KTÜ İletişim Fakültesi Dekanı Akyazı'dan gazetecilere 10 Ocak mesajı

Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Akyazı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

KTÜ İletişim Fakültesi Dekanı Akyazı'dan gazetecilere 10 Ocak mesajı

Gazetecilik mesleğinin internet ve sosyal medya nedeniyle zorlaştığını ve gazetecilerin artık bilgiyi doğrulama misyonu üstlendiğinin altını çizen Prof. Dr. Haydar Akyazı'nın kutlama mesajı şu şekilde: 

"Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazeteciliğin temel misyonu, halkın doğru ve tarafsız haber alma hakkının yerine getirilmesidir. Bu temel misyon, çağımızda çok daha önemli hale gelmiştir. Nitekim, başta yeni iletişim teknolojileri yoluyla kitlesel ve kitlesel olmayan iletişim, yaşamlarımızın her safhasına nüfuz etmekte; yaşamlarımızın her anı geleneksel medyanın yanı sıra artan bir biçimde yeni medya olarak adlandırabileceğimiz iletişim araçlarıyla etkileşim halinde geçmektedir. Dahası sözü edilen iletişim teknolojileri hepimizi içerik üreticileri haline dönüştürmüştür.

Tüm kullanıcıların birer içerik üreticisine dönüştüğü bu süreç, bazı toplum bilimciler tarafından “gazeteciliğin sonunu getirecek bir gelişme” olarak yorumlanmış; ancak gün geçtikçe bu öngörünün isabetli olmadığı ortaya çıkmıştır. Nitekim, günümüzde özellikle internet ve sosyal medya ortamında ciddi bir veri kirliliğinin oluştuğu açıkça bilinmektedir. Belirli olaylar özelinde, söz konusu veri kirliliğinin nasıl menfi sonuçlar doğurabileceği görülmektedir. Dolayısıyla böylesi bir tablo içinde, gazetecilik mesleğinin önemi ve mesleğin bilimsel ve etik ilkeleri ışığında yetişen gazetecilere duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır. Gazeteciler artık yalnızca haberleri topluma ulaştıran profesyoneller olarak değil; aynı zamanda, güvenilir veri kaynaklarını diğerlerinden ayırt eden ve doğrulama işini üstlenen kişiler olarak görev yapmaktadırlar.
 
Bu bağlamda etik ilkeler doğrultusunda halkımızın tarafsız ve doğru bir biçimde haber alabilmesini sağlamak gazetecilerin aslî toplumsal sorumluluğudur. Zor şartlara rağmen, sorumluluk bilinci içerisinde görevlerini yerine getirmeyi amaçlayan gazetecilerin halkı doğru, tarafsız ve etkin bilgilendirme çabaları her türlü takdirin üzerindedir.

Çok zor şartlar altında çalışan tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü en içten dileklerimle kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber