Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”

Rifat Hisarcıklıoğlu fındık politikası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındıkta birim alanda verim ve kaliteyi arttırıcı politikalar izlemesi gerektiğini bildirdi.

 
Hisarcıklıoğlu, Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) aylık yayın organları e-bülten ile Borsa Haber Dergisi'ne yaptığı açıklamada, yaklaşık yüzde 70 üretim ile Türkiye'nin fındık üretim ve ticaretinde söz sahibi olduğunu hatırlatarak, Karadeniz Bölgesi'ni dünya ticaretine bağlayan en büyük köprünün fındık olduğunu söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şu görüşleri savundu:
 
"Türkiye'de fındık üreten diğer ülkelerden açık ara öndedir.  Ancak Allah’ın bize bahşettiği bu zenginliği en kazandırıcı şekilde ekonomik getiriye çevirmek zorundayız. Bunun yolu da verim ve kalite ile birlikte üretimi arttırmaktan geçiyor. Bunun için halen yıllık ortalamalara göre 80-100 kg fındık alınan yerlerde üretimi 350 kg'a kadar çıkarmalıyız. Fındıkta verim ibaresi fındıkta ana sözcüğümüz durumundadır."
 
Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”

PROJE ÖRNEK ALINMALI

 
Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”TTB tarafından uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" gibi çalışmaların bu noktada büyük önem taşıdığını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Birim alandaki verim tablosunu değiştirdiğimiz zaman, fındık piyasasının dolayısıyla ticaretinin geleceği tamamen bize ait olacaktır. Bunun için bu tür projeleri örnek alarak yaygınlaştırmalıyız. Fındık gibi insan sağlığı için çok önemli olan kritik bir ürünün ekonomimizde de aynı ölçüde etkili olabilmesi için üretimden tüketime kadar uygun ve sürdürülebilir politikaları uygulamalıyız" dedi.
 
Ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin iklim ve arazi koşullarına göre yenilenmesi, destekleme ödemeleri, verim ve kaliteyi ön planda tutan modelle devam edilmesi, organik tarım-iyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılmasının öncelikle göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:
 
"Üretim sahamız bu kadar geniş olduğu halde, biz fındıktan yeteri kadar kazanamıyorsak, mutlaka bize bu alanda kazandıracak fikirleri birlikte tartışmalı ve hayata geçirebilmeliyiz. Hükümetimiz de her alanda olduğu gibi bu konudaki istişarelerden çıkacak sonuçlara da eminim destek verecektir. Fındık bizim elimizde büyük bir kozdur ve biz ekonomi oyununda bu kozu en iyi şekilde kullanmak durumundayız. Kısacası birim alanda verimi arttırarak mevcut tabloyu müspet yönde değiştirmeliyiz."
 
M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 25 Aralık 2014 tarihinde Trabzon Ticaret Borsası binası önündeki bahçeye fındık fidanı dikerken yaptığı açıklama:
 
Trabzon Ticaret Borsası fındıkta yüklendiği sorumluluğun bilinciyle, projeler geliştirerek verim ve kalitenin arttırılması için tüm kesimlere örnek olmuştur. En önemli tarımsal ihraç ürünlerimizden olan fındıkta böyle bir proje çok doğru stratejik bir tercihtir. Herkes tarafından örnek alınmakta, yapılması gerekenlere yön ve yol göstermektedir. Halen fındıkta dekarda 80-100 kilo verim alıyoruz. Oysa 350 kilo alabilme imkanımız var. Bunu değerlendirmeliyiz. Bu 3.5 misli daha kazanmak, zenginleşmek demektir. Bu bir zenginleşme projesidir. Biz TOBB olarak bu projeye her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Fındığın sorunlarının ve çözüm yollarının takipçisi olacağız."

Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”

Hisarcıklıoğlu, “Fındık Karadeniz'i dünyaya bağlayan köprüdür”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber