Hüseyin Örs Yerel basının sorunlarını TBMM’ye taşıdı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs Yerel basının sorunlarını TBMM’ye taşıdı.

Hüseyin Örs Yerel basının sorunlarını TBMM’ye taşıdı

Haber61 – Haber Servisi – İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs yerel basının sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

Hüseyin Örs yaptığı açıklamada “Demokrasinin en önemli direği olan yerel basını kaldırmayalım” dedi. 

Örs açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“Sorunlarını çözmüş, güçlü bir yerel basın ülkemizdeki demokrasinin gelişmesi açısından çok önemlidir diyerek sözlerime başlamak istiyorum. Bugün ekonomik sıkıntı içerisinde olan yerel basının en önemli şikâyetleri arasında resmî ilanlardan yeterince pay alamamak, ticari ilan ve reklam yetersizliği, gazetenin ham maddesi olan kâğıdı temin etme zorluğu ve devletin yerel basını yeterince desteklememesi bulunmaktadır.

AK PARTİ iktidara geldiği tarihte yani 2000'li yılların başında bir gazetenin fiyatı ortalama 25 kuruştu ama bir gazete satışından işletmeye ortalama 10 kuruş kalıyordu, 5 kuruşunu da dağıtım şirketi alıyordu. Yani gazete satışı bile yerel gazeteler için gelir hanesine yazılabiliyordu. Bir de, şimdiki duruma bakalım: Bir gazetenin maliyeti ortalama 90 kuruş bugün, gazetenin fiyatı ise 100 kuruş yani 1 lira, 25 kuruş dağıtım şirketine gidiyor. Dolayısıyla bir yerel gazete sattığı her gazeteden 15 kuruş, satamadığı gazeteden ise 90 kuruş zarar ediyor. Bu, sadece gazetenin kâğıt ve matbaa baskısıyla alakalı bir durum, personel ve diğer giderleri bunun içinde değil. Peki, buraya nasıl gelindi? AK PARTİ iktidarı ne yaptı? Bütün kâğıt fabrikalarını özelleştirdiler. Fabrikaları alan iş adamlarımız da yeni kâğıt fabrikası kurmak yerine yerlerine villa yaptılar. "Dışarıdan kâğıt getirmek içeride üretmekten daha ucuz." denilerek ithalatın önü açıldı, gün geldi, dolar fırladı ve şimdi yerel basın can çekişiyor. 15 kişi çalıştıran gazete istihdam sayısını 10'a indirdi; 10 kişi çalıştıran 5'e indirdi.

AK PARTİ iktidarında yerel gazetecilik sadece istihdam açısından perişan duruma düşmedi, gazetecilik açısından da bitti. Hâlbuki ben çok iyi hatırlıyorum, AK PARTİ iktidara gelirken ulusal basın aleyhindeydi, yerel basın destek veriyordu. Ne yazık ki AK PARTİ kendini iktidara taşıyan yerel basını unuttu. Şimdi AK PARTİ'li arkadaşlar sağ olsunlar diyeceklerdir ki: "Resmî ilan fiyatını artırdık ve artırmaya devam ediyoruz arkadaşlar." Tek başına resmî ilan fiyatını artırmak yerel basını kurtarmıyor.

Asgari ücret her yıl artıyor, SGK, vergi artıyor, gazetenin maliyeti artık sadece gazeteyi bile kurtarmıyor. AK PARTİ'li arkadaşlar isterlerse Türkiye çapında bir komisyon kurup yerel basını dolaşabilirler. Bunlar zannediyorlar ki yerel basının da bir havuzu var. Yerel basının havuzu yerel reklamlardır. Sayenizde artık reklam da verilmiyor, firmalar çünkü can çekişiyor. Bütün sektörler çökmüş. Trabzon'daki gazeteler 16 sayfa ve bildiğimiz ulusal gazeteler gibidir. Her sayfasında eskiden reklam görürdüm, şimdi reklama rastlayamıyorum. Burada ne yapılabilir? Yerel basına özel bir kredi türü düşünülebilir, KOSGEB üzerinden olabilir, iki yıl ya da üç yıl faizsiz gazetelere can suyu olabilecek bir kredi düşünülebilir, yoksa bilin ki yerel basın can çekişiyor. Demokrasinin en önemli direği ya da beşiği yerel basındır diyor, o direği ortadan kaldırmayalım diliyorum.” 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler