Keşan bezi "suzeni nakışı"yla takıya dönüştü

Karadeniz'de kadınların günlük hayatta başörtüsü olarak kullandıkları, son yıllarda çantadan masa örtüsüne kadar farklı alanlarda kullanılan keşan bezinin üzerine suzeni nakışıyla çeşitli motifler işlenerek takılar üretildi.

Keşan bezi "suzeni nakışı"yla takıya dönüştü

Karadeniz Bölgesi'nde kadınların günlük hayatta başörtüsü olarak kullandıkları keşan bezi, takı üretiminde de kullanılıyor.



Tahta tezgahlarda sarı, kırmızı, beyaz ve siyah renklerle dokunan keşan bezinin günlük kullanımını artırmayı amaçlayan Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü atölyelerinde farklı modeller tasarlanıyor.

Ayasofya Camisi'nin alt katında bulunan el sanatları atölyelerinde, genellikle başörtüsü olarak kullanılan, son yıllarda çantadan fulara, yelekten masa örtüsüne kadar farklı ürünlerde değerlendirilen keşan bezi, takı olarak dizayn ediliyor.

Kasnağa gerilen kumaş üzerine tığ veya iğne ile yapılan ve çeşitli motiflerin ortaya çıkarıldığı zincir işi olan "suzeni nakışı" işlenen keşan bezi, boncuklarla süslenerek çeşitli takılara dönüştürülüyor.

Trabzon Olgunlaşma Enstitü Müdürü Sibel Karabina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, keşan bezinin öz dokusunu bozmadan farklı renklerde bezler ürettiklerini söyledi.

Üretilen bezlerden usta öğreticiler, kursiyerler ve çalışan personelle enstitünün diğer atölyelerinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Karabina, el sanatları bölümünde keşan bezinden takı hazırlandığını ifade etti.

"KEŞANI GENÇLERİMİZLE BÜTÜNLEŞTİRMEK İSTEDİK"

El sanatları teknolojisi usta öğreticisi Gülsüm Şen ise keşanı tanıtmaya, güncellemeye ve günlük hayatta kullanımını artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Atölyelerinde unutulmuş eserleri gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Şen, şunları kaydetti:

"Keşan bizim yöremizde kadınların bel bağı ve başörtüsü olarak kullandığı bir üründü. Kaybolmaya yüz tutmuş bu eserleri günümüze uyarlamaya çalıştık. Keşanı gençlerimizle bütünleştirmek istedik ve çok da güzel neticeler aldık. Keşandan ne kadar farklı ürünler ortaya çıkarabileceğimizi fark ettik. Daha da farklı ve güzel şeyler tasarlayıp sunmayı amaçlıyoruz. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz."

Şen, farklı renk ve modellerde çeşitli ürünler yaptıklarını dile getirerek "Özellikle gençlerimizin gündelik hayatta kullanabilmeleri için keşanı takı olarak tasarlayıp gün yüzüne çıkardık. Türkiye genelinde gittiğimiz sergilerde takılarımız çok beğenildi. Keşan bezinden rengarenk takılar oluşturduk. İlgiden memnunuz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler