Doğu Karadeniz'de boş arazilere meyve dikilecek

Bakanlık tarafından başlatılan proje ile Doğu Karadeniz'de boş arazilere meyve ağacı dikilecek.

Doğu Karadeniz'de boş arazilere meyve dikilecek
Bakanlık tarafından yapılacak olan proje ile Doğu karadeniz'de orman içi boş arazilere meyve fidanı dikilecek.

Doğu Karadeniz'de, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen "yaban hayatı rehabilitasyon'' projesi çerçevesinde, yaban hayatı için boş arazilere ve yol kenarlarına meyve fidanları dikilecek.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğu Karadeniz'de yaban hayatı popülasyonunun gittikçe arttığını söyledi.

Yaylaların ve ormanların geçmişte daha çok kullanıldığını dile getiren Bulut, "İnsanlar artık yaylalardan köylere ve şehirlere indi. Dolayısıyla yaban hayatının yaşam alanı gittikçe genişliyor." ifadesini kullandı.

Mustafa Bulut, bu kapsamda envanter çalışması yapıldığını da belirterek, "Yaban hayatı popülasyonunu, envanter çalışması ile tespit ediyoruz. Yaban hayvanları yiyecek bulamadıkları zaman köylerimize, şehirlerimize iniyor. Bu nedenle bizlerle iç içe yaşamaya başladılar. Bu kapsamda da son zamanlarda yaban hayatı ile insan çatışmasını çok sık görmeye başladık." diye konuştu.

Bulut, Türkiye'de yaşayan yaban hayatı türlerinin giderek arttığını da işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yaban hayatı ve insan çatışmasını bölgemizde ara ara yaşıyoruz. Bu kapsamda da Bakanlığımız, yaban hayatı ve insan çatışmasını önleyebilmek için 'yaban hayatı rehabilitasyon' projesini başlattı. Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin illerimizde proje kapsamında orman içi boşluklara, terk edilmiş arazilere, yol kenarlarına, su başlarına meyveli yabani fidanları dikiyoruz. Bunların yanı sıra boş arazilere yonca, buğday, yulaf, mısır, patates gibi ürünleri de dikip, yıl sonuna kadar hasat etmiyoruz. Yaban hayvanları bunlarla beslensinler ve önümüzdeki yıllarda da bu bitkiler gelişsin, onların ihtiyaçları karşılansın istiyoruz."

"YABAN HAYATININ KORUNMASINA YÖNELİK FİDANLAR TOPRAKLA BULUŞTU"

Yaban hayatına önem verdiklerini anlatan Mustafa Bulut, "Buradaki esas amacımız, yaban hayatının geliştirilmesi, korunması ve biyolojik çeşitliliğimizin gelecek nesillere aktarılması ile insan ve yaban hayatı çatışmasının önlenmesidir." dedi.

Bulut, yaban hayatının korunmasına yönelik fidanların toprakla buluşturulduğunu dile getirerek, "Bölgemizde bu yıl aşılı ve aşısız olmak üzere 10 bin civarında fidan toprakla buluştu. Buna sonbaharda da önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Giresun, Artvin, Gümüşhane illerimizde de sahipsiz araziler ve orman içi boşluklarda ekimler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler