyetlerin azalmasına rağmen personel artmış. Alınsın pandemi noktasında alınması doğru ama kriterlerimiz nedir bilmiyoruz. 

Mal temini konusunda doğrudan alim yapılıyor. Bunlar ihale usulü ile yapılabilir mi? 

Altyapı çalışmalarının üst yapı işlerini bizim belediyemizin yapılacağı söylenmişti. Ortahisar’da 565 km’lik bir alt-yapı çalışmasının maddi kısmını nasıl karşılayacağız.

2020’de 11 kitap 3 dergi ve birçok broşür basıldı. Bunlar nerelerde ve nasıl basılıyor."

CHP’li meclis üyesi Oktay Söğüt şu soruları yöneltti;

"Bu kitaplar neler ve Ortahisar belediyesi yayınları olarak mı basılıyor kriteri nedir?

Şehrimizde altyapı çalışması var. 8 ayda Beşirli’den çıkılmadı. Vatandaşın da sabrı taşmaya başladı. Bununla ilgili bir bilgilendirme yapılabilir mi?"

Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç sorulara toplu şekilde cevap verdi;

Ahmet Metin Genç’in açıklamaları şu şekilde;

Tarihi çeşmelerle ilgili Turgay beyin önerisini bu manada ekonomik bir yönetim biçimin gereği olarak katkı sahibi olanların manevi hatırasının şehirde yaşatılması adına dikkatle değerlendireceğimiz bir husus olarak görüyorum. 

Pazarkapı kentsel dönüşüm çalışmamız devraldığımız alanlar, buradaki ticaret, konut, peysaj ve son kısmı peysajı belediye olarak tamamladık ve hak sahiplerimize teslimlerini yaptık. 

Kültür sosyal işler alanında aktif olan bir belediyeyiz. Dezavantajlı gruplarımızla ilgili olarak şehrimizde 11 engelli derneğimize verdiğimiz sözümüzü yine pazarkapı kentsel dönüşüm alanında 200 metrekarelik bir alanı onların kullanım şekline kendi kullanım şekilleri doğrultusunda tahsisini yaptık. İç konseptini tamamlayıp engelli derneklerimize teslim edeceğiz. 

Ortahisar belediyesi olarak bu şehrin yazanı çizenine sahip çıkmak amacımız. Bu tür yapılan çalışmaları sahiplenmek. Maddi destek sağlamak gibi bir durum söz konusu değil. Atında başka bir aranması doğru değil. Belli bir protokol ile çalışmalarımızı yapıyoruz. 
Evde bakım konusunda pandemi nedeniyle bir ara verdik ama kurumsal yapımız aynı şekilde devam edecek. 

Küçük dostlar kliniğimizde bin 200 tedavi ve bin 600 kısırlaştırma yapılması memnuniyet verici ve aynı anlayışla devam edeceğiz. 

Pazarkapı mahallemizdeki tarihi binamızın restorasyonunu tamamladık. 

MEHMET AKİF ERSOY YÜZME HAVUZU

Mehmet Akif Ersoy ile ilgili bu alanda 4 adet tenis kortu ve kapalı spor salonu var. Orayı kompleks olarak devralıp, yüzme havuzu ile ilgili güçlendirme çalışması tamamlandı. Bir kızım diğer çalışmalar bittikten sonra hizmete alacağız. Amacımız, bir gün engelli kardeşlerimizin istifadesini sağlamak, bir gün öğrencilerimizin gençlerimizin istifadesini sağlamak. Kadınlarımıza ayrı bir gün yapıp ya hiç ücret almadan yada çok cüzi bir miktar alarak kullanımlarını sağlamak istiyorum. Kalan kısmı normal insanların hizmetine sunarak elde edeceğimiz kazançla belediyeye kazanç düşünmeden oranın dönüşümünü sağlamak istiyoruz. 

KADIN KONUK EVİ

Kadın konuk evimizi hizmete aldık. Daha iyi hizmeti olan sosyoloğu, psikoloğu, hukukçusuyla ve kadın istihdamına dönük bir ünitesiyle beraber belediyemiz himayesinde bir ünitenin oluşmasını kadınlar açısından daha güvenli olacağını düşünüyoruz. 
Atık getirme evleri şehrimizde 14 tane inşallah daha yaygın hale gelecek. 

TÜNEL AKVARYUM

Akvaryumla ilgili inşallah bu sene çalışmamızı tamamlayacağız. 22 Eylülde ihale yapıldıktan sonra 12 Ocak yer teslimiyle beraber 22 Eylül 2021 proje teslim tarihimiz hizmete alacağız. 

YENİ PARKLAR

Kanuni bulvarında devredilen alanlarda parklar oluşturalım. Hem Erdoğdu’da hem Beşirli’de o alanlar bize devredildi. Projeleri de tamamladık ve hayata geçmeye hazır. Hem yeşili artıracağız hem de Kanuni bulvarının o soğuk görüntüsünü biraz yumuşatmış olacağız, hem de vatandaşımızın soluklanacağı bir alan hayata geçirmiş olacağız. Beşirli’de bir parkımızı hizmete aldık, inşallah Beşirli Sera ve Erdoğdu soğuksu parkı da bu dönem hizmete alacağız.  Çukurçayır’daki doğa parkımızı da mini eko park modeliyle yaşam destinasyonu olarak kazandıracağız. İskele park ve su park projelerimiz vardı. Büyükşehirden yer talebinde bulunduk. Ganita-Faroz projesinde bunlara yer vereceklerini söyleyerek bunları bizden aldılar bizde hem mali yükten kurtulduk hemde bu proje içinde hayata geçecek. 26 Ocak’ta ihalesi yapıldı. İnşallah hızlıca hayata geçiririz diye düşünüyorum. 

HASAN PAŞA HAMAMI

Hasan Paşa hamamı için projemiz tamamlandı. Şuanda kurulda. Orayı da tarihe saygının gereği olarak belediyemizin sosyal amaçlı bir alanı olarak yapıp hizmete almayı düşünüyoruz. 

BOZTEPE KÜLTÜR ROTASI

Boztepe kültür rotası projemiz, Kızlar Manasatırı’nın hemen güneyinden başlayarak mağaralar diye tanımladığımız 1 km’lik bir yaya yürüyüş yolu ve seyir terası projemiz tamamlandı. Kurulda şuanda. Sadece alanın SİT alanı olması nedeniyle bakanlık görüşü bekliyoruz. Ahşap bir imalat olacak. İnşallah bu hizmeti de hayata geçireceğiz. 

BAŞKA BİR BORCA GİRMEYİ DÜŞÜNMÜYOPRUM

Ortahisar belediyemiz borç devralarak doğan bir belediye. Bunun mazeretine sığınmadık. Bu projelerimiz dışında ayrıca bir şeye girmeyi düşünmüyorum. Pandemi dönemindeyiz. Meclisimizin iradesiyle bize emanet edilen bütçeyi iyi idare etmek icra makamı olarak benim sorumluluğumdadır. O nedenle başka bir borçlanmaya girmeyi düşünmüyorum. Kendi kaynaklarımızı artırmak için neler yapabileceğimizi konuştuğumuzda kadastro ve imar çalışmaları neticesinde belediyemiz bünyesine ihdasen girmesi gerekip de bu revizyon çalışmaları ile veri tabanlarını da oluşturup belediyemiz bünyesine geçen hisseler ve imar parselleri oluşacak alanlarımız var. Bunları ciddi şekilde çalışıp, hukukileştirip, parseli terkedenin malikine emlak değeri +piyasa değeri /2 oranında satarak, terk etmemişse piyasa değeri ile satarak gelir elde etme amacındayız. Altyapı çalışmalarımızda 46 dönüş yeri devraldık. Altyapı konusunda bütün dışında başka bir yerel para vermiyoruz. Hepsini kendi şantiyemizde yapma kabiliyetini sahibiz. Diğer belediyelerde bizden yardım istiyor. Bir anlamda da tasarrufta bulunduk Kapasite artırımına gittik. Başka bir projede de kullanılıp gelir getirmesi anlamında üstünde düşünüyoruz. 

BELEDİYEMİZİ ZORA SOKACAK BORCUMUZ YOK

Aralık 2020 itibariyle dışarıya borcumuz yok. Borcumuz 3 ayı geçmiyor. Şuanda ocak ayını ödüyoruz. Dışarıdan yaptığımız alımları 3 ayı geçmeyecek şekilde yapıyoruz. Borcumuzu oluşturan temel faktör İlbank kredileri, SGK ve vergi borcumuz. Belediyemizi zora sokacak bir durum yok. Şuanda hesabımızda bulunan 11,90 faizle uygun şartla aldığımız, projelerimizin finansı için aldığımız 27 Milyon TL civarında bir paramız var. Onun dışında özel tüzel hiçbir bankadan kredi kullanmadık. Kullanmayı düşünmüyoruz. 

TOPLU BİR PERSONEL ALIMIMIZ YOK

Personelle ilgili toplu bir alımımız yok. Temizlik işlerinde eksiklikler oluyor. Bu farklar temizlik işlerinden kaynaklanıyor. Bir kısmı güvenlik işleriyle münferiden yapılan alımlardır. Büyükşehir belediyemiz zabıta yardımcısı ve güvenlikçi olarak yaptı ilerde toplu olursa onu da sizlerle birlikte değerlendiririz. 

KATI ATIK SORUNU

Teknik katı atık firmasından kiralama ile devam etmemizin fayda-maliyet analizine göre daha isabetli olacağı raporlama üzerine karar verdik. Katı atık konusunda bütün belediyeler gibi bizimde imzaladığımız bir sözleşme var. Toplamanın da firmaya ait olması yöntemiyle olmasını istedik ama maliyetleri çok yüksek bulduk. Bu sözleşmeye itiraz ettik itirazı da ben yaptık. Diğer başkanlarda bize destek verdi. Maliyetimiz 296 liraydı o zaman ki maliyetimiz ise 130-140 civarındaydı. Olağanüstü bir değişiklik olamamasına rağmen maliyeti fazla bulduk ve itiraz ettik. Vali bey sağolsun bizi bir araya getirdi. Gerekirse TRABRİKAP’tan çıkabileceğimizi kendi imkanlarımızla bunu yapabileceğimizi söyledik. Bunun üzerine şartnameyi revize ettiler. 2023’e kadar devam edeceğimizi söyledik.  2023’e de itiraz ettik. Yapımcı firma ve TRABRİKAP birlikte muvaffakat vermemizle şartıyla maddesini sözleşmeye koydurduk. 203 sonunda bunu değerlendireceğiz. Firma bun yapmaya devam edecekse bizim muvaffakiyetimiz olacak. Olmazsa devam etmeyeceğiz. 

ALTYAPI TESLİM TARİHİ 20 MAYIS 2021

Altyapı projesi Avrupa Birliği fonu ile yapılan bir proje. Yani yüzde 65’i hibe olan bir proje. Bunu kaçırmamamız lazımdı. Bu yeraltı işleri belediyeler için zor işlerdir. Görülmeyen ama zahmetli işlerdir. Siyaseten de riskli işlerdir kabul etmek lazım. Doğruyu yapmak istedik. Bizim bütün vatandaşlara bütün işlere eş zamanlı olarak en önemli iki borcumuz var. Biri en temiz içmesuyunu vatandaşa ulaştırmak, ikincisi en temiz havayı solumasını sağlamak. Şöyle bir sorunla karşılaştık. Şartnamede üst yapı yok. Bu para da bakanlık desteği ve büyükşehrin katılımı ile ancak şebekeyi yapıyor. Kısmen yağmur suyu ve kanalizasyonu yapıyor. Üstyapı kalıyor. Benim sorunum değildi kim yıktıysa o yapacaktı. Ama bir belediye başkanı olarak bu sorumluluğa girmeyi kendime vicdani olarak farz gördüm. Şuanda 565 KM’lik çalışmanın 100 KM’lik kısmı tamamlandı. Büyükşehri ile mütabakatla kalkeri büyükşehirden temiz edip büt ve asfaltı da kendimiz temin edip ara sokakları yapacağız. Ana caddeleri büyükşehir yapacak. Kaldırımla ilgili taşı büyükşehir belediyemizden temin edebilirseler alacağız, işçiliğini de biz yapacağız. Büyük bir sorumluluk olsa da bunun altına girerek bütün şehirdeki cadde ve sokaklarımızı sil baştan yenilemiş olacağız. Kaldırımlarda iki işi bir arada yapmamak için şuanda çalışma yapmıyoruz. Bitmiş olan yerlerde testler tamamlanınca 20 Mayıs 2021 de bize teslim edecekler. Bakanlıklardan aldığımız destekler, kendi imalatlarımız Büyükşehir belediyemiz ve biz inşallah bu işi kotararak üstesinden geleceğiz. 

BUNU KESİNLİKLE TÖLERE ETMEYECEĞİM

Burası halkın, vatandaşın mahalli idaresidir. Buraya gelen kişinin sorunu çözülemeyebilir. Her sorun çözülecek diye bir şey yok. Hepinize buradan ayrı ayrı canlı olarak talimatımdır. Vatandaşımızla ilgi alaka konusunda personelimizin al, bak, git gibi bir şey yok. Burası halkın kurumu. Alacak, gerekirse kendisi nezaret edecek. Müdür, Başkan yardımcısı olmadı bana gelecek. Çözdük, çözdük, çözemedik en azından vatandaşımızla ilgilendik. Bizden vatandaş bunu istiyor. O personelin tavrı beni meclis üyelerini temsil ediyor. Seçilmiş idareyiz biz burada. Böyle bir şey yok. Bunu istemiyorum. İşimizde eksik olur tölere ederim ama bunu kesinlikle tölere etmeyeceğim arkadaşlar. Hepinizden bu konuda büyük bir hassasiyet istiyorum ve bekliyorum. Eksik yaparız, az yaparız, çok yaparız, belki de yapamayız. Her şeyi yapacağız diye de bir şey yok ama vatandaşımızla ilgileneceğiz. Bu faaliyet raporunun en önemli kısmı. Bütün personellerimizde toplantı yapmanızı istiyorum, sizler aracılığınızla benim talimatım olarak iletmenizi istiyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber