Daire satın alıp ikamet almak isteyen yabancılara uyarı;

Evini günü birlik kiraya veren yanacak!

Daire satın alıp ikamet almak isteyen yabancılara uyarı;

Haber61/Haber Servisi - Günü birlik kiralarsa yanar! Oturum izni iptal edilir …

İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Trabzon’da turizmcileri bilgilendirdiler. 

Toplantıda bir de ilginç bir diyalog yaşandı.

Turizmci, “İkamet almak için  daire satın alan yabacılar, burada yaşamıyorlar. Bu daireleri kiraya veriyorlar. Bu turizmimizi de kötü etkiliyor. Bu nasıl oluyor?” diye sordu.

Trabzon İl Göç Uzmanı Samet Kamber de bu soruya, “Satın aldığı ve adres gösterdiği yerde yaşaması zorunludur. Kiraya verilmesi doğru değil, hakkında gerekli işlem başlatılır ve aykırı hareket etmişse oturum izni iptal edilir” dedi. 

Trabzon’da turizmciler göç idaresi tarafından bilgilendirildi

Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD)’nin organizasyonunda, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Turizmciler Grand Vaves otelde bir araya geldi.

Toplantıya İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu, Karadeniz Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Ersin Demirel, SGK Merkez Müdür Yardımcısı Hasan Çolak,  SGK Merkez Müdür Yardımcısı Halil Sağlam, İl Göç Uzmanı Samet Kamber, İl Göç İdaresi Sosyoloğu Gülcan Kumaş, TİSAD Yönetim kurulu üyeleri ve işletmeciler katıldı.

Daire satın alıp ikamet almak isteyen yabancılara uyarı;

3 AYLIK İŞE ALIMLARA MAAŞ VE PRİM DESTEĞİ 

7166 sayılı Kanunun turizm sezonu öncesi turizmciler için bir fırsat olduğunu dile getiren Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Murat Çavga, “30 Nisan’a kadar işe alacağımız personellerimizin üç aylık maaş ve primlerinin devlet tarafından karşılanması sevindirici bir gelişme. Bu tarz toplantılar meslektaşlarımızın teşvikler ile ilgili bilgi sahibi olmasına vesile oluyor. Yeni gelişmelerde örnek teşkil edebilecek yeni bilgilendirme toplantıları için ilgili kurumların kapılarını çalmaya devam edeceğiz” dedi. 
Sosyal Güvenlik Müdürlüğü turizmcilere 7166 Sayılı Kanunla işverenlere sunulan ilave istihdam, üç aylık prim ve ücret desteği ile ilgili yabancı işçi çalıştırma ile ilgili bilgilendirme yaptı. 

İKAMETİ İPTAL OLUR

İl Göç Uzmanı Samet Kamber, yapmış olduğu sunum ile yabancıların vize ve ikamet izinleri, vatandaşlık işlemleri, sıkça yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerin yanısıra yeni düzenlemeler ışığında yatırım yolu ile Türk Vatandaşlığı hususlarında da bilgilendirme yaparak bu yatırımların şehrimize kazandırılmasının hususlarının öneminin altını çizdi.  

Samet Kamber bir turizmcinin “Yabancılar buradan ikamet almak için ev alıyor daha sonra bu evi kiraya veriyorlar. Bu yasal mı?” sorusuna ise şu cevapları verdi;

Daire satın alıp ikamet almak isteyen yabancılara uyarı;

ALDIĞI YERDE YAŞAMASI ESASTIR 

“Yabancıların ülkemizde kalışlarını ve oturum izinlerini düzenleyen 6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanuna göre bir yabancının mülk edinim yoluyla ülkemizde oturum izni alması mümkündür. Fakat buradaki temek kriter yabancının burada (mekanda) yaşaması esastır. Şahsın izin satın alarak ikamet izni almasına temel oluşturan daireyi kiraya vermesi gibi bir husus söz konusu değildir. Şayet böyle bir şey yapılması durumunda bu yabancının ikamet iznini iptalini gerektirir. Bu konuda ilgili birimlere veya bize bilgi verilmesi halinde değerlendirmeye alınmaktadır.  Gerekli incelemeler sonrası eğer iddia edilen husus gerçekse işlem başlatılır. ”  

İTİBAR ETMESİNLER

“Mülk Edinim yoluyla alınan ikamet izinlerinde yabancının bu adreste yaşaması esastır.. Adreste yaşamaması, kira vermeyi gibi hususlar söz konusu olursa ikamet izni iptal edilir.
Ayrıca ikamet izniyle ilgili hususların yanı sıra yeni düzenlemeler doğrultusunda; yabancılar yatırım yaparak Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler.
Yabancılar iş ve işlemlerini gerçekleştirirken aracılara veya takipçilere itibar etmesinler, doğrudan göç idaresine gelsinler..” 

Daire satın alıp ikamet almak isteyen yabancılara uyarı;

TURİZM ATAK YAPTI

Daha sonra İl Göç İdaresi Müdürü Ramazan Latifoğlu,  “Son yıllarda şehrimiz turizmde atak yapmaktadır, Özellikle Orta Doğu ve körfez ülkelerinden çok sayıda turist ağırlamaktayız. Şehrimize gelip şehrimizi beğenen ve mülk edinen birçok yabancı ikamet ve benzeri işlemler ile ilgili kurumuzu ziyaret etmektedir. Bunların yanısıra; yatırım yolu ile de Türk Vatandaşlığının önü açılmış olup, çok hassas olduğumuz bir konudur. Turizmcilerden böyle bir bilgilendirilme talebinin gelmesi bizi çok mutlu etti. Bu bilgilendirme toplantısı ile Turizmciler ikamet ve vatandaşlık ile ilgili doğru bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapacaktır. İlimize yatırım yapacak yabancılara İl Göç İdaresi Müdürlüğü olarak her türlü kolaylığı sağlayacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber