"Fındıkta manipülasyon yapılmasın"

Trabzon Ziraat Odaları Bakan Faruk Çelik tarafından açıklanan fındık rekolte tahminini değerlendirdi.

"Fındıkta manipülasyon yapılmasın"
 Trabzon Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu, bu yılki tahmini fındık rekoltesini değerlendirerek üreticilere uyarılarda bulundu. 

Açıklanan rekoltedeki düşüşün doğal olaylardan ve küllenme hastalığından kaynaklandığını belirten Kozoğlu "26 Şubat 2016'daki ortak akıl toplantısında ziraat odaları olarak sayın bakanımızdan rekoltenin tek elden yapılmasına talep ettik. Bakanlık tarafından yapılmasına teklif ettik. Bakanlık teklifimizi kabul etti. Bu yıldan itibaren Gıda Tarım ve Hayvancılık tarafından yapılacağını başka kurumların rekolte yapmayacağın bildirdi. Ortak akıl toplantısında Gıda Tarım ve Hayvancık Bakanlığı'nın olmasını kabul etti. Bakanlık fındık rekolte oranının Temmuz'un ilk haftası açıklanacağını bildirdi. Bütün illerde fındık rekolte tespit komisyonu kuruldu. Fındıktaki rekolte oranını sayın bakanımız tarafından 468 bin ton olduğu açıklandı. İsteğimiz, fındığın bütün paydaşlarının Tarım Bakanlığı tarafından yapılan bu rekolte açıklamasının yanında yer almalarıdır. Kıyıda köşede manipülasyon yapılmamalıdır" dedi.

"ORDU VE GİRESUN'DA REKOLTEDE CİDDİ DÜŞÜŞ VAR"

"Rekoltenin en büyük düşüş nedeni doğal afettir. Son yıllarda fındıkta görülen külleme hastalığı da fındıktaki düşüşte etkili oldu" diyen Kozoğlu "Birkaç kere yaşanan don olayı, aşırı yağış ve sıcaklık fındığı etkilemiş dökülmelere neden olmuştur. Rekoltede en büyük düşüş Ordu ve Giresun ilinde görülmüştür. Ordu'da geçtiğimiz yıl 202 bin ton olan rekolte bu yıl tahmini 115 bine, Giresun'da geçtiğimiz yıl 105 bin olan rekolte tahmini 54 bine düşerken, Trabzon'da 45 bin olan rekolte tahmini 30 bin 80'e gerilemiş. Bakıldığı zaman ortalama 550 bin ton dikkate alındığında bu yıl tespit edilen ve açıklanan rekolte oldukça düşüktür. Bu yıl açıklanan tahmini rekolte ihracatımızı karşılayacak miktarda değildir. Yıl içi tüketimde bu rakama katıldığı zaman 600 bin tonun üzerin çıkmaktadır. 2015 sezonunda emanet fındıklar kullanarak 8 lira gibi fiyata düşürülen dolasıyla dip yapan fındık fiyatlarının 2016 mahsulü sezonunda yükselmesi bekleniyor. Dolasıyla 2015'te emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin bu yıl emeğine karşılığını alacağını tahmin ediyoruz. Üreticilerden isteğimiz fındıklarını iyi olgunlaştırdıktan sonra hasat etmeleri çok iyi kurutmaları ve kesinlikler naylon çuvallara koymamaları, 2015 sezonunun da emanetlerin dolayı yaşadıkları mağduriyeti yaşamamak için emanete fındık vermemelerini talep ediyoruz. Bu şekilde geçen yıl aleyhlerine olan fındık fiyatlarını üreticilerimizin kendi belirleyerek 2015 mahsulünden verilen emanetlerden gördükleri zararları bir daha yaşamazlar ve alın terinin emeğinin karşılığını alabilirler. Dolayısıyla fındığımız emanete vermediğimiz zaman fındık piyasasını üretici olarak biz belirlemiş oluruz. Üreticilerimiz şunu unutmamalı: 2015'te yaşadıkları mağduriyeti kesinlikle unutmamalı ve fındığı kesinlikle emanete vermemelidir" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler