KTÜ Rektörü Baykal: Personel açığımız var

KTÜ Rektörü Baykal 2017 yılını değerlendirdi

KTÜ Rektörü Baykal: Personel açığımız var

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof.Dr. Süleyman Baykal, 2017 yılının eğitim-öğretim ve yatırımlar açısından sorunsuz geçtiğini belirterek mevcut yatırımların sürdüğünü söyledi. 

Baykal, KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bünyesinde yer alan bazı bölümlere bölge dışından da hasta geldiğine dikkat çekerek özellikle, Girişimsel Radyoloji Merkezi'ne Ankara ve İstanbul gibi şehirlerden hasta kabul edildiğini söyledi.
Yapılan yatırımlarla ilgili bilgi veren Baykal, “KTÜ için 2017 yılı gerek eğitim-öğretim gerekse yatırımların devamı açısından sorunsuz geçti diyebilirim. Yaklaşık 60 bin öğrenci sayımızla 2017 yılını huzur içinde geçirdik. Şu anda öğrencilerimiz sınav dönemini yaşıyor. 2017 yılındaki büyük yatırımlarımız devam ediyor. Bu yatırımlarla ilgili herhangi bir ekonomik sıkıntı yaşamıyoruz. Diş Hekimliği Fakültemiz yaklaşık yüzde 90’ı bitmiş durumda. Nasip olursa 2018 yılının ortalarında bitmesini bekliyoruz. İnşallah 2018 yılı, Diş Hekimliği Fakültesi'nin bize teslim edildiği yıl olur. Çocuk Hastanesi inşaatı sürüyor, planlanan sürede bitmesini bekliyoruz. İnşallah 2019 yılında nihai noktayı koyarız. Bu yatırımlarımızın dışında devam eden Farabi Hastanemizin tamiratı var. Bu hastanemizdeki tamirat işlemi özellikle vatandaşlarımız açısından zaman zaman sıkıntıya neden oluyor. Aslında amacımız bu tamiratı, hastanenin tümünü kapatarak yapmaktı. Ancak, hastanemizin bölge hastanesi olması, aynı zamanda bazı işlemlerin yalnızca hastanemizde yapılması sebebiyle tümünü kapatmadan parça parça yapma durumunda kaldık. Şu an yaklaşık yüzde 60-70’i bitti. Ameliyathanemiz bitti. Yaklaşık 1 yıldır yeni ameliyathanedeyiz. Tamiratta yaptığımız iyileştirme sonrası Başhekimliğin taşınması işlemi yeni yeni oldu. Yuvarlak hastane dediğimiz Cerrahi Birimlerin olduğu hastanemizin yarısı bitti, büyük ihtimalle 15-20 güne kadar yeni hasta kabulüne başlayacağız. Daha sonra diğer yarısına tamirata geçeceğiz. Vatandaştan beklediğimiz biraz daha sabırlı olması. İnşallah onu da yakın zamanda bitiririz. Bunların bazıları idareye bağlı, bazıları da ihaleyi alan müteahhittin hızına bağlı. Henüz süre yönünden geçmiş bir durum yok. Ancak biraz gecikme olacak gibi görünüyor. Bu proje aynı zamanda bina güçlendirmesini içine alan bir büyük bir proje. Merkezi laboratuvarımız yaklaşık yüzde 60-70’lik seviyeye geldi. Üniversitemiz yapı itibariyle eskidi. Dolayısıyla büyük tamiratlara ihtiyaç oluyor. Bunlarda da parça parça yapılıyor. Yatırımlar açısından hükümetimiz sağ olsun, herhangi ekonomik problem olmadı. İnşallah 2018, 2017’den sarkan projelerin hızlı bittiği yıl olur” dedi.

"Personel anlamda açığımız var"
Baykal, üniversiteden yaş haddinden dolayı mecburi olarak emekliye ayrılanların olduğunu belirterek personel anlamında sıkıntı çektiklerini ifade ederek, “Üniversitemizin kuruluşu 60 yılı aştı. Üniversitemizin sadece binaları yaşlanmıyor, aynı zamanda personel, öğretim üyesi de yaşlanıyor. Dolayısıyla yaştan dolayı mecburi emeklilerimiz oluyor. Aynı zamanda birimlerde genişleme oluyor, bunların gerektirdiği ihtiyaçlar doğuyor. O ihtiyaçları gideriyoruz. Bu alımlar özel bir eksiklikten dolayı değil rutin alımlardır. Özellikle Diş Hekimliği Fakültesi’nin yeni binasına taşınacak olması, ekstra bir alımı gerektiriyor. Tıp Fakültesinde bazı birimlerin ekstra açılmış olması ekstra bir alımı gerektiriyor. Bazı mühendislik fakültelerinde ek açtığımız bölümler var. Bu bölümlerin gerektirdiği öğretim üyesi alımını yapıyoruz. Personel anlamında bir sıkıntımız oluyor. Yaş haddini tamamlayıp emekliye ayrılan çok personelimiz var. Bunların yerine yenisi pek fazla olmuyor orada bir sıkıntımız var. Tabiki ülkeyi de birlikte düşünmek lazım. Bunlar eğitimimizi, akademik çalışmalarımızı veya var olan hizmetlerimizi çok önemli derecede aksatan problemler değil” diye konuştu.

"Farabi Hastanesi bölgenin referans hastanesi"
KTÜ Farabi Hastanesi'nin bölgenin referans hastanesi olduğuna dikkat çeken Baykal, başka bölge hastanelerinde bulunmayan tedavi merkezlerin kendi hastanelerinde bulunduğunu kaydederek, “Ankara’nın doğusunda veya Karadeniz Bölgesinde, özellikli vakaların yapıldığı merkezlerden biri olan Farabi Hastanesi, bu bölgenin referans hastanesi konumundadır. Burası majör sorunu olan hastaların toplandığı bir merkezdir. Bu hastalar bize geliyor karşılığında ne veriyoruz? Bizim en çok yaşadığımız sorun yatak sayısı konusu. Şu anda mevcut hastanemizin yatak sayısını iki katına çıkarsak yine dolar. Çünkü talep çok fazla. Özellikli birimlerimiz oluştu. Örneğin Türkiye’de sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar bulunan İnme Merkezimiz mevcut. Beyin damar tıkanması olan yada vücudun başka bölgesinde majör damar tıkanması olan hastalara ilk 4-5 saat içerisinde müdahale yapabilecek bir merkeze sahibiz. Bu müdahale aslında hastanın hayatı boyunca felç kalmasını önleyecek müdahale bıraktığımız zaman doğal o süreci yaşayacak. Bunu yapabilecek Türkiye’de 4-5 tane merkezden bir tanesiyiz. Ankara’nın doğusunda bildiğim kadarıyla en azından bizim ölçekte yapan yok. Ayrıca Girişimsel Radyoloji dediğimiz benzer uygulamaların yapıldığı bir merkeze sahibiz. Son dönemlerde bu merkezimize Trabzon dışından Ankara ve İstanbul’dan gelen hastalarımız oldu. Ameliyat çeşitliliği bakımından hastanemizde yapılmayan ameliyat neredeyse kalmadı. Üniversiteler yatak sayısını çok artırıp rutin bir hastane durumuna dönmemesi lazım. Kalp Damar Cerrahisi açısından geçmişte bazı sıkıntılarımız vardı ancak bugün çok iyi bir ekip oluşturduk. Belki 4-5 sene öncesinde yapılmasını hayal etmediğimiz önemde büyüklükte ameliyatlar artık çok rahat yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler