Giresun'da kuşdili eğitimi - Giresun haberleri

Giresun'un Çanakçı ilçesinde teknolojinin gelişmediği yıllarda iletişim amacıyla kullanılan kuşdilinin nesilden nesile aktarılarak yaşatılması için çalışma yürütülüyor. Yöre halkının 400 yıl önce engebeli coğrafyada iletişim aracı olarak kullandığı kuşdil

Giresun'da kuşdili eğitimi - Giresun haberleri

Giresun'un Çanakçı ilçesinde teknolojinin gelişmediği yıllarda iletişim amacıyla kullanılan kuşdilinin nesilden nesile aktarılarak yaşatılması için çalışma yürütülüyor.

Yöre halkının 400 yıl önce engebeli coğrafyada iletişim aracı olarak kullandığı kuşdili için, Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kurs düzenlendi. Karabörk İlkokulunda gerçekleştirilen kursta yaklaşık 30 öğrenciye kuşdili öğretildi.

Geçmiş yıllarda UNESCO "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" aday listesine alınan kuşdilinin, çocuklara öğretilerek gelecek nesillere aktarılması sağlanıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Balcı, yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş kültürel miras olan kuşdilini tekrar yeni nesillere kazandırma adı altında çeşitli faaliyetler düzenlediklerini söyledi.

Bu kapsamda yüzyıllar öncesinde halkın iletişim aracı olan kuşdilini, gelecek kuşaklara aktarmak için öğrencilere kuşdili öğretmeye karar verdiklerini ifade eden Balcı, "Kuşdilinin yaşatılması için özellikle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde çocuklarımıza bu eğitimi vermeyi planladık. Çocuklarımızı özellikle ilkokullardan seçtik" dedi.

Balcı, kurstaki çocukların genellikle kuşdilinin konuşulduğu yöre olan Kuşköy ve civar köylerde yaşadığını ifade ederek, "Bu kapsamda 20-30 öğrenciye kurs verdik. Çocuklara ağız ve dişin yapısı, ıslık çalmanın kurallarını ilk aşamada verdik. Daha sonra usta öğreticimiz tarafından bir araya getirilerek ıslıkla haberleşmelerini algılama ve anlama çalışması üzerinde duruyoruz" diye konuştu.

Temel amaçlarının kaybolmaya yüz tutan kültürü gelecek yüzyıllara taşımak olduğunu belirten Balcı, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde, çocuklarımız hem annelerinin, babalarının yaşantısını öğrenmiş oluyorlar hem de iletişim araçlarının, cep telefonunun olmadığı zamanlarda insanlar nasıl haberleşirlermiş bunu öğreniyorlar. Kuşdilini, çocuklarımıza öğreterek bir nesil boyunca garanti altına almış olacağız."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler