Danilo şef Trabzon pidesini yazdı: Ustalığı başka, lezzeti bambaşka Trabzon yağlı pidesi

Ekranlardan herkesin aşina olduğu Danilo şef Trabzon pidesini anlattı.

Danilo şef Trabzon pidesini yazdı: Ustalığı başka, lezzeti bambaşka Trabzon yağlı pidesi

Ünlü Şef Danilo Zanna Hürriyet Gazatesi'nde yayınlanan bugünki köşe yazısında Trabzon Pidesini anlattı.

Danilo Trabzon Pidesini anlatırken "Ustalığı başka, lezzeti bambaşka Trabzon yağlı pidesi" ifadelerini kullandı.

İşte Danilo Şefin Trabzon Pidesi yazısı:

Pide denince hemen aklıma düşen, gözlerimi parlatan tatlardan Trabzon’un yağlı pidesi. Çatal bıçakla yemek ayıp; kenarlarından koparıp ortasındaki yumurta sarısını patlatmak, peynir ve tereyağının keyfine varmak gerek. Bu özel lezzeti, tarifimle kolayca pişirip bir hafta sonu klasiği haline getirebilirsiniz!

Trabzon yağlı pidesi, tarihi 100 yılı aşan geleneksel bir lezzet. Kullanılan yöresel peynirle ve bölgeye özgü tereyağıyla tadı katlandıkça katlanıyor. Normal bir peynirle yapmak asla olmaz, mutlaka Karadeniz’in kolot peynirini kullanmak gerekiyor. Tereyağını üzerine küçük parçalar halinde bırakıp en son kırdığımız yumurtanın sarısıyla birlikte hem göze hem damağa hitap eden bir şölen yaratıyor. Bu şölenin hak ettiği bir yeme şekli de var elbette. Pideyi çatal-bıçak kullanarak yemek ayıp olur, kenarlarından koparıp ortasındaki yumurta sarısını patlatmak, peynir ve tereyağının keyfine varmak gerek... Koparılan kenarıyla yapılan şamandırayla, tüm lezzeti bütün halde almalısınız. Bu pideyi ilk kez tadacaksanız bilen biriyle birlikte yemenizi öneririm. Tarihi, yapılışı ve geleneğiyle birlikte aileyi birleştirmesi, her türlü özeni hak etmesini sağlayan unsurlardan çünkü...

Eski zamanlardan bu yana önce pidenin iç harcı evlerde hazırlanıyor. Sonra en yakındaki  odun fırınına gönderiliyor. Evin büyük çocuğu da pişen pideleri alıp sıcak sıcak eve getirmekle görevli elbette... Düşünsenize; dayanışmalı bir yemek aslında, içinde tüm aile bireylerinin ve fırıncının emeği var. Bunlar, duymayı ve dinlemeyi çok sevdiğimiz hikâye ve gelenekler.

Çünkü olayı daha sıcak, samimi bir hale getiriyor.

Ben evde sürekli pişiriyorum

Peki, sizce Trabzon yağlı pide için neden ‘gölgede kalan mucize lezzet’ diyorum? Gidilen her restoran ve pidecide sebzeli, kıymalı, peynirli ve hatta çikolatalı pide bile bulabiliyoruz artık.

Neden Trabzon yağlısı bu kadar özel bir lezzetken her yerde karşımıza çıkmıyor? Bana kalırsa bu pidede işin ustalığının çok fazla olmasından kaynaklanıyor bu. Tutulan hamur, hazırlanan iç harcı ve pişirilmesiyle yapılan diğer tüm pidelerden farklı. Bu sebeple ustalığı başka, lezzeti bambaşka...

‘Evde yapılmaz mı’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Ben bu pideyi çok seviyorum ve evde de sürekli yapıyorum. Odun ateşinin lezzeti hariç, tüm tatlarını da bir yere kadar yakalayabiliyorum. Eğer bütün malzemelerin aslını bulabilmişsem tabii... Sizlerle,  yapmaktan ve yemekten çok keyif aldığım Trabzon yağlı pidenin tarifini paylaşmak istiyorum. Herkese iyi şamandıralar!

TRABZON YAĞLI PİDESİ

(2 adet için)

NE LAZIM?

 295 g un * 200 ml su

* 20 ml zeytinyağı * 10 gr yaş maya

* 14 gr şeker * 5 gr tuz * 250 gr kolot peyniri�* 200 gr kaşar peyniri

* Tereyağı (yeteri kadar)
* 1 yumurtanın sarısı

NASIL YAPARIM?

* Önce su, şeker ve mayayı karıştırın. Mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekleyin. Bu karışıma unu katın, karıştırmaya başlayın. Bir süre sonra zeytinyağını ekleyin. * Hamur yapışkan bir kıvamda olacak.
İçinde olduğu kabı temizlemeye başlayıp
bir araya geldiği zaman, hamur hazır demektir.  Bu aşamada tuz ilavesini yapın
ve yeniden karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar dinlendirin. * Daha sonra hamuru un serperek yapışmadan kaptan çıkarın. Ufak bir yoğurma işleminden sonra 2’ye bölüp yuvarlak şekil verin. 1 saat kadar dinlendirerek mayalandırın. * Mayalanan hamurları ortasından köşelere doğru elinizle açarak yuvarlak pide hamuru şekli vermeye başlayın. * Açılan hamurun ortasına önce peynirleri, sonra üzerine küçük parçalar halinde tereyağını koyun. * Önceden en yüksek derecede ısıtılmış fırına verin, kontrollü bir şekilde 20-30 dakika kadar pişirin. * Pide pişmeye yakınken üzerine yumurta sarısı ekleyip 1-2 dakika daha bekletin.�* Fırından çıkınca pideyi fazla soğutmadan afiyetle yiyin.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber