Erzurum'da deprem! Trabzon'u etkiler mi?

Erzurum'da meydana gelen deprem sonrası Trabzon'da da tedirginlik oluştu.

Erzurum'da deprem! Trabzon'u etkiler mi?

Haber61 - Haber Servisi

Erzurum’un Oltu ilçesinde Richter ölçeğine göre 3,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Öte yandan saat 03.15'te de 4,3 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, korkuya neden olan deprem nedeniyle ilçe halkı, dışarıda sabahlamıştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın merkez üssünü Oltu ilçesinin Yarbaşı Mahallesi yakınları olarak saptadığı deprem, saat 07.20’de meydana geldi. Yerin 7 kilometre derinliğinde olan deprem, ilçede kısa süreli paniğe neden oldu. Depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 3,9, merkez üssünü ise ilçenin Çamlıbel Mahallesi olarak açıkladı.

Trabzon’a etki eder mi?

Erzurum’da gerçekleşen deprem Kuzeydoğu Anadolu Fay sistemi üzerinde geldi. Uzmanlardan alınan bilgilere göre ; Bu fay zonu üzerinde sismik aktivite 2015 yılından itibaren artmaya başlamış, 2015 yılında genelde 3,5 büyüklüğündeki depremler 2018 ve 2019 yıllarında 4-5 büyüklüğüne ulaşmıştı.

1983 yılında Narman da oluşan 6,9 büyüklüğündeki depremde 1155 kişi ölmüştü.

Kuzeydoğu Anadolu Fayı güneyde Kuzey Anadolu Fayını, kuzeyde ise Kafkas Fay Sistemini birbirine bağlayan bir fay olduğunu belirten uzmanlar, bu üç fay birbirlerine stres transferi yaparak birbirlerini tetikleyebileceğini belirttiler.

Ayrıva Uzmanlar, Kuzey Anadolu Fayı ve Kafkas Fay Sistemleri birinci derece, Kuzey Anadolu fayı ise ikinci derece sismik aktiviteye sahip olduğunu belirtip, Kuzeydoğu Anadolu Fay Sistemine paralel olan Trabzon Fayı ise üçüncü derece sismik aktiviteye sahip olduğunu söylediler.

Bu depremin Trabzon’u etkileyip etkilemediği yönünde bir çok soru aldıklarını belişrten uzamanlar “Deprem Trabzon’u etkilemez. Şu an Trabzon için korkulacak bir durum yoktur.” İfadelerini kullandılar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber