Kurban Bayramı'nda bu uyarılara dikkat

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, dengeli beslenme ve kolay bir sindirim için, etin yanında sebze tüketilmesi gerektiğini, etlerin de mümkün olduğunca dinlen

Kurban Bayramı'nda bu uyarılara dikkat
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, dengeli beslenme ve kolay bir sindirim için, etin yanında sebze tüketilmesi gerektiğini, etlerin de mümkün olduğunca dinlendirilerek, usulüne uygun buzdolabında saklanmasının önemli olduğunu bildirdi.
 
Özgür,  yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'nda insanları, kırmızı etle zenginleşmiş, hamur tatlılarıyla ağırlaşmış sofraların ve hareketsiz yaşamın beklediğini söyledi.
 
Kurban Bayramı'nda aşırı kırmızı et ve tatlı tüketimine kaçılmaması gerektiğini belirten Özgür, "Bayramda bazı hasta gruplarının da gıda tüketimine özellikle dikkat etmesi gerekir. Kalp damarlarında sorun olan, kan basıncı yüksek seyreden hastalar, kan şekeri yüksek seyreden ve insülin kullanan diyabet hastaları, tedavi altında olan ve kolesterol, trigliserit değerleri yüksek olan hiperlipidemili hastalar, üresi yüksek böbrek hastaları, reflüsü olan mide hastaları, bağırsak hastaları, karaciğer enzimleri yüksek seyreden, karaciğer yağlanması olan hastalar ve hastalık düzeyinde şişman kişiler özellikle risk altındadır" diye konuştu.
 
Özgür, kurban etlerinin doymuş yağlar ve yüksek kolesterol içeren bol proteinli gıdalar olduğunu ifade ederek, "Günlük et tüketimi mutlaka sınırlı olmalıdır. Onun için de ideal olanı ortalama 100 gram civarında et tüketmektir" dedi.
 
Kurban etlerinin sert olduğunu da dile getiren Özgür, "Kurban etleri sert olduğu için sindirimi de zordur. O nedenle sindirimin daha da zorlaşmaması için etin yanında hamur işi, makarna veya pilavı tercih etmemeliyiz. Dengeli beslenme ve kolay bir sindirim için etin yanında sebze tüketilmesi gerekiyor ve etlerin mümkün olduğunca dinlendirilerek, usulüne uygun buzdolabında saklanması önemlidir" ifadelerini kullandı.
 
- "Sabah kahvaltısında kavurma et tüketilmemeli"
 
Özgür, Kurban Bayramı'nda kavurma et tüketiminin fazla olduğunu vurgulayarak, "Sabah kahvaltısında kavurma et tüketilmemeli. Kavurma et, genellikle öğle saatlerinde tüketilmeli. Yemek yerken aşırıya kaçtığımız bir öğünün ardından daha hafif yiyecekler yiyerek dengeli beslenme sağlayabiliriz. Akşam yemeğinde de mümkünse kurban eti yenilmemeli, sebze yemekleri veya balık tercih edilmelidir" diye konuştu.
 
Bayramda tatlı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Sağlıklı olan sütlü ya da meyveli tatlılardır. Aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinde dalgalanmalara, hızlı acıkmaya ve daha fazla tatlı yeme isteğine neden olur. Ayrıca çikolata, şeker ve tatlılar sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler ve yorar. Özellikle reflüsü olan hastaların hamur tatlıları ve kavurma et tükettiklerinde mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik, gaz ve geğirme sorunları artacaktır. Karaciğer yağlanması nedeniyle takip edilen hastalarda ise karnın sağ üst bölgesinde ağrı, dolgunluk veya karın şişkinliği gibi yakınmalar ortaya çıkacaktır. O nedenle kurban bayramında etlerin ızgara ya da haşlama şeklinde sebze ile birlikte pişirilmesine dikkat edilmelidir."
 
Prof. Dr. Özgür, Kurban Bayramı süresince hareketsiz kalınmaması gerektiğini de dile getirerek, "Günde en az 30 ile 45 dakika yürüyüş yapılmalı. Bayram ziyaretleri sırasında da çay ve kahve tüketimine de dikkat edilmeli. Bunun yanında günlük su tüketimi mutlaka 2 ile 2,5 litre kadar olmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber