Çok zor dönemden geçen turizm sektöründe haklı isyan! "Sertifikaları boşuna mı aldık?"

Trabzon'da turizm sektörü isyan etti. Güvenli turizm sertifikası alan tesislere ayrıcalık tanınmamasını eleştirdi.

Çok zor dönemden geçen turizm sektöründe haklı isyan! "Sertifikaları boşuna mı aldık?"

Trabzon’da Güvenli Turizm Sertifikası alan ilk Restaurant olan Müzeyyen Restaurant’ın sahibi Burak Tonyalı, son yapılan kısıtlamaları değerlendirdi ve sitem etti.

TAVSİYE DE ETMEDİNİZ ZORLADINIZ!

Maddi manevi büyük zorluklara katlanılarak alınan güvenli turizm sertifikalı tesislere bir ayrıcalık tanınmamasına anlam veremediklerini belirterek Bakanlığa eleştirilerini iletti. Bakanlığın önermesi, tavsiyesi ve hatta zorlaması ile alınan sertifikaların yine devlet tarafından görmezden gelinerek itibarsızlaştırıldığını kaydeden Tonyalı, ilgili mercilere de mail yoluyla sitemini dile getirdi. 

Çok zor dönemden geçen turizm sektöründe haklı isyan!

135 KRİTERİ YERİNE GETİREN BİZİZ

Tonyalı’nın bakanlığa gönderdiği mailinde şu ifadeler yer aldı:

"Turizm Bakanlığı’na bağlı 1. Sınıf Lokanta belgesi olan MÜZEYYEN adında , 06.06.2020 tarihinde Turizm Bakanlığı’nın önerdiği “Güvenli Turizm Sertifikası”nı alan ilk tesislerden biriyiz. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, sertifika sürecinin tanıtımını yaparken ve önerirken, bu sertifikanın ayrıcalıkları olacağını, yararlarını şimdi olmasa bile ilerki zamanda görüleceğini söylemişti.Bizde gereken 135 kriteri yerine getirerek ve maddi yatırım yaparak sertifikamızı aldık.  Her ay 135 kriter periyodik olarak denetlenmektedir. Bu süreç doğrultusunda biz ve bizim gibi her ay denetlenen ve kriterleri yerine getiren hiç bir işletme, şu ana kadar ne bir saat kısıtlamalarında ayrıcalık, ne de farklı bir konuda  bir ayrıcalık görmemiştir. Son yayınlanan yeni genelge ile bütün işletmelerle sertifikalı olan işletmeler eşdeğer görülmüştür. Sertifikalı olmamız bir anlam ifade etmemektedir.  Örnek olarak genelgede Karayolları üzerinde bulunan (otobüslerin durma alanı) yeme içme tesislerinin sertifikalı olup olmadığı gözetmeksizin açık kalacağı belirtilmiştir. Biz sertifikalı  işletmeler olarak bunu anlamakta güçlük çekmekteyiz. Sertifikalı işletmeler ile ilgili bir ayrıcalık çalışmanız var mıdır, bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.  Biz ve bizim gibi işletmeler tabi ki hijyen kurallarına uyup, işletmelerini sertifikasız bir şekilde de daim ettirebilirdi.Sertifikalı olmak ile olmamak arasında şu anlık hiç bir fark yoktur.  TGA’dan ve Bakanlığımız dan bu konu ilgili destek beklemekteyiz. Saygılarımızla."    

100 BİN İŞLETMEDEN BAHSEDİYORUZ 

Ayrıca Burak Tonyalı’nın isyanına Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer'de katılıyor.

Demirer, güvenli turizm Sertifikası oalan işletmelerin mağdur edildiğini belirterek, “100 bin işletmeden, restauranttan bahsediyoruz. Güvenli Turizm Sertifikasını alan topu topu 250 işletme var. Keşke daha fazla işletme alsaydı. Bu kuralları uygulayanların bir şekilde ödüllendirilmesi, cazip merkezler haline gelmesi gerekiyordu. Bu konuda Sayın Bakanımız da ısrarcı oldu. Ama bu sertifikaları olan işletmeri öne çıkarmada yardımcı olmadılar. Bizim ısrarımızla bu sertifikaları alan kişiler bize boşuna sertifika aldırdınız dediler. Devletin yetkilileri bu sertifikaları dikkate almaları gerekir" ifadelerini kullanarak güvenli turizm sertifikası alanlara bir ayrıcalık tanınması gerektiğini kaydetti.

Güvenli Turizm sertifikası vermek için restaurantlardan binlerce lira para alan firmaların işe bu işe sessiz kalması şaşkınlık yarattı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber