KTÜ’de Fındığa  ‘aganigi-nagani’  araştırması tez konusu oldu

Fındığın cinsel gücü artırdığı yeniden ispatlandı.

KTÜ’de Fındığa  ‘aganigi-nagani’  araştırması tez konusu oldu

Haber61/Haber Servisi

Özel Haber: Levent USTABAŞI

Fındık tüketiminin erkek üreme sistemi üzerine etkisi KTÜ’de tez konusu oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim dalında Prof. Dr. Asım Örem başkanlığında fındığın insan sağlığı üzerine çalışmalar gerçekleştirildi. 

Doktora tezi oluşturulan bu çalışmalar sonunda fındığın yine cinsel gücü artırdığı ortaya kondu. 

Fındığın erkek üreme sistemi üzerine etkisini inceleyen bir deneysel hayvan çalışması yaptığını ifade eden Örem, tezinde fındığın kan ve kolesterole de iyi geldiğini ifade ederek, “Fındığın normal ve hiperkolesterolemik insanlarda kan lipid ve kolesterol düzeylerine olumlu etkileri çalışma ekibinin daha önceki çalışmalarıyla uluslararası literatüre kazandırılmıştır. “ ifadelerine yer verdi. 


 

Deneysel çalışmalar hakkında bilgi veren Örem, deney hayvanlarına belli aralıklarla fındık yedirildiğini kaydererek, “Çalışma kapsamında fındığın normal İnsan tüketimine eşdeğer miktarı 30 gün süreyle çalışma grubunun diyetine ilave edilmiş ve erkek üreme organları, sperm ve kan analizleri yapılmıştır. Yapılan incelemede üreme organlarının yapısında düzelme, sperm sayısı ve hareketliliğini içeren sperm kalitesinde artma ve özellikle semendeki oksidan parametrelerinde azalma ve antioksidan parametrelerinde ise, başta E vitamini olmak üzere, artma histopatolojik ve biyokimyasal analizlerle tespit edilmiştir. 
“şeklinde  vurguladı. 


Son olarak Örem, “Fındık yüksek yağ içeriği, özellikle tekli doymamış yağlar, nedeniyle güçlü bir enerji kaynağıdır. Ayrıca yüksek E vitamini içeriği ilede yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğunun”  altını çizdi.


Tamamlanan bu çalışma uluslararası bilim insanlarınca incelenip Food Chemistry, 294 (2019) 1-8. de yayınlandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler