Gümüşhane'de balık ölümleri!

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, son olarak dün Harşit Çayı'nda meydana gelen balık ölümlerinin ardından yaptığı açıklamada, tüm uyarılara rağmen balık katliamının devam ettiğini söyledi.Harşit Dere Islahı Projesi çalışmaları nedeniyle son birk

Gümüşhane'de balık ölümleri!

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, son olarak dün Harşit Çayı'nda meydana gelen balık ölümlerinin ardından yaptığı açıklamada, tüm uyarılara rağmen balık katliamının devam ettiğini söyledi.

Harşit Dere Islahı Projesi çalışmaları nedeniyle son birkaç gündür binlerce balığın suyun kesilmesi nedeniyle ölüme terk edildiğini kaydeden Oral, yapılan en büyük hatanın ‘bir miktar balık ölecek’ mantığı ile projeye başlanılması olduğunu söyledi.

“MÜHENDİSLİK SADECE BETONARME YAPI YAPMAKTAN, YOL YAPMAKTAN, KAZI YAPMAKTAN İBARET DEĞİLDİR”

Çözüm aramak yerine deredeki sucul yaşamın kaderini yüklenici firmanın ve iş makinesi operatörlerinin inisiyatifine bırakmanın ilgili kurumların yaptığı en büyük yanlış olduğunun altını çizen Oral, “Son bir kaç gündür binlerce balık suyun kesilmesi nedeniyle ölüme terk edilmiştir. Mühendislik sadece betonarme yapı yapmaktan, yol yapmaktan, kazı vs. yapmaktan ibaret değildir. Mühendisliğin temelinde çevre ve ekoloji vardır. İlgili kurumlar Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre politikasına aykırı işler yapmaya devam etmektedir. Biz TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak yaptığımız çalışmalar neticesinde balık ölümü olmadan projenin gerçekleşebileceği konusunda görüş bildirmemize rağmen ilgili kurum çalışanlarının işin ihale bedelinin önerdiğimiz çalışma şekline uygun olmadığını ve yüklenicinin zarar göreceğini söylemeleri, ölen binlerce balığa bir ekonomik değer biçildiğinin açık göstergesidir” dedi.

20150713aw475855_01.jpg

“GÜMÜŞHANE HALKINA ÇAĞRIMIZ ÖLEN BALIKLARI İZLEMEK YERİNE ÖLDÜRÜLMEMESİ İÇİN MÜDAHALE DE BULUNMALARIDIR”

Çaydaki debinin düşük olması nedeniyle ortada oluşturulacak bir kanalın beş ay boyunca suyun yönünü değiştirmeden çalışma yapma imkanı vereceğini, kanal üzerine her 200 metrede bir konulacak büzler sayesinde de çalışma sırasında makine ve ekipman geçişinin sağlanabileceğini ifade eden Oral, bu çözüm yolunun sadece maliyeti artıracak nitelikte olduğuna vurgu yaparak, “Bu katliama mülki idarenin dur demesi ve ihalenin yeniden gözden geçirilmesi, gerekirse iptal edilip sucul yaşamın zarar görmeyeceği şekil de gerekli fiyat düzenlemelerinin yapılması gerektiği düşüncesindeyiz. Gümüşhane halkına çağrımız ölen balıkları izlemek yerine öldürülmemesi için müdahalede bulunmalarıdır. Derede ölen balıkların vebali işi yapan ve yaptıranlar kadar, öldüklerini gördüğü halde müdahale etmeyen insanlarımızındır. Bu çağrımızın asla insanları kışkırtıcı bir yaklaşım olarak algılanmaması gerektiğini belirtmek isteriz. Çünkü olması gereken budur. Bu dünyada insanların olduğu kadar diğer canlıların da yaşama hakkı vardır. Bu hakkı onlardan ancak yaşadıkları canı veren Yüce Yaradan alır. İlgililerden ve Gümüşhane halkından bu katliama dur denilmesi için hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

20150713aw475855_03.jpg

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber