Japonlar Trabzon Somonu yiyecekler...

Karadeniz'de son yıllarda gelişen kültür balıkçılığı ihracata yönelik dış satımlarla ülkemize döviz kazandırmaya başladı.

Japonlar Trabzon Somonu yiyecekler...

Trabzon-Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üretim yapan Politek Su Ürünleri firması, Japonya’ya 750 ton balık ihraç edecek.. Tesislerde hazırlanan ve ağırlıkları 2 ile 6 kilo arasında değişen Somon balıkları ayıklanıp şoklanarak 1 ay sonra gerçekleştirilecek ihracata hazır hale getiriliyorlar.

Politek Genel Müdürü Tayfun Denizer, ilk kez bu yıl Trabzon’dan Japonya’ya Somon balığı ihracatı gerçekleştirileceğini söyledi. 

“BALIKLAR TİTİZLİKLE İHRACATA HAZIRLANIYOR...”
Tayfun Denizer, “Somon balığı dünyada  6 kiloya kadar ulaştığında tüketime sunuluyor. Trabzon’da 500 gram veya 1.5 kiloya gelene kadar tatlı suda veya baraj göllerinde beslenip, büyütülüyor ve istenilen miktara göre,  Ekim - Kasım aylarında bu balıklar denize indiriliyor. Mayıs ayına kadar ideal kiloya gelen balıklar tesislerimizde ihracat için büyük bir titizlikle hazırlanıyor” diye konuştu.


 “BU YILKİ İHRACATIMIZ 750 TON CİVARINDA OLACAK…”
 Trabzon’dan Japonya’ya bu yıl 750 ton civarında ihracat gerçekleştireceklerini bildiren Tayfun Denizer ;“Haziran ayının 15’ine kadar hasat dönemi devam edecek. Tesislerimizde işlenen balıklar, paketlendikten sonra Trabzon limanından yola çıkacak ve yaklaşık 35-40 günlük bir yolculuktan sonra Japonya’ya varmış olacak. Bu rakam gelecek yıl 2 bin tona çıkabilecek” dedi.

 “BÜYÜK TALEP VAR…”

Diğer ülkelerden de somon balığına talep olduğunu ifade eden Tayfun Denizer şunları söyledi:
“Bu yıl anlaşma yaptığımız Japonya dışında da bazı ülkelerden de talep alıyoruz. Rusya, Belarus, Ukrayna, Azerbaycan, Güney Kore, Malezya, Çin, ve Arap ülkeleri başta geliyor. Bunlarla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.”


“TRABZON’DA KAPASİTE ARTIRIMI BAŞLADI…”
Dışardan gelen taleplere bağlı olarak balık işleme tesislerinin kapasitelerini artırmaya başladıklarını dikkat çeken Denizer'i açıklamasını şöyle tamamladı:
" Bu yıl Trabzon’da yaklaşık 2 bin ton somon balığı üretildi. Devlet teşviki dışında firma olarak üreticilere avans şeklinde destek verip, tesislerini geliştirmeleri için katkı sağlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda üretim miktarının 5 bin tona çıkmasını bekliyoruz. Yaklaşık 4 milyon dolar döviz getirecek somon ihracatının gelecek yıl daha da artmasını bekliyoruz. "

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler