Genç, sahaya ağırlığını koydu

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, anayasa değişikliği referandumuyla ilgili çalışmalarda AK Parti'nin en çok çalışan isimleri arasında yer alıyor.

Genç, sahaya ağırlığını koydu

Anayasa değişikliğiyle ilgili muhalefetin demokrasi elden gidiyor ve rejim değiştiriliyor eleştirilerinin tamamen asılsız iddialar olduğunu belirten Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç  "Muhalefet temelsiz iddialar ile anayasa değişikliğini engellemeye çalışıyor. Başkanlık sistemi, AK Parti'nin kendisi için getirdiği bir sistem değil, memleketimizin daha müreffeh, daha güçlü ve daha istikrarlı bir geleceğe kavuşması için getirdiği bir sistemdir. Bugüne kadar muhalefet haksız eleştirilerle anayasa değişikliğini gölgelemeye çalıştı. Peki bu kadar sert bir dille eleştirilen anayasa değişikliği neler getirecek. Acaba hiç bunlardan söz ettiler mi? Millet iradesinin hakim olacağı bu sisteme neden karşı çıkılıyor? Parlamenter sistemin hükümet krizlerine ve darbelere neden olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek." dedi.

MADDELERİ ANLATTI
Anayasa değişikliği ile ilgili maddeleri tek tek anlatan Genç, en çok eleştirilen maddelerden biri olan milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılması ve seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili eleştirilere şu cevabı verdi: Temsilde adalet açısından milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılması son derece önemli. Nüfusu bizden az olan ülkelerin bizden çok milletvekili var. Seçilme yaşının 18'e indirilmesi de haksız bir şekilde eleştiriliyor. Gençlerimizin liyâkatı varsa ve seçilme konusunda kendini yeterli hissediyorsa onlara bu hakları tanıyarak daha da cesaretlendirmeliyiz. Bu konuda da yanlış bilgilendirme yapılıyor. Halbuki; Avrupa'nın tamamına yakınında ve dünyanın diğer ülkelerinde var olan bir uygulama.  Bizler gençlerimize güvenmeliyiz. Seçme hakkı bulunan bir insanın neden seçilme hakkı olmasın? Niçin bundan korkuluyor? Diğer yandan başbakanlığın kaldırılmasıyla birlikte başbakanın kullandığı bütün yetkiler cumhurbaşkanında toplanacak. Böylece başbakan ve cumhurbaşkanı çekişmesinin önüne geçilerek kararlar daha hızlı alınacak. Bütçe kanun teklifi daha önceden başbakan tarafından veriliyordu şimdi cumhurbaşkanı tarafından verilecek.  Cumhurbaşkanı ve meclisin birbirlerini fesih yetkisi var. Biri diğerini feshettiği zaman kendisi de fesh oluyor. Cumhurbaşkanı yürütmeyle ilgili kararname çıkarma yetkisine sahip oluyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olduğu için bakanları ve cumhurbaşkanı yardımcılarını atayacak ve görevden azledecek. Bütün siyasi partiler cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterebilecek.


YARGIYA ATAMALARDA MECLİSE DE YETKİ VERİLİYOR
"Hayır'cı cephenin alenen yalan olan bir iddiası da şu; Cumhurbaşkanı hakim ve savcı atayacak diyorlar, yargıyı tekeline alacak diyorlar. Bu da bir safsatadır. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı'nın yargı üzerinde ne tasarrufu varsa, yeni sistemde de o kadar tasarrufu olacak. Örneğin iki sistemde de, Cumhurbaşkanı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na sadece 4 üye atayabiliyor. Yeni sistemin farkı, eskisinde hiç atama yetkisi olmayan Meclis'i güçlendirip, HSK'ya 7 üye atayabilmesini sağlamasıdır. Ayrıca iki sistemde de Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne atayacağı üye sayısı nicel etki olarak değişmiyor. Yeni sistemde, askeri yargıdan iki üye Anayasa Mahkemesi'nde yer almayacağı için, mahkemedeki toplam üye sayısı 17'den 15'e düşüyor. Cumhurbaşkanı şu anda bunların 14'ünü atarken, yeni sistemde iki kişi eksiğini, yani 12'sini atayabilecek. Sorun şu ki; mevcut yasalardan da bi haber, yeni düzenlemelere hakim olmayan, yani; neye itiraz ettiğini bilmeyen hayırcı bir yapı ile karşı karşıyayız. Halkımıza bunları anlatıyoruz. Halkımızın hafızasını ve karşılaştırma gücünü hafife almalarına izin vermeyeceğiz."

VATANDAŞA ANLATACAĞIZ
16 Nisan'a kadar ev ev, sokak sokak, mahalle mahalle gezerek vatandaşlarla buluşmaya devam edeceklerini belirten Genç, "Geçmişte yaşanan Başbakan, Cumhurbaşkanı kavgaları bizi nereye götürdü biliyoruz. 94 yıldır parlamenter sistemin eksikliklerini hep birlikte yaşıyoruz, yaşadık, işleri yavaşlatıyor. Ülkemiz, zamanında koalisyonlardan yönetilemez bir hal aldı. Bu gidişe dur demek gerek. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile hızlı karar alınarak hizmetler daha etkin ve hızlı olacaktır." dedi.


ÖZAL, TÜRKEŞ, ERBAKAN VE DEMİREL DE İSTEMİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı sisteminin sadece Recep Tayyip Erdoğan'ın meselesi olmadığına da vurgu yapan Genç, "Daha önceki dönemlerde de rahmetli Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu gibi bir çok devlet adamı Başkanlık Sistemi'ni istemişlerdir. Demek ki aklın yolu bir. Bugüne kadar istenmeyen ya da denenmeyen bir sistem getirmiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi, Başkanlık Sistemi, adına ne derseniz deyin bizim tarihimizde, geleneklerimizde olan, bize uygun bir sistemdir." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÖNÜ AÇILACAK
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, Türkiye'nin önünü açacağını ve ülkeyi güçlü bir devlet haline getireceğini dile getiren Genç, "Yeni sistemle birlikte hızlı karar alan, hızlı icraat ve reform yapan, etkin bir yönetim modeli oluşacak. Tüm kurumların, belediyelerimizin daha hızlı çalışmasını sağlayan bir işleyiş hakim olacak. Uluslararası sorunların çözümünde söz ve hak sahibi olma konusunda elimiz daha da güçlenecek. Öncü ülke olma hedefimiz, yeni yönetim sistemimizle birlikte daha kısa sürede gerçekleşecek. Her evet, bu topraklar ve İslam dünyası için çok önemlidir." ifadelerini kullandı.


'DİRİLİŞ HAMLESİ'
Milli iradeyi küçümseyenlerin 16 Nisan'da kaybedeceğini vurgulayan Başkan Genç, "16 Nisan'da Milli irade kazanacak, Türkiye kazanacak. Artık yetki doğrudan millete geçiyor. 16 Nisan yeni bir diriliş hamlesidir. Türkiye 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine daha hızlı ulaşacak. İşte Türkiye'nin bu hedeflerine ulaşmasını istemeyenler bugün kendilerini açıkça göstermektedir. Almanya'sı, Hollanda'sı, Avusturya'sı, İngiltere'si, İsrail'i, Amerika'sı, PKK'sı, HDP'si, hepsi Türkiye'nin dirilişini sağlayacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı çıkmaktadır." dedi.
'15 TEMMUZ KADAR ÖNEMLİ'
Trabzonluların 16 Nisan'da yapılacak referandumda da rekor kırarak güçlü bir evet ile desteğini sürdüreceğine vurgu yapan Başkan Genç, "15 Temmuz 2016'da milletimiz nasıl ferasetini gösterip taş, sopa kullanmadan tankların altına yatmaktan bile çekinmeyip varlığını bir kez daha ortaya koymuştur. 16 Nisan da bir nevi 15 Temmuz kadar önemli bir süreçtir. Milletimiz güçlü bir evet diyerek vesayete hayır diyecektir." diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber