Kadınlar pazarı esnafının protestosuna belediyeden açıklama

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kadınlar pazarı esnafının, pazarın yıkılacak olmasınına yönelik tepkisi üzerine yazılı açıklama yaptı.

Kadınlar pazarı esnafının protestosuna belediyeden açıklama
Trabzon Ortahisar'da faaliyet gösteren Kadınlar Pazarı, alınan karar gereği yıkılarak yeni yerinde faaliyet gösterecek. Yeni yapılan pazar alanında yer verilmediği gerekçesiyle sayısı 300'ü bulan esnaf ve vatandaş, sabahın erken saatlerinde toplanarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu'nun makamına çıktı. Başkanı yerinde bulamayan vatandaşlar makam önünde basın açıklaması yaparak mağdur olduklarını öne sürdü. 

Yaşanan olayın ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden yazılı açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
 
 "Ortahisar ilçesinin Pazarkapı Mahallesi’nde bulunan Kadınlar Hali, şehrimiz için çok önemli bir değere sahip olup yerel halk ile bölgemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin hafızasında yer etmiş sembol alanlardan biridir. Bu önemli yapının Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde aynı bölgede, çağın şartlarına uygun şekilde yeniden yapılması için Trabzon Mimarlar Odası ile birlikte hazırlanan proje çalışmaları tamamlanmış olup, hazırlanan proje Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır.
 
Trabzon Mimarlar Odası ile birlikte hazırlanan ve TOKİ’ye sunulan projede Bodrum kat, zemin kat, 1. kat ve 2. kat şeklinde inşa edilecek olan yeni Kadınlar Halinin bordum katında 72 araçlık otopark ve depolar yer alacaktır. Zemin katta 68 dükkân ve depolar, birinci katta 51 dükkân, Trabzonlu kadınların ürettikleri ürünlerinin satışını rahatlıkla gerçekleştirebilecekleri açık satış yeri ve depolar, 2. katta esnaf lokantası ve teras yer almaktadır.
 
Mevcut Kadınlar Hali bugün iki şekilde hizmet vermektedir: Kadınlar Haline ismini yeren Trabzonlu kadınlar, açık satış alanında ürettikleri ürünlerini satabilmekte, ayrıca dükkânlarda esnaflar satış yapmaktadır.
 
Yeni Kadınlar Hali de aynı şekilde hizmet verecektir. En modern şekilde inşa edilmesi planlanan yeni Kadınlar Hali bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek, mevcut yapıda yaşanan sorunlar ortadan kaldırılmış olacaktır.
 
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Kadınlar Halindeki açık satış alanında, bahçelerinde ürettikleri ürünlerin satışını yapıp aile bütçelerine katkı sağlayan Trabzonlu kadınların, inşaat süresi zarfında mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirleri almaya gayret göstermektedir.  Diğer esnafımızın sorunlarının çözümü için de çalışmalar sürmektedir. Bina TOKİ  marifetiyle gerçekleştirilene kadar zorunlu olarak beklenecek süre bilindiği gibi geçicidir.

Bilindiği üzere Pazarkapı Kavşağı ve Pazarkapı Kavşağı ile Reşadiye Kavşağı arasındaki Devlet Karayolu, yeniden düzenlenmekte olup inşa çalışmalarına başlanmıştır. Bu alanda bulunan Balıkhane ve manavlar, Belediyemiz tarafından İtfaiyenin karşısındaki alanda geçici olarak tesis edilmiş, burada Balıkhane ve manavların yanı sıra, Kadınlar Halinde satış yapan Trabzonlu kadınların konuşlanacağı satış alanı da hazırlanmıştır. Burada 17 balıkçı ve 5 manav faaliyette bulunurken, 50 adet köy ürünleri satışının yapılacağı tezgahlarda oluşturulmuştur.  Yeni Kadınlar Halinin inşasının tamamlanmasının ardından Trabzonlu kadınlar yine Kadınlar Halindeki ‘modern’ açık satış alanında satışlarını gerçekleştirecektirler. Buradan anlaşılacağı üzere Kadınlar Haline isim veren, tarlalarında ürettikleri ürünleri burada satarak gerek çocuklarını okutup topluma kazandıran, gerek ailelerinin geçimini sağlayan kadınlarımızın mağdur edilmemelerine çalışılmaktadır. Belediyemiz Mimarlar Odası ile birlikte bu projeyi  zaten  Trabzonlu kadınlar ve esnafımız için  hazırlamışlardır.

Bugüne kadar TOKİ tarafından yürütülen projelerde ve yapılan protokollerde her zaman tasarruf hakkı TOKİ’de olmuştur.  Trabzon Mimarlar Odası ile birlikte hazırlanan ve TOKİ’ye sunulan projede de tabii olarak yapım ve uygulama protokol şartlarına göre yürütülecektir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz."


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber