Hüseyin Örs Atatürk'ün ziyaret ettiği binayı Meclis'e taşıdı

Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, Atatürk'ün ziyaret ettiği tarihi binayı Meclis gündemine taşıdı.

Hüseyin Örs Atatürk'ün ziyaret ettiği binayı Meclis'e taşıdı

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Tabakhane Yokuşundaki tarihi binaya dikkat çekerek “Bu bina Trabzon için önemli bir tarihi hafıza mekânıdır.” dedi.

Tabakhane Yokuşunda bulunan eski 1 Nolu Sağlık Ocağı binasının bugünkü durumunun içler acısı olduğunu vurgulayan Örs yaptığı açıklamada “Tabakhane Yokuşunda bulunan ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Ocağı’nın Trabzon merkezi olarak hizmet veren tarihi binanın bugünkü hali maalesef içler acısıdır. Daha sonra sırasıyla Cumhuriyet Halk Fırkası binası, Halkevi binası olarak kullanılan bu bina son olarak Sağlık Bakanlığına devredilerek sağlık ocağı olarak hizmet vermeye devam etmişti. Ancak bugün baktığımızda bu bina terkedilmiş ve bakımsızlıktan çok kötü bir görünüme sahip duruma gelmiştir.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Atatürk’ün Trabzon ziyaretinde bu binayı ziyaret ettiğini hatırlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Trabzon’u üç kez ziyaret etmiştir.  Bu ziyaretlerinin İlki 15-17 Eylül 1924 tarihlerinde gerçekleşmiştir. İkinci ziyaret 27 Kasım 1930, son ziyareti de 10 Haziran 1937 de olmuştur. Bu ziyaretler Trabzon şehri için önemlidir. Atatürk, Trabzon’a ikinci gelişlerinde  o zaman Türk Ocağı Trabzon Merkezi olarak kullanılan bu binayı ziyaret etmiş ve burada şehrin sorunları hakkında ilgililerden bilgi almıştır. Atatürk’ün o ziyareti sırasında çekilen ve binadan ayrılışını gösteren fotoğraf, Trabzon tarihi için önemli bir vesikadır.” 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs konu ile ilgili açıklamasının son bölümünde “Bina bir an önce bugünkü terkedilmiş, bakımsız ve tarihine yakışmayan görünümünden kurtarılıp, tarihsel misyonuna ve müktesebatına uygun tadilat ve onarımdan sonra, Trabzon kentine bir kültür merkezi olarak kazandırılmalıdır. Trabzon tarihine, tarihi binalarına sahip çıkmalı, tarihsel mirasını gelecek nesillere taşımalıdır. Şehrin tam merkezinde olan, Trabzon’u ziyaret edecek yerli ve yabancı ziyaretçilerin yaya olarak ulaşabileceği bu bina Trabzon’un marka değerini ve kültürel prestijini artıracak bir küçük Trabzon fotoğrafları müzesi ve içinde Kent arşivi olan bir kültürel mekân olarak değerlendirilebilir.” dedi.

Hüseyin Örs Atatürk'ün ziyaret ettiği binayı Meclis'e taşıdı

Hüseyin Örs Atatürk'ün ziyaret ettiği binayı Meclis'e taşıdı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler