Fındık üreticisi için önemli uyarı!

Ulusal Fındık Konseyi (UFK), fındık bahçelerinin tarım alanları gibi sulanması gerektiğini açıkladı.UFK’nın ‘2014 Fındık Raporu’ yayınlandı. Fındıkta ihracat, fiyat, üretici-tüccar dengesi, öncelikli sorunlar ve çözüm çarelerine yer verilen raporda, ‘fınd

Fındık üreticisi için önemli uyarı!

Ulusal Fındık Konseyi (UFK), fındık bahçelerinin tarım alanları gibi sulanması gerektiğini açıkladı.

UFK’nın ‘2014 Fındık Raporu’ yayınlandı. Fındıkta ihracat, fiyat, üretici-tüccar dengesi, öncelikli sorunlar ve çözüm çarelerine yer verilen raporda, ‘fındıkta kuraklık’ olayına dikkat çekildi. Özellikle 2014 sezonunda 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan zirai don olayının ardından ürün kaybı yaşandığını dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:

“Zamansız kar yağışı ve don afeti gibi doğa olayları ürün kaybına sebep oluyor gibi görünse de, kuraklık yüzünden de ürün kaybı yaşanmaktadır. ‘Karadeniz Bölgesi bol yağış alır’ klişesi, fındıkta sulamaya da ihtiyaç duyulduğu gerçeğini gölgelemiştir, gölgelemektedir. Fındık ürününün suya en çok ihtiyaç duyduğu özellikle Temmuz ayında yaşanan kuraklıkla da ciddi ürün kayıpları yaşanmaktadır. Sulama, artık fındık için de elzem bir ihtiyaç ve sorun haline gelmiştir. Fındıkta sulamaya dair proje hibeleri ve desteklerin söz konusu olabileceği yapısal önlemler alınmalıdır. Sulamayla ilgili mevcut proje hibeleri ve desteklerin fındık sektörüyle ilişkilendirileceği bir yapısal farkındalık eylem planı oluşturulmalıdır.”

“FINDIK ÜRETİMİ TEŞVİK EDİLMELİ”

Fındık fiyatının bu yıl 20 TL’yi aşmasıyla birlikte uzun yıllardır ‘yan gelir’ konumunda olan fındığın bir anda ‘ana gelir kaynağı’ olabileceği kanaatini ortaya çıkardığı da belirtilen raporda, fındık üretiminin teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda, “Türkiye, bir zamanlar fındığın önemli bir ihraç maddesi olduğunu fark edip de “ne kadar fındık o kadar döviz” şiarıyla fındık dikimini ve tarımını desteklemiş/teşvik etmiş, bunun sayesinde de bu gün 700 bin hektara yaklaşan dikim alanları varlığına ulaşmışsa, aynı farkındalık eylemi ve algısıyla, kaliteli ve yüksek verimle daha çok kazanmanın mümkün olabileceği yapısal yaklaşımı içine girmelidir” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler