Detaylar belli oldu: Faizler düşüyor...

Konutta faizler düşüyor. Başbakan Binali Yıldırım'dan açıklama...

Detaylar belli oldu: Faizler düşüyor...

Konutta KDV ve tapu harcını düşüren hükümet, şimdi de bir kampanya ile konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a çekiyor. Kamu bankalarının başlatacağı kampanyaya, özel bankaların da destek vermesi bekleniyor.

Konut sektörünü yeniden canlandırmak için hükümetten arka arkaya büyük adımlar geliyor. Haftasonu Bakanlar Kurulu kararı ile KDV ve tapu harcının düşürülmesinin ardından, şimdi de konut alıcısının en büyük sorunu olan konut kredisi faiz oranları bir kampanya ile düşürülüyor.

Hükümet bu kapsamda bankalara göre yüzde 1.66'ya kadar çıkan konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarıyla yapacağı kampanya ile 0.99'a çekecek. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kademeli olacak bu kampanyada kamu bankalarının belirlenen sürede, kredi talebine göre faiz oranlarını belirleyeceğini söyledi. İlk hedefin konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a düşürmek olduğunu vurgulayan Elmas, bu sayede konut alıcısına önemli fırsatlar oluşturulduğuna dikkat çekti.

Şu anda 100 bin lira için en düşük konut kredisi faiz oranı 1.16 iken, en yüksek faiz oranı ise 1.35'i geçiyor.

Başbakan Binali Yıldırım, konut kredisi faiz oranlarını bir kampanya ile düşüreceklerini Türkiye Bankalar Birliği 61. Olağan Genel Kurulu'nda açıkladı. Yıldırım, "En son konutla ilgili KDV'yi düşürdük ve benzer şekilde tabi tapu harcında da bir düşürme yaptık. Bu özellikle belirli bir metrekarenin üzerine, zaten 150 metrekare altına böyle bir vergi yok üzerindeki bütün konutlarda bir stok var. Büyük şehirlerde bunlarla ilgili de Ziraat Bankası ve diğer bankalar bir kampanya başlatacaklar. Bugünlerde ona yönelik de bir kampanya yapacak ve piyasa hareketlenmiş olacak" diye konuştu.

Geçen yıl yükselmeye başlayan konut kredisi faiz oranları, bu yıl da tüketiciyi zorlamaya devam ediyor. En düşük oranın 1.15 olduğu faizlerde, oran 1.66'ya kadar çıkıyor. Bu nedenle ipotekli konut satışı olarak bilinen banka kredili satışlar 2017'den bu yana düşüşünü sürdürüyor.

KDV, harç indirimi

Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla konut teslimlerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı ise  31 Ekim'e kadar yüzde 8'e, tapu harcı oranı da binde 20'den binde 15'e düşürüldü. Düşen tapu harcı oranı, sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek. 600 bin liralık bir konutta ise KDV indirimi 60 bin lira olacak.

Özel bankaları da bekliyoruz

Altan Elmas, kampanyanın başta konut alıcısına önemli fırsatlar oluşturacağını, sektörü yeniden canlandırırken, ekonomiye de ciddi katkılar sağlayacağını söyledi. Elmas, "Hükümetin KDV ve tapu harcında yaptığı indirimlerle hepsi birbirini destekleyecek. Maliyenin verdiği destekler konut satışlarını artıracağı için devlet bütçesinde bir yük de oluşturmayacak. Kamu bankalarıyla başlayacak ancak özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu sayede kampanya, daha geniş bir tabana yayılabilirHükümetin KDV ve tapu harcında yaptığı indirimlerle hepsi birbirini destekleyecek. Maliyenin verdiği destekler konut satışlarını artıracağı için devlet bütçesinde bir yük de oluşturmayacak. Kamu bankalarıyla başlayacak ancak özel bankaların da elini taşın altına koymasını bekliyoruz. Bu sayede kampanya, daha geniş bir tabana yayılabilir" dedi.

Yüzde 45 azaldı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden birinin yüksek konut kredisi faiz oranları olduğunu anlatırken, bu yüksek seviyelerin konut alım kararlarını ertelediğini söyledi. Durbakayım, "Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 oranında azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Faizlerin yüksekliğinin ötesinde bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmaları da ipotekli satış oranlarının dip seviyeleri inmesine neden olmaktadır. Kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok önemli bir hamle. Ancak özel bankaların da bu kampanyaya dahil olması gerekir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler