Fındıkta küllenmeyle savaşa devam

Fındığın baş düşmanı küllenme hastalığı için verilen eğitimler sürüyor.

Fındıkta küllenmeyle savaşa devam

Türk fındığında verim ve kaliteyi tehdit eden hastalıkların başında gelen küllemeye karşı, sektörde yer alan kamu ve özel kuruluşların yaptıkları mücadele giderek artıyor. Mücadele için ilk olarak kurum ve kuruluşların tarım danışmanı Ziraat Mühendisleri, sonra da üreticiler eğitime tabi tutuluyor.

 
Özellikle geçtiğimiz yıl bahçelerde yoğun bir şekilde görülen külleme ile sektörün topyekün mücadelesi için başlatılan çalışmalara, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birimlerinin yanı sıra, Ticaret Borsaları, İhracatçı Birlikleri ve Ziraat Odaları ile Türk fındığının en büyük alıcısı olan Ferrero-Oltan Gıda firması da destek veriyor.
 
Trabzon Ticaret Borsası ile Düzce Ticaret Borsası’nın Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birlikleri ile Doğu ve Batı Karadeniz'de düzenledikleri 2 ayrı Külleme Çalıştayı ile hız kazanan mücadele konusunda öncelikle üreticiler bilgilendirilip eğitilerek kendilerine zirai ilaç desteği sağlanıyor.
 
Fındık hastalık ve zararlılara karşı başlatılan mücadeleye büyük destek verip katkı sağlayan Ferrero firması tüm fındık üretilen illerde başlattığı üreticilerle buluşmalarını sürdürüyor.
Üreticilerle sürekli bir araya gelip toplantılar düzenleyerek bilgi, ilaç ve teknik araç desteği verdiğini belirten Ferrero Tarım Direktörü Ersin Arısoy, ilaç temini konusunda Bayer firması ile işbirliği içinde olduklarını söyledi.
 
Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü uzmanları da, külleme ile bilinçli ve sürekli bir mücadelenin gerektiğine dikkat çekerek, üreticilerden gelen talepleri Tarım İl Müdürlükleri ile birlikte değerlendirerek yerinde tespitler yaptıklarını söylediler.
 
Hastalıkla mücadele için ilk çalıştayı düzenleyip, sunumları ve sonuçlarını kitapçık halinde raporlaştıran Trabzon Ticaret Borsası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu sorunun çözümünün topyekün bir mücadele gerektirdiğini söyledi. Köleoğlu, "Bunun için hazırladığımız raporla tüm kesimleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve yetkilileri Ankara'da buluşturup, mücadelenin hep birlikte yapılması için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.
 


Külleme hastalığı

Son yıllarda yoğun olarak görülen ve kışı yere dökülen yapraklarda ve bitki artıklarında geçiren bu fungal hastalık, hava sıcaklığının yükselmesi ile birlikte çoğalıp artar. Hastalığa yakalanan yapraklarda, önce sarı lekeler ve daha sonra küle benzer beyaz bir küf tabakası oluşur. Genç yapraklar küllemeye daha hassastır. Hastalık havalanmayan gölge ve yarı ışıklı yerlerde daha hızlı gelişir. Hastalığın şiddetini ve yayılışını azaltmak için düzenli budama ve dip sürgünü temizliği yaparak güneşlenme ve hava sirkülasyonu sağlanır. İlaçlı mücadele ise uzmanların bilgisi dahilinde kontrollü olarak yapılır.
 





 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber