Hisarcıklıoğlu'ndan fındık açıklaması: Fiyattan daha önemli olan...

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile TMO Genel Müdürü Güldal birlikte hasat yaptılar.

Hisarcıklıoğlu'ndan fındık açıklaması: Fiyattan daha önemli olan...

Trabzon’da 9 Ağustos’ta başlayan Dünya Fındık Haftası etkinlikleri, örnek bahçede gerçekleştirilen fındık hasadı ile tamamlandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi’ndeki Ömer Ustaömeroğlu adlı üreticiye ait bahçedeki hasat etkinliğinde birlikte fındık topladılar.

2014 yılında tek gövde sistemi ile oluşturulan ve 2018’den beri sürekli artarak ürün veren örnek bahçede bu yıl dekarda 250 kilogram dolayında rekolte tespit edildi.

Yağmur nedeniyle bahçedeki bazı etkinliklerin iptal edildiği hasatta konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk fındığında yaşanan en büyük sorunlardan birinin verim ile kaliteyi arttırmak olduğuna dikkat çekerek; “Fiyattan daha çok bundan sonra odaklanmamız gereken şey fındıktan dönüm başına aldığımız verimi ve kaliteyi arttırmak olmalıdır. Bu konuda son yıllarda yapılan çalışmalar, gösterilen gayretler umut vericidir. Yeni bir fındık anlayışı, yeni bir fındık ekme ve ürün elde etme anlayışına doğru gidiyoruz. Bu da Türkiye’ye 2 milyar dolardan,6 milyar dolara gelire doğru götürecektir” dedi.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal fındıkta Doğu ile Batı Karadeniz arasında dekarda büyük bir üretim farkı bulunduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bu gibi örnek bahçelerle Batıdan daha az verimli olan Doğu bölgesi farkı kapatabilecektir. Bahçedeki verim ne kadar artarsa, maliyette düşecektir ve dolayısıyla karlılıkla artacaktır. Türkiye’nin fındığı ne kadar çok olursa, ülkemizin ekonomik gücü, tarımsal ihracatı fındıktan dolayı daha çok artacaktır. Hem üreticimiz, hem bölge hem de ülkemiz kazanacaktır. TMO olarak tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Fındığın kurumasından sonra alım işlemlerine hızlı bir şekilde hazırda bulunan alım depolarında başlayacağız. Üreticilerimizin her zaman yanındayız. TMO olarak tüm üreticilerimize her türlü kolaylığı göstereceğiz. “

Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ise, verim ve kalite ile Türk fındığının Dünya ticaretindeki payının daha kolay artabileceğine dikkat çekerek, “Fiyatı biraz az oldu ama, hasadı bol olsun” dedi.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de şöyle konuştu:

“2014’de, yani 7 yıl önce örnek olarak tek gövde sistemi ile kurduğumuz bu bahçeden 4 yıldır ürün alıyoruz. Bu yıl dekarda 250 kilograma ulaştık. Önümüzdeki her yıl artacak ve bu rakam dekarda 500 kilograma kadar çıkacaktır. Fındığa bakarsanız, fındık rekoltesi, verimi, kalitesi yüksek olur. Bakmazsanız 100 kilogramın altına düşer. Kazancınız düşer.”

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan ise, fındıkta örnek bahçelerdeki gibi verimin artmasıyla birlikte Türkiye üretiminin yükseleceğini belirterek; “Bugün 300 bin tona yakın iç fındık ihraç edip, yılda iki buçuk milyar dolar gelir ederken hem üretimi, hem de ihracatı katlayabileceğiz. Böylelikle Trabzon kazanacak, Türkiye kazanacak. Yeter ki bu örnek bahçelerde olduğu gibi çok çalışıp, çok üretip, çok satalım” dedi.

Konuşmaların ardından örnek bahçede hep birlikte hasat yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler