Fındık rekoltesinin yenilenmesi isteniyor

Fındık rekoltesi tahmininin harmanlarda yapılacak çalışma ile yenilenmesi isteniyor.

Fındık rekoltesinin yenilenmesi isteniyor
Fındık rekoltesinin harmanlarda yapılacak ikinci bir çalışmayla yeniden belirlenmesi gerektiği belirtildi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanvekili ve fındık üreticisi Adnan Sağlam, fındığın geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da rekolte mağduru haline geldiğini söyledi. Sağlam “Senelerce fındık rekolte tahmini kurulunda görev yapan birisi ve bir fındık üreticisi olarak, bu seneki yanlışlığı gördükçe fındık için oynanan oyunları çok iyi tahmin ediyorum. Şu anda fındığın yüzde 80’i harmanda, yüzde 20’si de en çok on gün içinde harmana gelir. Bu sene Trabzon için 31 bin ton, Türkiye için 468 bin ton fındık rekoltesi tahmini yapanlar, harmanlarda gezip de toplanan fındıklara bir baksınlar ve ne kadar yanıldıklarını görsünler. Özeleştiri yaparak, ‘Biz yanıldık. Gerçek, yaptığımız tahminin çok altında. Rekolte, açıklanan rakamın yüzde 30-40’ı kadardır’ deseler daha inandırıcı olurlar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Sağlam, fındık piyasasında üreticiyle ihracatçının etle tırnak gibi olduğunu da vurgulayarak “Bu iki kesimin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Rekoltenin eksik söylenmesi de abartılarak fazla söylenmesi de ülke için zararlıdır. Rekolte tahmini yapanlara önerim; bahçeleri kontrol ederek tahmin yapma yöntemi gibi zor değildir. Fındık köylerde harmanda duruyor. Harmanlar hep yol kenarlarında. Bir günde bütün merkez köyleri gezmek mümkün. Buralarda yapılacak bir çalışmayla fındığın gerçeğe yakın tahmini yapılarak açıklanmalıdır. Burada görev Tarım İl Müdürlükleri'ne düşüyorsa bunu milli bir görev sayarak hemen harekete geçmeliler" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler