Hacısalihoğlu: Doğalgaz indirimi önemli bir mesaj

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu'ndan önemli açıklamalar...

Hacısalihoğlu: Doğalgaz indirimi önemli bir mesaj
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, doğal gaz indiriminin, Türkiye’nin üzerine gelmeye başlayan kredi derecelendirme kuruluşlarına önemli bir mesaj olduğunu belirterek, “Döviz fiyatları yükseliyor, doğal gaz da dövize bağlı. Buna rağmen bu ülke ekonomik yönden sıkışmadığını göstererek indirim yapıyor. Bu, önemli bir mesajdır. Ülkemiz güçlüdür. Türkiye, hinterlandımızda olan ülkeler içinde en güvenilir yatırım yapılabilecek ülke pozisyonunu koruyor. Bu bakımdan moralimizi bozmamamız gerekiyor” dedi.
 
“OLUMSUZ NOTLAR MORALİMİZİ BOZMASIN”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ülkenin gelişmesi konusunda özel sektör ve devletin işbirliği içinde önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek şunları söyledi:
 
“Bu dönemde her yönden ülkenin üzerine geliniyor. Kredi derecelendirme kuruluşları beklenenin aksine 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından değil de bu dönemde ülkenin üzerine gelmeye başladılar. Ancak şunu biliyoruz ki; yatırımcılar kısa vadeli notlara değil, uzun vadeli notlara bakarlar. Bu nedenle yatırımcıların, kuruluşların bu tür notlarını fazla dikkate alacaklarını düşünmüyoruz. Son zamanlarda hepimizi etkileyen sıkıntıların üzerine bir de kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptıkları negatif çağrılar ve notların moralimizi bozmaması gerekiyor. Yatırımlarımıza uzun vadeli bakmamız gerekiyor. Yabancı yatırımcıların da ülkemizdeki çalışmalarını uzun vadeli yürüttüklerine inanıyorum. Türkiye, hinterlandımızda olan ülkeler içinde en güvenilir yatırım yapılabilecek ülke pozisyonunu koruyor. Tüketicinin en yoğun olduğu, lojistik açıdan çok avantajlı bir ülke. Bu bakımdan moralimizi bozmamamız gerekiyor.”
 
“DOĞALGAZ İNDİRİMİ ÖNEMLİ BİR MESAJ”

Ekonominin genel gidişatının her şeye rağmen dimdik ayakta olduğunu belirten Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
 
“Olumlu gelişmeler var. Devletimizin, hükümetimizin önemli kararları var. Piyasanın canlanması yolunda atılan adımlara baktığımız zaman olumlu sinyaller alıyoruz. Doğalgaz fiyatlarının yüzde 10 düşürülmesi önemli bir karar. Döviz fiyatları yükseliyor, doğalgaz dövize bağlı. Buna rağmen bu ülke ekonomik yönden sıkışmadığını göstererek indirim yapıyor. Bu, önemli bir mesajdır. Bu indirimin özellikle enerjiye dayalı üretimlerde girdi maliyetlerini düşüreceğini, buna bağlı olarak da enflasyonun en azından büyümeyeceğini veya aşağıya geleceğini öngörüyoruz. Bu durum da kredi faizlerinin aşağıya gelmesiyle bağlantılı. Kredi maliyetlerinin düşmesi de ticaret hayatının önünü açar. Önümüzdeki günlerde bu adımların atılmaya devam edeceğini, elektrik enerjisinde de aynı durumun yaşanacağını bekleyebiliriz. Tüm bu gelişmeler şunu gösteriyor ki; ülkemiz güçlüdür. Her ne kadar bazı sıkıntılarla boğuşsak bile girişimcimiz güçlü olduğunu gösteriyor. İş dünyası olarak bizler de bu moralle daha ileriye adım atmak istiyoruz.”
 
“PİYASAYI RAHATLATICI ADIMLAR ATILIYOR”

Piyasanın canlanmasını arzu ettiklerini belirten Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:
 
“Bunun için en önemli konulardan biri de tüketicinin güven endeksidir. Tüketici yarına güvenle baktığı takdirde cebindeki parayı harcar. Son zamanlarda bu durumda bir durağanlık olsa bile hükümetimizin attığı adımlarla bunun önünün açılacağı gözüküyor. Hükümetin özellikle kredi kartları borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılması konusunda çalışmaları var. Piyasayı rahatlatıcı adımlardır bunlar. Hepimiz piyasalara güvenmek zorundayız. Bu pazar bizim pazarımız. İç piyasayı ayakta tuttuğumuz sürece dış pazarlara da daha rahat gidebiliriz. Geleceğe dönük olarak üzerimize düşen görev şudur; her şeye pozitif bakarak geleceğimizi buna göre yönlendirelim. Atılan adımlar çok önemli. Vergiler konusunda da 31 Ekim’de biten bir kampanya var. Bu kolaylıklara karşı bizler de devlete karşı sorumluluklarımızı biraz daha yerine getirerek, biraz daha matrah artırımı yaparak devlete katkı sağlamış oluruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler