D.Karadeniz bu konuda zirvede

Deniz avcılığında ilk sıra Doğu Karadeniz'in

D.Karadeniz bu konuda zirvede
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 2015 yılında balık üretimi bir önceki yıla oranla yüzde 88.7 oranında artış gösterdiği belirtildi. 

TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan verilere göre, 2015 yılında avlanan deniz balıkları (hamsi, istavrit, palamut vb.) üretimi bir önceki yıla göre Türkiye’de yüzde 49,6 oranında artarak 345 bin 765 tona, Doğu Karadeniz’de yüzde 88,7 oranında artarak 235 bin 312 tona yükseldi. Türkiye’de avlanan deniz balığı üretiminin yüzde 68,1’i Doğu Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleşti.

Verilere göre hamsi üretimi yüzde 136.2 oranında artış gösterirken, 2015 yılında en önemli deniz balıklarından hamsi, istavrit ve mezgitin üretimi artarken, palamut üretimi düştü. Doğu Karadeniz’de bir önceki yıla göre hamsi üretimi yüzde 136,2 oranında artarak 139 bin 258 tona, istavrit üretimi yüzde 48,5 oranında artarak 9 bin 73 tona ve mezgit yüzde 56,5 artarak 7 bin 133 tona yükseldi. Palamut üretimi ise yüzde 87,7 oranında düşerek bin 353 tona geriledi. Doğu Karadeniz Türkiye’deki hamsi üretiminin yüzde 72’sini, istavrit üretiminin yüzde 54,5’ini, Mezgit üretimini yüzde 54,2’sini ve Palamut üretiminin yüzde 29,6’sını karşıladı. 2015 yılında, avlanan diğer deniz ürünleri (kabuklu,yumuşakçalar) üretimi Türkiye’de bir önceki yıla göre yüzde 48,4 artarak 51 bin 966 tona, Doğu Karadeniz’de ise yüzde 38,8 oranında artarak 6 bin 442 tona yükseldi. Doğu Karadeniz’deki avlanan diğer deniz ürünlerinin tamamına yakınını deniz salyangozu (yüzde 97,3) oluştururken, az bir miktarda kara midye (yüzde 2,7) üretildi. 

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise avlanan deniz ürünleri miktarı ve yetiştiricilik üretiminin artış kaydetmesini olumlu bulduğunu söyledi. Açıklanan verileri değerlendiren Hacısalihoğlu “2015 yılında avlanan deniz ürünleri miktarında Doğu Karadeniz bölgesi oldukça yüksek bir paya sahip. Her yıl 1 Eylül’de açılışını gerçekleştirdiğimiz su ürünleri sektörümüzde 2015 sezonu bereketli bir yıl oldu. Doğu Karadeniz’in bereketinin koruma önlemleri ile artacağını düşünüyoruz. 1 Eylül 2016 tarihinde açılacak yeni sezonun da balıkçılarımız için bereketli geçmesini diliyoruz. Gerek bölge gerekse ülke ekonomisi için balıkçılık vazgeçilmez bir sektör. Denizde avlanmanın yanında yetiştiricilik üretiminin de sürekli yatırımlarla artış kaydetmesini olumlu buluyorum. Şehrimizde ve bölgemizdeki balıkçılarımız denizde avcılık, karada ise yetiştiricilikle büyüyen bir sektör oluşturdular. Sektörde yapılan soğuk hava deposu yatırımları ve sanayi yatırımları ekonomimizi güçlendiriyor. Balıkçılarımız son yıllarda yurt dışı pazarlara ulaşarak ihracat bağlantıları ile ülkemize yüksek bir döviz girdisi sağlıyorlar. Bu zorlu çalışmaları gerçekleştiren gerek bölgemizdeki gerekse şehrimizde balıkçılık ve yetiştiricilik yapan sektördeki firmalarımızı ve çalışanlarını kutluyorum.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler