Genel Sağlık Sigortası hakkında tüm merak edilenler

Sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşları ilgilendiren Genel Sağlık Sigortasıyla ilgili son gelişmeleri Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürü Aydın Gedikli açıkladı.

Genel Sağlık Sigortası hakkında tüm merak edilenler

Trabzon Sosyal Güvenlik İl Müdürü Aydın Gedikli Genel Sağlık Sigortasındaki değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu.


Aydın Gedikli şimdiye kadar genel sağlık sigortalısı sayılanların tescil işlemleri hakkında 2012/2 sayılı genelge hükümleri doğrultusunda işlem yapıldığını, gelir testinin zorunlu tutulduğunu ve üç kademeli gelir seviyesine göre primlerin tahakkuk ettirildiğini söyledi. 01 Nisan 2017 tarihinden itibaren ise tekli prim sistemine geçildiğini söyleyen Gedikli, eskiden %12 oranında alınan genel sağlık sigortası primlerinin yeni değişiklikle %3 seviyesine indirildiğini belirtti.

İl Müdürü Gedikli, 6824 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle 01 Nisan 2017 tarihinden itibaren (60/1-g) bendi kapsamında tescil edilenlerin aylık prime esas kazanç tutarının, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı kabul edilerek prime esas kazancın %3’ü oranında genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirileceğini ifade etti. Yapılan düzenlemelerle gelir testinin talep halinde yapılacağının altını çizen Gedikli "vatandaşlar tescil tebliği tarihinden itibaren 1 ay içinde gelir testi talebinde bulunabilecekler" dedi. 

İl Müdürü Gedikli, 01 Nisan 2017 tarihinden önce genel sağlık sigortası kapsamına alınan ve adına prim tahakkuk edenlerden prim borcu bulunanların ödenmemiş olan genel sağlık sigortası primlerinin, tahakkuk eden aylık prim tutarının 01/04/2017 tarihinde geçerli olan prime esas kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının (1.770,50 TL) %3’üne (53,33 TL) eşit veya daha fazla olması halinde aylık prim tahakkuklarının 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanacağını ve hesaplanan borcun 12 ay içinde peşin veya taksitle ödenmesi halinde bu tutara ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz ödenmeyeceğini anlattı. 

Gedikli öte yandan, 60/1-g bendi kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının 30 gün genel sağlık sigortası prim ödeme gün sayısının olması ve 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması şartıyla; 01/04/2017 tarihinden önceki prim ve prime ilişkin her türlü borçlarına bakılmaksızın 01/04/2018 (hariç) tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini söyledi.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber