Fındık fiyatlarında son durum? Güncel fındık fiyatı 15 Ağustos

Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte detaylar

Fındık fiyatlarında son durum? Güncel fındık fiyatı 15 Ağustos

Karadeniz'in bir numaralı geçim kaynağı olarak görülen fındık için üretici bu kez ürünün olmamasından şikayetçi. Fındık fiyatları ise toparlanmaya başlasa da henüz istenilen seviyeye çıkmadı. Geçtiğimiz yıl fındık fiyatı 7-8 TL seviyelerine kadar gerileyerek üreticiyi isyan ettirmişti. Bu yıl ise bahçelerde ürün olmadığı belirtiliyor. Bu sebeple rakamların biraz daha üst seviyelere yükselmesi bekleniyor.

Açıklanan ilk rakamlara göre fındık fiyatları şu sıralar 11-12 TL olarak açıklandı. Üretici bu rakamların daha da yükselmesini isterken yetkililerden yapılan açıklamalar da bu yönde gelişmeler olacağı şeklinde yorumlanıyor. Ayrıca üreticiye şimdiden yapılan uyarılarda ürünlerini emanete vermemeleri istendi.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI
 

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 11,10 TL 11,60 TL
Çarşamba 11,10 TL 11,60 TL
Düzce 11,10 TL 11,60 TL
Fatsa 11,35 TL 11,85 TL
Gi̇resun 11,60 TL 12,10 TL
Ordu 11,10 TL 11,60 TL
Sakarya 11,10 TL 11,60 TL
Samsun 11,10 TL 11,60 TL
Terme 11,10 TL 11,60 TL
Trabzon 11,35 TL 11,85 TL
Ünye 11,35 TL 11,85 TL
Zonguldak 11,10 TL 11,60 TL


İşte yapılan son açıklamalar;

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan fındıkta 468 bin ton rekoltenin çok daha altında bir rekolte beklendiğini belirterek, "Fındık üreticisi büyük bir ürün kaybıyla karşı karşıya. Geçen yıla oranla 10’da bir oranında ürün bulunuyor" dedi.

1 Ağustos’tan itibaren hasada başlayan üreticilerin bahçede fındık arar olduğunu kaydeden Karan, "Üretici soğlama yapar gibi fındık toplamaya çalışıyor. Fındıkta hasat çok kısa sürdü, çuvala giren fındık emek dahi korumadı. Üreticilerimiz bu yıl fındık olmadığını ifade etmektedir. Çok kötü bir hasat dönemi geçirdiklerini belirten üreticilerimiz, geçen yıl en az bir ton fındık topladıkları bahçelerde bu yıl 100 kilonun altında fındık çıktığını söylemektedir. Haziran ayının sona kadar görülen fındıktan eser kalmadığını aktaran üreticilerimiz, ürünün buharlaşıp kayıp olduğunu, bu yıl harmanların boş kaldığını kaydetmekte. Şu günlerde fındık harmanları dolup taşması gerekirken çimen bağladığını söyleyen üreticilerimiz ‘bu yıl biz fındığa, fındık bize hasret’ diyor" ifadelerini kullandı.

“Olmayan fındıkta fiyat beklentisi büyük”
Birçok üreticinin erkenden hasadını tamamlayarak olan fındığını çuvalladığını vurgulayan Karan, “Pazara bir kilo fındık inmiyor. Fındıkta bu yıl fiyat beklentisi çok büyük. Şu anda 12 lira civarında işlem gören fındık fiyatına kimse kulak dahi vermek istemiyor. Üretici bu fiyatı beğenmiyor. Şimdiden telaffuz edilen rakamlar oldukça yüksek diyebiliriz. Üretici bu yıl az olan ürünün iyi bir fiyattan paraya çevirmek istiyor. Zaten başka türlü de maliyetini dahi karşılayacak gibi görünmüyor. Bazı kesimler tarafından fındık fiyatlarının 15 lirayı çok rahat göreceği, bunun üzerindeki rakamları hiç kimsenin kestiremeyeceğini ifade edilmeye başlanıldı. Bu sezon fındık fiyatını üretici kendi belirleyecek çünkü güç onların elinde. Bir kilo fındık altın kadar değerli” şeklinde konuştu.
findik-fiyatlari-003.jpg

“Tekelci firmalar fındık fiyatında baskı oluşturma peşinde”
Tekelci firmaların fındık manavlarına baskı yaparak fiyatın çıkmasını engellemeye çalıştıklarını belirten Karan, “Ne yaparlarsa yapsınlar, ne kadar baskı kurmaya çalışırlarsa çalışsınlar. Sezon başında dillendirdikleri onlara göre 150 bin ton bize göre yarısı kadar var veya yok olan geçen sezondan stok iki aylık ihtiyaçlarına yetmez. Üretici geçen yıldan boyunu ölçüsünü aldı. Şuna inanıyoruz ki, çok acil ihtiyacı olmayanlar hariç, üreticinin kafasındaki fiyat oluşmadan ne pazara ne bir kilo fındık iner, nede bir kilo fındık emanete bırakılır” diye konuştu

“Rekolte tespiti Temmuz ayında yapılmalıdır”
“Bundan sonraki yıllarda rekolte tespit çalışmasının Temmuz ayında yapılması gerekir” diyen Karan, “Mevsimsel değişiklikler ve son birkaç yıldır ürünümüze musallat olan küllenme hastalığı rekolte tespitinde yanılmalara neden olmaktadır. Bu yıl Haziran ayında yapılan rekolte tespitinden örnek verecek olursak, yapılan tespitin ardından fındıkta büyük dökülme meydana geldi. Rekolte tespitinin en sağlıklı bir şekilde yapılması için bundan sonraki yıllarda Temmuz ayını öneriyoruz. Çünkü küllenme hastalığı fındıkta kayıplara yol açmakta ve hastalığa bağlı olarak en fazla dökülme Haziran ayında gözükmektedir” dedi. 


Fındık rekoltesinin harmanlarda yapılacak ikinci bir çalışmayla yeniden belirlenmesi gerektiği belirtildi. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanvekili ve fındık üreticisi Adnan Sağlam, fındığın geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da rekolte mağduru haline geldiğini söyledi. Sağlam “Senelerce fındık rekolte tahmini kurulunda görev yapan birisi ve bir fındık üreticisi olarak, bu seneki yanlışlığı gördükçe fındık için oynanan oyunları çok iyi tahmin ediyorum. Şu anda fındığın yüzde 80’i harmanda, yüzde 20’si de en çok on gün içinde harmana gelir. Bu sene Trabzon için 31 bin ton, Türkiye için 468 bin ton fındık rekoltesi tahmini yapanlar, harmanlarda gezip de toplanan fındıklara bir baksınlar ve ne kadar yanıldıklarını görsünler. Özeleştiri yaparak, ‘Biz yanıldık. Gerçek, yaptığımız tahminin çok altında. Rekolte, açıklanan rakamın yüzde 30-40’ı kadardır’ deseler daha inandırıcı olurlar diye düşünüyorum” diye konuştu.

Sağlam, fındık piyasasında üreticiyle ihracatçının etle tırnak gibi olduğunu da vurgulayarak “Bu iki kesimin birbirinden ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Rekoltenin eksik söylenmesi de abartılarak fazla söylenmesi de ülke için zararlıdır. Rekolte tahmini yapanlara önerim; bahçeleri kontrol ederek tahmin yapma yöntemi gibi zor değildir. Fındık köylerde harmanda duruyor. Harmanlar hep yol kenarlarında. Bir günde bütün merkez köyleri gezmek mümkün. Buralarda yapılacak bir çalışmayla fındığın gerçeğe yakın tahmini yapılarak açıklanmalıdır. Burada görev Tarım İl Müdürlükleri'ne düşüyorsa bunu milli bir görev sayarak hemen harekete geçmeliler" dedi.

EMANETE VERMEYİN

Fatsa İlçe Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, emanet verilen fındık oranı ne kadar az olursa rekoltenin düşük olduğu bu üretim sezonunda fiyatın o kadar artma eğilimi göstereceği uyarısı yapıldı. 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2016 yılı fındık rekoltesinin yaklaşık 468 bin ton açıklanmış olmasına rağmen, fındık hasadının yapıldığı bu günlerde rekoltenin açıklamadan daha az olduğu anlaşılmıştır. Fındık rekoltesinin düşük olması fındık fiyatlarında artış olarak algılanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki; fındık fiyatını belirleyen unsurların başında fındık alıcısının hammadde olan fındığa ne kadar kolay ulaştığıyla da alakalıdır. Fındığı hammadde olarak kullanan sanayi kuruluşları emanet usulüyle fındığı yüzde 60-70’ine yaşamaları durumunda fiyatı belirleme önceki yıl olduğu gibi, tüccarın eline geçmiş olur. Emanet verilen fındık oranı ne kadar az olursa rekoltenin düşük olduğu bu üretim sezonunda fiyat o kadar artma eğilimi gösterir. Fındık fiyatı konusunda emanet fındık yanında bir diğer etken de fındık işleyen fabrikaların işledikleri fındığı alıcılarına zamanında ulaştırma hedefleridir. Kısaca emanet verilen her fındık tanesi fındık işleyen fabrikaların zaman olarak fındık işleme sıkıntısını ortadan kaldırıp; üreticinin emeğinin karşılığını alamamasına sebep olur. Üreticilerin ihtiyacı kadar fındığı satıp ücretini alması, fazlasını ise kesinlikle emanete vermemesi faydalarına olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler