KTÜ’de koronavirüs aşısı testleri başladı

COVID-19 salgını ile mücadele için geliştirilen aşı KTÜ’de gönüllülerin kullanımına sunuldu

KTÜ’de koronavirüs aşısı testleri başladı

Haber61 - Haber Servisi

Dünyayı sarar koronavirüs pandemisi sonrası aşı bulma çalışmaları devam ediyor. Çin biyoteknoloji firması Sinovac tarafından geliştirilen ‘inaktive tam virüs’ (Whole-Cell) aşısı Faz 3 klinik çalışması kapsamında birçok ülke ile birlikte Türkiye’de de kullanıma başlandı.

Faz 1 ve 2 aşamalarının sonuçlarına göre koruyucu etkinliği oldukça yüksek olan ve yan etki oranları düşük olan bu aşının Faz 3 aşaması Türkiye’de birçok merkez ile birlikte Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde de yapılmaya başladı.

Konu ile alakalı açıklama yapan KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Klinik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof.Dr.Gürdal YILMAZ “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınında 24 Eylül 2020 itibariyle 30 milyonun üzerinde hasta tespit edilmişken yaklaşık 1 milyon ölüm olmuştur. Bu salgından kurtuluş yolu aşı geliştirilmesi olarak görülmektedir. Aşılar her yıl milyonlarca hayat kurtarmaktadır. Aşılar, hedefledikleri virüsleri ve bakterileri tanımak ve onlarla savaşmak için vücudun doğal savunmasını (bağışıklık sistemini) eğiterek mikroorganizmalarla mücadeleye hazırlar. Vücut daha sonra hastalığa neden olan bu mikroorganizmalara maruz kalırsa, onları hemen yok etmeye hazırdır ve bu şekilde hastalıkları önler. Bağışıklama şu anda difteri, tetanoz, boğmaca, grip ve kızamık gibi 20'den fazla hastalığı önlemekte ve her yıl 2-3 milyon ölümü engellemektedir. COVID-19'u aşı ile önlenebilir bir hastalık yapmak için benzeri görülmemiş bir hızda çalışmalar devam etmektedir. Dünya sağlık örgütü şu anda geliştirilmekte olan 169'dan fazla COVID-19 aşı adayı olduğunu ve bunlardan 26’sının klinik araştırma aşamasına geldiğini yani insanlar üzerinde test edilmeye başlandığını duyurmuştur.

Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de gerek yerli gerekse uluslararası üretilen aşıların çalışmaları sürmektedir. Klinik araştırma aşamasına gelmiş Çin biyoteknoloji firması Sinovac tarafından geliştirilen ‘inaktive tam virüs’ (Whole-Cell) aşısı Faz 3 klinik çalışması kapsamında birçok ülke ile birlikte ülkemizde de kullanıma başlanmıştır. SARS-CoV-2 Aşısı (Vero Hücre); inaktive edilmiş tam virion ve alüminyum ile adjuvanlanmış bir aşıdır. Bir aşı piyasaya çıkmadan önce belirli aşamalardan başarılı olarak geçmesi gerekmektedir. Araştırma-geliştirme ve klinik öncesi dönemden sonra dört fazdan oluşan klinik çalışmalar yapılmaktadır. Bu aşının Faz 1 ve 2 evrelerinde başarılı sonuçlar alınmış ve ciddi yan etki gelişmemiştir. Faz 1 ve 2 çalışmalarında gözlemlenen en sık yan etkiler; enjeksiyon yerinde ağrı (%19.35), halsizlik (%5.91), ishal, baş ağrısı, ateş, kas ağrısı, bulantı, öksürük, aşı yerinde şişlik ve kızarıklık (≥%1) olarak bildirilmiştir. Serum inflamatuar faktörlerinde önemli değişiklik yapmamıştır. Aşının immün patolojik reaksiyonu başlatabileceğine ilişkin bir düşünce oluşturmamıştır. Aşının nötralizan antikor oluşturma düzeyi aşı dozuyla bağlantılı olarak %92-%100 arasında değişmektedir.

Faz 1 ve 2 aşamalarının sonuçlarına göre koruyucu etkinliği oldukça yüksek olan ve yan etki oranları düşük olan bu aşının Faz 3 aşaması ülkemizde birçok merkez ile birlikte Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesinde de yapılacaktır. Bu amaçla Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar merkezinde gelecek hafta başlanacak olan aşı uygulamaları için gönüllü katılımı kayıtları başlamıştır. Gönüllüler önceden PCR ile pozitif COVID-19 tanısı almamış ve COVID-19 IgG veya IgM testi negatif çıkan 18-59 yaş arası kişilerden başvuru sırasına göre belirlenecektir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber