KTÜ Rektör adayı Asım Örem: Doğru olan gelecek rektörün  üniversiteyi tanımasıdır

KTÜ Rektör Adayı Prof Dr Asım Örem Haber61’in sorularını yanıtladı.

KTÜ Rektör adayı Asım Örem: Doğru olan gelecek rektörün  üniversiteyi tanımasıdır

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör adayı Prof Dr Asım Örem Haber61’in sorularını yanıtladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne rektör ataması Ağustos ayında yapılacak.
Peki kim atanır? Şehirde içten içe bu soru yanıt aramaya başladı. Aynı şekilde KTÜ içerisinde de tartışılıyor. Haber61 en fazla konuşulan isimlerden olan Prof Dr Asım Örem ile buluştu. Genel Yayın Yönetmenimiz Levent Ustabaşı, Asım Örem’e sorular sordu. 
Bakın hangi cevapları aldı; 
 
Asım Örem kimdir? Biraz bahseder misiniz? 

26 Şubat 1963’te Trabzon’un Arafilboyu mahallesinde doğdum. İlkokulu, Arafilboyu’nda üniversitenin ilk kurulduğu bina olan Üniversite İlkokulunda okudum, bu da benim için ilginç bir tesadüftür. 57 yıldır Trabzon’un bir evladı olarak, sporcu ve akademik kimliğimle, Trabzon’un her kesimi ile yakın diyaloglar içinde oldum. Hayatımın herhangi döneminde, hekimliğimin 1 yıllık mecburi hizmet süreci hariç, Trabzon’u terk etmedim. Yaklaşık 40 yıllık KTÜ’lüyüm. 1982 yılında Tıp Fakültesinin ilk öğrencilerinden biri olarak KTÜ’ye girdim. Öğrencilik, asistanlık, doçentlik ve  profesörlük, tam 40 yıl üniversitenin birçok kademesinde aktif rol aldım. 

“KTÜ’de geçirdiği en önemli ve başarılı sürecin, 2001-2005 yılları arasındaki Farabi Hastanesi Başhekimlik döneminde olduğunu söyledi.”

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde neler yaptınız? 

KTÜ Farabi Hastanesi yaklaşık 300 milyonluk döner sermayesi ile sadece Trabzon’a değil, yaklaşık 4 milyon nüfusluk bölge halkına üst düzey sağlık hizmeti sunan önemli bir işletmedir. 2001 yılında, eskimiş, alt yapısı çökmüş, 4 yataklı koğuş sistemi ve servislerde genel tuvaletlerin olduğu Farabi Hastanesinde, yeniden yapılanma ve modernizasyon projesi başlatılmıştır. Bu süreçte, A ve B bloklar kısa bir süre içinde tek ve çift yataklı modern hastane sistemlerine dönüştürüldü. Bu modernizasyon işlemlerine en büyük katkı, o dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hazineden 17 milyon Euro tıbbi cihaz modernizasyon yardımı ile sağlanmıştır. 

Bu yardımın alınmasında büyük emeği olan, o dönemin bakanı Faruk Özak ve o dönemin milletvekillerinden Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e buradan bir kez daha teşekkür etmek isterim.  2001 ve 2005 yılları arasında başhekimliğini üstlendiğim Farabi Hastanesinin mekânsal ve tıbbi cihazlarının modernize edilme projesi benim ve tüm çalışma arkadaşlarımın katkılarıyla başarıyla tamamlanmıştır. Bu arada 2001’de sıfır bilançoyla aldığımız ekonomik yapı, 2005’te 13 milyon nakitle dönemin rektörüne devredilmiştir. 



“Örem,  akademik olarak birer dönem Anabilim Dalı Başkanlığı ve Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürüttüğünü söyledi.”

Rektör yardımcılığına hangi dönem başladınız? 

2016’da sayın rektörümüz Süleyman Baykal bana rektör yardımcılığı teklifinde bulundu, severek kabul ettim. Ana görevim ARGE’den sorumlu rektör yardımcılığıydı. Özgeçmişimde bulunan 100’ün üzerinde yayın, 1500 üzerinde atıf, Wos h indeksimin 26 olması ve projeci kimliğimiz bu göreve gelmemde önemli rol almıştır. 

Bu dönem neler yaptınız? 

Rektör yardımcılığına  geldiğim dönemde, Karadeniz Teknik Üniversitesinin ARGE harcamaları, yaklaşık 7-8 milyon TL civarındaydı. Bunun yaklaşık 4 milyonu KTÜ BAP ile kendi iç bütçesinden desteklenirken, 3.5-4 milyonu da KTÜ dışı dediğimiz TÜBİTAK, uluslararası çalışmalar, bakanlıklar ve sanayi işbirliği projelerinden gelmekteydi. 

2020 itibarıyla bu rakam 43 milyon TL olmuştur. İç kaynak desteği 4 milyon olup değişmezken, dışardan sağlanan 4 milyonluk kısım 40 milyona çıkartılmıştır, yani on kat artmıştır. Bu başarının sağlanmasında KTÜ bünyesinde kurulan ve yeniden yapılandırdığımız Teknoloji Transfer Ofisinin (TTO) katkıları çok büyüktür. Projelerin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçen akademisyenlerimize ve emeği geçen herkese buradan çok teşekkür ediyorum.

Örem, teknik bir üniversiteye mühendis rektör atanması konusunda “Bu sloganı çok doğru bulmuyorum, ayrıştırıcı bir slogan. KTÜ’ye bugüne kadar 15 rektör geldi ve son iki rektör sağlıkçıydı. Kurulduğunda teknik ağırlıklı olan KTÜ, bu gün itibarıyla bünyesinde 12 fakülte bulundurmaktadır, bunlardan 4 tanesi (Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi) sağlıkla ilgilidir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin üçte birinin eğitim gördüğü sosyal bilimler alanından İktisat ve Edebiyat Fakülteleri de bulunmaktadır. Bu gerçeklere rağmen,  mühendis veya başka bir orjine odaklanmayı doğru bulmuyorum. Doğru olan gelecek rektörün üniversiteyi tanıması, eğitim ve Ar-ge konularına hakim, idari tecrübesi yüksek ve uluslararası deneyimleri ile iyi bir vizyon sahibi olmasıdır.” ifadelerini kullandı.
KTÜ’de Rektör olursanız  neler yapacaksınız? 
Yaklaşık 40 yıldır KTÜ’nün içindeyim, burada öğrenci olarak başladım. Şu anda 20 yıllık profesörüm, yüzlerce lisans ve yüksek lisans öğrencim oldu, doktora ve uzmanlık tezleri yürütüm. 4 yıllık başhekimliğim oldu. Anabilim Dalı Başkanlığı, bölüm başkanlığı ve şu anda da 4 yıldır rektör yardımcılığı görevini sürdürüyorum. 

Bu bilgi birikimi ve tecrübemle, bizi seçecek insanlara daha fazla seçenek sunma sorumluluğu içinde, milli ve manevi duygularımla, devletime ve milletime hizmet etmek için aday oldum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
47 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler