"KTÜ kurulurken Trabzonlular sırtlarında taş taşıdılar"

Karadeniz Teknik Üniversitesinin 64. Kuruluş yıl dönümü töreni KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. 

"KTÜ kurulurken Trabzonlular sırtlarında taş taşıdılar"

Haber61/Haber Servisi
Levent USTABAŞI

Karadeniz Teknik Üniversitesinin 64. Kuruluş yıl dönümü töreni KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. 
Programa Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Milletvekili Salih Cora, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Öksüz, il protokolü, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

KTÜ’NÜN ŞEHRİMİZE KATKILARI VAR

Trabzon Valisi Ustaoğlu konuşmasında, “Karadeniz Teknik Üniversitesi kurulduğu günden bugüne eğitimde öncülük vazifesini en iyi şeklide yerine getiren üniversitelerimizden bir tanesidir.  Bu yönüyle üniversite kurucularımıza, tüm akademisyenlerimize ve gençlere teşekkür ediyorum. Üniversitelerin bulunduğu bölgeye her dönem ciddi katkıları olmuştur. Karadeniz Teknik Üniversitesi de kurulduğu günden itibaren bilgi birikimi ve donanımıyla gerek bünyesindeki yabancı uyruklu öğrencileri ile gerekse düzenlemiş olduğu uluslararası akademik etkinliklerle Trabzon’umuzun tanıtımına da çok önemli katkılar sağlamaktadır. Üniversitemiz gerek yerel yönetimlerimizle gerekse Valiliğimize bağlı kurumlarımızla olan iş birliğini, yapmış olduğu protokoller ile sürdürmektedir. Yine bu yönüyle KTÜ’nün, son yıllarda Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği kapsamında attığı adımlarla hem şehrimizin ekonomik ve iktisadi hayatına hem de ilimizin gelişmesine ve kalkınmasına çok önemli katkılar olmuştur. Bu yönde yapılan projelere de her zaman destek olmuştur, olmaktadır” dedi.

ÜNİVERSİTEMİZDEN YARARLANACAĞIZ

Törende yaptığı konuşmada üniversitenin 64. yaş gününü tebrik ederek, davetlileri selamlayan Başkan Zorluoğlu, 64 yıllık deneyim, bilgi birikimi ve kurumsallaştırma serüveniyle KTÜ’yü Türkiye’nin öncü üniversitelerinden biri olarak nitelendirdi.
 
Sadece Trabzon’un ve Karadeniz’in değil, Türkiye’nin en önemli akademik üniversitelerinden biri olarak tanımladığı KTÜ’nün çok önemli hizmetleri bulunduğunu kaydeden Zorluoğlu şunları söyledi:
“KTÜ, Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına çok büyük katkılar sağlamış çok önemli kuruluşumuz ve Trabzon’umuzun gözbebeğidir. Trabzonspor ile birlikte Trabzon’umuzun marka değerlerinden biridir. Elbette bu 64 yıla çok büyük heyecanlar, çok büyük gayretler, çok büyük yorgunluklar sığdırılmıştır. Ve çok önemli çabalar gösteren değerli rektörlerimiz, idarecilerimiz, hocalarımız olmuştur. Bu üniversiteye, bu şehre, bu manada katkı yapan, başta ebediyete irtihal etmiş hocalarımızı saygıyla yâd ediyorum. Diğer taraftan da bugün gerek bizim aramızda olan gerek olmayan ve bu üniversiteye hizmet etmiş tüm akademisyenlerimizi yine saygıyla selamlıyorum ve hepsine teşekkür ediyorum.” 

Konuşmasının devamında üniversitelerin şehirleriyle bir bütün olmak zorunda olduğunu vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Elbette üniversite gerek sanayi, gerek tarım, gerekse hizmet sektörüyle çok yakın bir iş birliği ve istişare içerisinde çalışmak durumundadır. Üniversitelerin bir başka ortağı yerel yönetimlerdir. Üniversite-yerel yönetim, üniversite-belediye ilişkisi bu bakımdan bence çok önemlidir. Üniversite ile birlikte belediyeler hakikaten çok önemli çalışmaları, belki çok daha ucuza, çok daha uygun ama çok daha etkin şekilde ortaya koyabilir. Daha konforlu ve ekonomik yollar yapabiliriz. Daha estetik binalar, daha görkemli meydanlar, park ve bahçe tasarımları, daha sağlıklı çevre, daha işlevsel alt yapı… Özetle insana dair tüm hizmetlerde, üniversite kültüründen daha derin izleri şehrimizde görmeyi arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

 Göreve başlayalı henüz 1,5 ay geçtiğini anımsatan Zorluoğlu, belediye ile üniversitenin iş birliğine yönelik yaklaşımını ifade ederek, “Seçim döneminde hep ortak akla vurgu yapmaya çalıştım. Hep istişarenin öneminin altını çizdim. Şimdi artık göreve geldikten sonra bunun gereğini yapma zamanı. Ve bu manada biz üniversitemizin bilgisinden, tecrübesinden ve gücünden maksimum ölçüde faydalanmak arzusundayız. Ve bütün birimlerimizle inşallah önümüzdeki günlerde daha somut projeler üzerinden bu söylediklerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

ŞEHRİN EN DEĞERLİ MARKASI

“KTÜ, Anadolu’da kurulan ilk üniversitedir” diyen Milletvekili Salih Cora da konuşmasında, “Bünyesinden altı ayrı üniversite kurulmasına rağmen büyüklüğünden ve özgül ağırlığından hiçbirşey kaybetmemiştir. Şehrimizin en önemli değeri, en güçlü markasıdır. Şehrin İlim, bilim, sosyal ve kültürel alanda taşıyıcı kolonudur. En önemli yön göstericisi ve rehberidir.
Üniversitemizin bu tarihsel serüveninde başarı meşalesini daima yukarılara taşıyan kıymetli akademisyenlerimiz ve her biri gönül elçisi olan KTÜ mezunlarını tebrik ediyor, başarılar diliyorum.” dedi. 

SIRTLARINDA TAŞ TAŞIYARAK YAPTILAR

Prof Dr Selahattin Köse’nin hazırladığı, “KTÜ 61 yaşında” “Belgelerle KTÜ tarihi” adlı kitabının sunumu gerçekleştirildi. Kitaptan kesitler sunan ve KTÜ’nün hangi güçlüklerle kurulduğuna dikkati çeken Köse, “Üniversitesinin kurulmasının duyulmasının ardından sevinç duyuluyor. Eğlenceler düzenleniyor. İnşaat sürecinde yöre halkı taşları sırtlarında taşıyorlar.” dedi.  Köse ayrıca kitabının imza törenini de gerçekleştirdi. Kitabı büyük ilgi gördü. Kitapta KTÜ’nün geçmişi tarihi belgelerle ortaya konarken bazı gün yüzüne çıkmamış önemli yaşanmış anlar, okuyuculara sunuldu. 

İLGİNÇ TESADÜF

Konuşmaların ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi 2019 yılı Akademik ve Doktora ünvanı almayı hak kazananlara sertifikaları verildi. Sertifika töreninde ilginç bir detay dikkat  çekti. AK Partili Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız’a doktora sertifikasını son yerel seçimde İYİ Parti ve CHP’nin oluşturduğu Millet İttifakı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı KTÜlü Prof Dr Atakan Aksoy verdi. Ayyıldız’ın KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Alanı’nda doktora hazırlığın sürecinde danışman olarak kendisine Atakan Aksoy’un yardımcı olduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber