Kivi fiyatı ne kadar? - Kivi fiyatları belli oldu!

Kivi Üreticilerinin büyük merakla beklediği Kivi Fiyatları açıklandı. Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, "90 gram kivinin fiyatını 1,80 lira olarak belirledik" dedi. Uzunlar, Altınordu Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Ka

Kivi fiyatı ne kadar? - Kivi fiyatları belli oldu!

Kivi Üreticilerinin büyük merakla beklediği Kivi Fiyatları açıklandı.

Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, "90 gram kivinin fiyatını 1,80 lira olarak belirledik" dedi.

Uzunlar, Altınordu Ziraat Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz'de fındığa alternatif ürün olarak yetiştirilen ve vitamin yönünden oldukça zengin olduğu ifade edilen kivinin fiyatını belirlediklerini bildirdi.
 
Orta ve Doğu Karadeniz'de kivi hasadına çok az bir süre kaldığını vurgulayan Uzunlar, hasat öncesi toplanan komisyon tarafından kivi fiyatının belirlendiğini, geçen yıla oranla fiyatta düşme görüldüğünü kaydetti.
 
Uzunlar, "2015 yılı kivi fiyatları belirlendi. Buna göre, 2015 yılı içerisinde 90 gram ve üzeri kiloya sahip kivinin fiyatı 1,80 lira, 70 ile 90 gram arası kivi 1,40 lira, 50 ve 70 gram arası kivinin fiyatı ise 40 kuruş olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl zirai donun etkisi ile 90 gram kivinin kilogram fiyatı 2,80 liraydı. Bu yıl fazla rekolte ile bu rakam 1,80 liraya kadar düştü. Aynı şekilde geçen yıl 70 ile 90 gram olan kivinin kilogramı 1,70 liradan satılırken, 50 ile 70 gram kivi 50 kuruştan satılıyordu" diye konuştu.
 
Yusuf Uzunlar, bu sezon Ordu'da 6 bin 500 tonun üzerinde rekolte beklendiğini açıkladı. 
 
DALINDAN SATILIYOR
 
Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı yaptığı açıklamada, il genelinde 26 yıldır üretilen ve önemli bir geçim kaynağı olan kivide hasat döneminin başladığını söyledi.

Türkiye'de bu yıl kivi rekoltesinin 32 bin ton tahmin edildiğini, bunun da 20 bin tonunun Yalova'dan karşılanacağını öngördüklerini belirten Tunalı, "Mayıs ayındaki fırtına nedeniyle kivi ağaçlarının önemli bir bölümünde dallar kırıldı. Bundan dolayı 25 bin ton olarak öngördüğümüz rekoltede 5 bin tonluk düşüş bekliyoruz. Üreticilerimiz, fırtına sonucu dalında kalan ürünleri gözü gibi koruyarak hasat zamanına kadar getirdi. Şu anda ürüne talep yoğun. Yalova'daki kivilerin çoğu dalında alıcısını buldu. Kivi, bahçelerde kilogramı 2,5 ila 2,6 liradan satıldı" diye konuştu.

Tunalı, yetişme döneminde ağaçlara suyun bol verilmesi halinde kividen iyi verim elde edilebileceğini vurguladı.

Ağaçların ihtiyaç duyduğu suyu karşılamaya çalıştıklarını anlatan Tunalı, "Karadeniz'deki kivi, bizim kalitemizde değil. Bizim kivi artık piyasada 'Yalova kivisi' olarak nam yaptı. Ayrıca piyasada ortalama bir kivi 90 gram ila 110 gram gelirken, Yalova'da ise 130 ila 150 gram geliyor. Hem çok sulu hem de çok lezzetli oluyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler