Dünyayı kasıp kavuran Küresel Isınma’nın çaresini Doğu Karadeniz ormanlarında aradılar

KTÜ ile Trakya Üniversitesi Küresel Isınma ile ilgili Doğu Karadeniz ormanlarında araştırmalarda bulundu.

Dünyayı kasıp kavuran Küresel Isınma’nın  çaresini Doğu Karadeniz ormanlarında aradılar

HABER61 - HABER SERVİSİ

KTÜ ile Yunanistan’ın Trakya Üniversitesi Küresel Isınma araştırmasını Doğu Karadeniz ormanlarında gerçekleştirildi.

2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği’nden “iklim değişikliği alanında ortak çabaların desteklenmesi’ projesi kapsamında 1 milyon 200 bin Euro hibe desteği aldı. Söz konusu proje bütçesi 38 alt proje olarak Türkiye’ye dağıtıldı. Bunlardan iki tanesini Trabzon almayı başardı. Biri Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor. Diğeri ise Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından yürütülerek tamamlandı ve sonuçları kamuoyu ve bilim dünyasına sunulmaya hazırlanıyor.

KTÜ Orman Fakültesi’nden Prof Dr Nuray Mısır koordinatörlüğünde yürütülen projenin tanıtımı 1-2 Kasım 2018 tarihinde KTÜ Orman Fakültesi’nde yapılacak. Konuyla ilgili Nuray Mısır, “İklim değişimi ve küresel ısınmanın bugün dünyanın en önemli gündemlerinden biri olduğunu, bu konu ile mücadele adına pek çok Uluslararası sözleşme ve Antlaşma imzalandığını ve bunların tamamına Ülkemizin de taraf olduğunu söyledi. Uluslararası bu sözleşme ve antlaşmalar, imza koyan taraf ülkelere pek çok sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumlulukların en önemlilerinden biri de Dünyanın en büyük karbon depo kaynağı olan ormanlık alanların korunması, geliştirilmesi ve planlanmasıdır. Türkiye ormanlarının iklim değişikliği üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyan çalışmamız, Türkiye’de AB kapsamında yöneticiliğini ülkemizden bir Üniversitenin/kurumun yaptığı tek proje niteliğindedir” dedi.

Mısır, Projenin maliyetinin 50 bin euro olduğunu ifade ederek, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Trabzon yöresindeki yapay ormanların ne kadar karbon depoladığını belirleyerek doğal ormanlarla karşılaştırmasını raporlayarak sunuyoruz. Ayrıca ormanların karbon ekonomisi yönünden değerini ortaya koyarak, karbon depolama miktarlarını artırılmasına yönelik planlama stratejileri geliştirildi. 2018 yılı Nobel Ekonomi İklim değişikliğinin makroekonomik analizlere de entegre edilmesine ilişkin çalışmaya layık görüldüğünü de düşünürsek yapılan bu araştırmanın öneminin daha da iyi anlaşılacağını düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber