Gümrükçüoğlu: "Hiç kimse kendisini her şeyin yerine koyup..."

Başkan Gümrükçüoğlu Trabzon'un imarı konusunda basın toplantısı düzenledi.

Gümrükçüoğlu: "Hiç kimse kendisini her şeyin yerine koyup..."

Trabzon büyükşehir Beleidye Başkanı Orhan fevzi Gümrükçüoğlu düzenlediği basın toplantısı ile İmar konusunda açıklamalarda bulundu.

Gümrükçüoğlu şu ifadeleri kullandı.

"Vatanımızın güzide şehirlerinden biri olan Trabzon'da, hangi konuda olursa olsun, konunun ilgilileri ve tüm kamuoyu bilir ki Büyükşehir Belediyesi olarak bütün uygulamalarımız şehrin geleceği ve herkesin hakkı dikkate alınarak ilgili yasa ve yönetmeliklere göre yapılmaktadır.

Şehrin ve toplumun bu konularından biri olan, Büyükşehir Belediyesi imar uygulamalarında arsa sahiplerinin, müteahhitlerin hak ve hukuku ne ise Trabzon'da yaşayan 768 bin insanımızın toplumsal hak ve hukuku da gözetilmek mecburiyetindedir.

Biz menfaatleri için seslerini gür çıkarmaya çalışanların gürültülerine bakmaksızın haklarını hukuklarını tanıyarak yasaları uygularken, sessiz yığınların, yani şehrin hakkını da yerine getirmekle vazifeliyiz.

"Büyükşehir Belediyesi" kavramının ülkemizde ortaya konulmasının en önemli gerekçelerinden biri ve belki en baştaki "imar uygulamalarındaki çarpıklıkların ve keyfi icraatların ortadan kaldırılmasıdır." Kanun, şehirlerin yaşanılabilir olarak yeni nesillere ve geleceğe taşınabilmesi adına Büyükşehir Belediyelerine yetki ve sorumluluk vermiştir. Bu sorumluluk belediyelerin yanı sıra bütün halkımızda, diğer resmi kurumlarda, sivil toplum kuruluşlarında, meslek odalarında, basın ve yayın organlarında ve inşaatçılarda da olmalıdır.



Bu yetki ve sorumluluğun 2014 mahalli seçimleri sonrası Büyükşehir olacak Belediye tarafından Trabzon'umuzda da yerine getirileceğini görenler, ki bunlar tek tek şahıslar veya inşaatçılar olabilirler, belde, ilçe, il döneminde ilgili belediyelerde seçim öncesi bir büyük acelecilikle 38 bin konutluk inşaat ruhsatı almışlardır. Bu da, herkesin 2014 Büyükşehirle beraber imar konusunda nasıl bir yol izleneceğinin bilinmesindendir. Yani 2014 sonrasında Büyükşehir Belediyesi şehrin bilcümlesinin bildiği ve kanunun gerektirdiği yetki ve sorumluluk arı uygulamaktadır.

Maalesef 2014 sonrasında da eskiden olduğu gibi çeşitli manevralarla kanuni imar uygulamaları delinmeye çalışılmıştır.

En önemlisi de şehrimizin sahibi olarak yaşayan vatandaşlarımız ve şehrimize dışarıdan gelenlerin hemen hemen tamamı, otobüste, sokakta, kahvede, gezdikleri yerlerde, kısacası her vesile ile her ortamda belli bölgelerimizdeki yüksek ve yoğun yapılaşmayı, "beton mezarlıklarını yapmaktasınız. Bu şehrin geleceğini karartmaktasınız" diyerek eleştirmektedirler. "Hani yeni Çukurçayır'lar yapılmayacaktı, bu yapı yoğunluk artışı ve yüksekliklere hangi altyapı cevap verebilir ki" diye feryat etmektedirler. Bu büyük toplumsal tepkiye kulaklarını tıkayanlara buradan duyurulur.

Hal böyle iken 2014 mahalli seçimleri sohrası Büyükşehir Belediyesi olarak göreve başladığımız andan itibaren ortaya çıkabilecek sosyal ve ekonomik kayıplara uğranılmasın diye yasaların bize verdiği yetkiyi ve sorumlukları altını çizerek söylüyorum "keskin" bir şekilde uygulamaya koymadık. Bizim bu iyi niyetli anlayışımız ve çeşitli uyarılarımız suiistimal edilerek "Büyükşehir'le hiçbir şey değişmedi, eski uygulamalarımıza devam edelim" anlayışını maalesef ortaya çıkarmıştır. İşte, iddia eden küçük bir azınlığa göre varsa bir problem şehrin ve 768 bin insanımızın geleceğini kendi menfaati için hiçe sayma anlayışından kaynaklanmaktadır.

Şimdi buradan hakkı-hukuku-adaleti tekrar ilan edelim;

2014 mahalli seçimlerinden beri yeni revizyon imar planları yürürlüğe girene kadar, 2014 seçimi öncesindeki var olan imar haklarında Büyükşehir'in herhangi bir kısıtlaması ve yasağı söz konusu değildir. Ve hiçbir zamanda olmamıştır. Yani daha önce mevcut olan imar planına göre ruhsat almak isteyenin ilçeden veya büyükşehirden tadilat isteme ihtiyacı yoktur. İnşaat ruhsatını zaten alır."

Peki problem nedir? Mevcut imar planındaki imar hakkını kentsel tasarım sunarak yüksek kat talepleri içeren tadilatları İlçede ve/veya Büyükşehir'de kabul ettirme ısrarıdır.

Bu girişimler hoyratça sürerken bizim derdimiz ise şu idi; Tüm ilçelerde ortak bir imar bütünlüğü sağlamak ve şehrimizin imarla ilgili gelecek vizyonunu belirlemek için "çevre düzeni planı" çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor ve onay süreçlerindedir.
 
Bu çalışmaya rağmen, şimdi ki süreç içinde de vatandaşlarımız ve kamunun imar tadilat teklifleri ilçesinde görüşüldükten sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülerek müspet veya menfi veya ilçeden gelen şekli değiştirilerek karara bağlanmıştır. Fakat herkes iyi bilmeli ki, "ben bir tadîlat projesi yaptım ve getirdim, İlçe de kabul etsin Büyükşehir de kabul etsin. Anlaşmş da yaptım, dairelerimi de sattım" diye akıllara ziyan ve ülkemizin hiçbir yerinde görülmeyen bir kanunsuzluk olamaz. Yani hiç kimse kendisini her şeyin yerine koyup da karar veremez. Bir de "2014'ten öncekiler yaptı bende yapayım" diyenlere şehir adına diyoruz ki, 'bir ormanın yangında mesela yarısı yandı diye diğer yarısı da yansın denemez.'
 
Hemen akabinde ilan edelim ki Büyükşehir'in verdiği kararlar kesin hükmünde değildir. Alınan bütün kararlara yargı yolu açıktır. Vatandaşlarımız ve kurumların bu haklarını kullanmalarından herhangi bir rahatsızlık da duymayız.
Çevre düzeni planı çalışmasının 1/100.000'liği Büyükşehir Meclisinde onaylandı. Diğer 1/50.000 ve 1/5.000'liklerde hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır. Kalan çalışmaların daha sağlıklı ve hızlı olması için imar dairelerinin ve müdürlüklerinin iş yoğunluğu hesaba katılarak, bundan sonraki plan tadilatlarının Büyükşehir'e gönderilmemesi tavsiye edilmiştir.

Eldeki konut stoku alınan inşaat ruhsatları ve devam eden inşaatlara karşılık daire satış rakamları mukayese edildiğinde, şehrimizde yeni konut yapımının aciliyet olmadığı da bir gerçektir. Bu konudaki son cümle, 'kimin ne müracaatı varsa, bunlar Belediye Başkanı da olsa bireysel tercihlerle değil Büyükşehir Belediyesi Meclis kararları ile sonuçlandırılmaktadır.

Başta söylediğim gibi 2014 mahalli seçimi öncesi 38 bin konutluk ruhsat alınmıştır.

38.000 X 4=152.000 nüfus eder.

Trabzon'un 2014 nüfusu 766.782, 2015 nüfusu 768.417'dir. Nüfus artış sayısı 1.635 kişidir.

Bu kadim şehrin, bu tarihi şehrin bütün yaşayanlarını, basın yayınını, sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını, resmi kurumlarını, şehri gelecek nesillere ve dünyaya beton mezarlıkları haline getirilmemiş, şehirciliğin ve tabiatın en güzel uyumu ile dünyanın en iyi yaşanılabilir kentlerinden biri olarak devredebilmek için en başta lazım olan, imarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Bende Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu sorumluluğumu tam olarak sürdüreceğimi ilan ediyorum."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler