Maçka'da Foseptik krizi

Haber61 – Haber Servisi -  Trabzon’un Maçka İlçesi Anayurt Mahallesinde ilginç bir projeye başlanması kafaları karıştırdı. Köylünün kirli su ve kanalizasyon atıklarının toplanması için  foseptik çukuru oluşturulmak üzere TİSKİ bir proje geliştirdi. Projen

Maçka'da Foseptik krizi

Haber61 – Haber Servisi -  Trabzon’un Maçka İlçesi Anayurt Mahallesinde ilginç bir projeye başlanması kafaları karıştırdı.

Köylünün kirli su ve kanalizasyon atıklarının toplanması için  foseptik çukuru oluşturulmak üzere TİSKİ bir proje geliştirdi. Projenin yapılması planlanan bölgede akarsu bulunması ve bu akarsuyun Trabzon’un içme suyunu oluşturan derenin bir kolu olması nedeni ile köylüler tarafından itiraz edildi.

Resmi olarak başvurularını gerçekleştiren köylüler itirazlarını Başbakanlık İletişim Merkezine de  (BİMER) ulaştırdı. Köy sakinlerinden Osman Özcan, BİMER’e yazmış olduğu dilekçede projenin durdurulması ve durumun sağlıksız olduğunu bildirdi. BİMER, yazışması üzerinden Trabzon Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Özcan’a cevap vererek endişelerinde haklı olduğu belirterek projenin durdurulması gerektiğini belirtti.

Özcan’a ulaştırılan Resmi dilekçeli cevap da, “Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi elemanlarınca incelenmiş olup, inceleme sonucunda; Anayurt Mahallesindeki Fosseptiğe kaç kişinin meskeninin akarının bağlanacağının anlaşılmadığı, dereye takriben 1 metre mesafede akarsuyun olduğu, yakın mesafede dere bulunduğundan sağlıklı koruma bandının konulmamasının mümkün olmadığı, takriben 45 – 50 metre mesafede konutların bulunduğu ve bu hali ile mevcut fosseptiğin ileride insan ve çevre sağlığına olumsuz yönde etkileyeceği  tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Halk Sağlığı İl Müdürlüğüne yapılan aynı baş vuruya TİSKİ’den de cevap geldi. Resmi dilekçede TİSKİ, “Yasal mevzuat doğrultusunda sızdırmaz foseptik ile sonuçlanması zorunluluktur. Atık suların toplanacağı Foseptik sızdırmaz olarak yapılacağı ve idaremiz araçları ile sürekli boşaltılacağından çevreyi kirletmesi ve koku yayması söz konusu olmayacaktır.” bilgilerine yer verildi.

Konu ile alakalı Haber61’e açıklama yapan Osman Özcan, “Halk Sağlığı il müdürlüğü durumu bize bildirdi. Bu sağlıksız bir duruma karşın bu fosseptiğin yapılmaması gerekli olduğunu ifade ettiler. Buna rağmen TİSKİ’de inşaatı durdurmadı. Kimseye sorulmadan bir proje başlatıldı. Bir an önce yanlıştan dönülmesine gerekli.” dedi.  

20151128022323-(2).jpg

20151128022323-(3).jpg

20151128022323.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler