Kamu Başdenetçisi Malkoç açıkladı: “36 bin şikayet aldık”

Kamu Başdenetçisi Şefer Malkoç ve Kamu Denetçileri heyeti Trabzon’da.

Kamu Başdenetçisi Malkoç açıkladı: “36 bin şikayet aldık”

Kamu Denetçiliği Kurumu “Kurumsal yönetimin geliştirilmesine destek projesi” kapsamında Trabzon’da basın toplantısı düzenleyerek basın mensupları ile bir araya geldi.


Kamu Başdenetçisi Şeref Maçkoç, toplantıda “İllerdeki farkındalık ve dinleme programı kapsamında Trabzon’dayız. Programları Türkiye’de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Toplumun farklı bütün kesimleri ile konuşuyoruz. Gittiğimiz illerin sorunlar haritasını ve yapılan hizmetleri değerlendirip rapora dönüştürüp Bakanlarımıza Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza iletiyoruz” dedi.

Daha sonra Başkan Malkoç ile toplantıya katılan kamu Denetçileri Mustafa Özyar, Yahya Akman, Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük ve Arif Dülger kendilerini tanıttılar.

Mustafa Özyar: Kamu görevlerine ilişkin atama disiplin terfi başvuruları ileilgili gelen şikayetlerde ve başvurularda idarecilerle aralarında dostane çözüm aramaktayız. Olmazsa tavsiye kararlarımızı sunmaktayız. Kamu görevlerinin hukuka ve hakkaniyete uygunluğunu Avrupa2da olduğu gibi uygulamaktayız.

Arif Dülger: Geçtiğimiz Aralık ayında TBMM tarafından göreve seçildik. 12 Aralıkta başladık. Kamu hizmetlerinin iyi bir şekilde vatandaşa sunulması adalete ve hukuka uygun bir yapıya gelmesi konusunda şikayetleri değerlendiriyoruz. Kurumumuz tanındıkça şikayetler arttı. Eğitim alanında 3 bin küsür başvurunun yüzde 80 oranında başvuruları değerlendirdik. Vatandaşı mahkemeye gitmeden dostane çözümle sorunları çözmeye çalışıyoruz.  

Yayha Akman: Şanlıurfa Milletvekilliği yaptım. Trabzon’da olmak sizlerle olmak çok güzel. Trabzon çok önemli. Etrafındaki illerin ağabeyi konumunda. Bir çok kurumun bölge müdürlüklerinin bulunduğu. Benim açımdan başka bir yeri var. Çocukluğumdan beri taraftarı olduğum Trabzonspor’un şehri olması. Ulaşabildiğiniz kişilere söyleyin bizi daha çok üzmesinler. 2010 senesindeki kupa maçını Trabzonlular hatırla ama ciddi taraftar potansiyeli olan bir şehir Şanlıurfa. Galatasaray maçı var. İnşallah bu kötü gidişe son verirler. Trabzon geldiğimiz 5. İl. Olumlu geri dönüşler alıyoruz. Henüz tanınırlık konusunda istediğimiz yerde değiliz. Avrupa’daki en iyi örneklerinden daha iyisini yapmak için çalışıyoruz. Vatandaşın Kamu kurumlarına gittiğinde daha sağlıklı ve hızlı hizmet alması konusunda çalışıyoruz. Mevzuat şikayet üzerine çalışmamızı ön görüyor. Bende güvenlik adalet emniyet sağlık, çevre şehircilik konularında yapılan başvuruları incelemekle yükümlüyüm.

Hüseyin Yürük: Mali işlerden sorumlu denetçiyim

Celile Özlem Tunçak: çalışma ve sosyal güvenlik ile ilgili insai haklar konusunda. Göç ve mültecilik, nüfus işleri konusunda başvuruları değerlendiriyoruz. Bizim bir diğer özelliğimiz çocuktan direk başvuru alıp bunları değerlendirmekle yükümlüyüz. Çocuklardan direk başvuru alıp onların haklarını korumak için çalışıyoruz.

Şeref Malkoç, bugüne kadar 36 bin şikayet aldıklarını belirterek, “Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu işlerinde hizmetlerin iyi olmasını sağlamaya çalışan,  yapılan başvuruları değerlendiren güzel bir kurum. Bugüne kadar 36 Bin şikayet aldık. Geçen Yıl 5516 şikayet almışken bugün itibari ile 12 bin sayısına ulaştı. Bu kurumun faaliyetlerinin artığı anlamındadır. Biz hak arayan vatandaşlık hakkını arayan bir kurumuz. Kumumuzun tarihi Osmanlı’ya dayanıyor. Bize bir şikayet dilekçesi iletilmesi başvuru ve işlemlerin başlaması için yeterli. Aldığımız başvuru konusunda vatandaşın sorunu için kurumuz zorluyoruz. Düzeltemezsek Tavsiye kararı veriyoruz. Başvurulardan pul ve başka ücret almıyoruz. Birinci görevimiz denetim yapmak. Başvuru üzerine bunu yapıyoruz. Hak olma yollarından biri ve vatandaşın kolay ulaşabileceği bir yol. Daha yeniyiz ama iyi ilerliyoruz. ÖSYM kararımızı uygulamayacağını söyledi. Biz hukuk kuruluyuz Böyle yapmayın dedik. Yapılan başvurular sonrasında kurumdan isteğimize 30 gün içinde cevap vermek zorundalar. Biz karar vermiş oluyoruz idare direniyor. Biz çağırıp konuşuyoruz. Bizim kamu kurumlarımız hep devletten yana yontmaya çalışıyoruz. Evet güvenlikte ve bazı konularda olabilir. Ama diğer konularda vatandaş odaklı çalışıyoruz" dedi.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç yerel yönetimlerle ilgili Trabzon dahil kendilerine şikayet gelip gelmediği yönündeki soruya "Yerel yönetimlerle ilgili diğer şehirlerden olduğu gibi Trabzon'dan da şikayetler geliyor. Kanunlar çerçevesinde bunları inceliyoruz." şeklinde cevap verdi.

Malkoç, İktidarla Muhalefet arasındaki uyuşmazlıkla ilgili sorulan bir soruya “İktidarla muhalefetin uyuşmaması gerekiyor zaten. Biz ikili görüşmelerde biz muhalefetin sadece söz söyleme hakkı var tavsiyesinde bulunuyoruz. Muhalefete ise belli alanlarda takılı kalıyorsunuz diyoruz” dedi.

Trabzon’a geldiklerinde ilk stada gittiklerini belirten Şeref Malkoç, “Biz Trabzon’u 5. Sıraya koymamızdaki ama Trabzon’un çetin bir yer alması. İlk geldiğimizde arkadaşları Trabzon’da ilk stada götürdük ve Trabzonsporluluklarını tescilledik. Bize yapılan müracaatları yüzde 70 oranında çözüme kavuşturduk. Bunlardan bazıları gönderme kararıdır.” şeklinde konuştu.

Şeref Malkoç, TFF ile ilgili kendilerine başvuru geldiğini belirterek, “TFF’nin uygulamaları ile ilgili bize yapılan müracaatlar var. TFF bazı kanunlara dayanarak bize karışamazsınız diyor. Bizde Türkiye’de hiçbir kurum denetleme dışında değildir diyoruz. O kanunda TFF’nin uygulamaları için hiçbir yargı kurumuna başvurulamaz deniyor. Biz yargı merci değiliz biz denetleme merciiyiz diyoruz” dedi.

 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber