CHP Trabzon'dan Lozan ve Mescid-i Aksa açıklaması

CHP Trabzon İl Başkanvekili Celal Akaç, “İsrail hükümeti bir an evvel bu yanlıştan geri dönmelidir" dedi.

CHP Trabzon'dan Lozan ve Mescid-i Aksa açıklaması

Mescid-i Aksa'nın kapısına kurulan metal arama detektörlerini kaldırmama kararı alan İsrail hükümeti, 50 yaş altı Müslümanların mescide girişini de yasaklamasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tepki gösterdi.

İbadet hakkına müdahale kabul edilemez diyen CHP Trabzon İl Başkanvekili Celal Akaç, “İnanç ve ibadet hakkı tüm insanların temel hakkıdır. Israil'in Mescid-i Aksa'da ibadet hakkına müdahalesi kabul edilemez. İsrail hükümeti bir an evvel bu yanlıştan geri dönmelidir. Filistin'de İsrail'in müdahalesi sonucu, ibadet hakkı uğruna şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum" dedi.

"HERKESİN İNANCINA, KUTSALINA SAYGI DUYULMALIDIR"

İsrail’in bu tavrından sonra Türkiye’de yapılan protestolarda İstanbul’da sinagoga taşlı saldırıyı da kınayan Celal Akaç, “Musevi vatandaşlarımızın ibadethanelerine yönelik saldırıları doğru bulmuyoruz bu tür saldırıları kınıyoruz. Bir öğretim görevlisinin KHK ile ihracından dolayı yaptığı eylemde kolunu kıran polis, sinagog önümde bu tür toplumu kışkırtıcı eylemlerin yapılmasına sessiz kalmasını manidar buluyoruz. Bir an önce emniyet bu tür provokatör eylemleri önlemeye davet ediyoruz. Herkes herkesin inancına, kutsalına saygı duymalıdır” diye konuştu.

"LOZAN ÜLKEMİZİN TAPU SENEDİDİR"

24 Temmuz 1923 günü imzalanan Lozan Antlaşması’nın 94. Yıldönümünde de açıklamalarda bulunan Celal Akaç, “Türk milletinin bağımsızlığını yok eden Mondros ve Sevr Antlaşmaları geçersiz sayılmıştır. 1. Dünya savaşını bitiren son bu barış antlaşması, aynı zamanda uzun yıllar yürürlükte kalan tek barış antlaşmasıdır. Antlaşma ile Türk devletinin bağımsızlığı resmen kabul edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti antlaşma koşullarına bağlı olarak devletlerin boyunduruğuna girmemiştir. Lozan’ın 2023 yılında sona erecek anlayışını tümden reddediyoruz Lozan Antlaşması ülkemizin tapu senedidir ve sonsuza tek devam edecek anlaşmadır. Lozan Zaferinin 94. Yılında, bu tarihsel antlaşmayı bize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü başta olmak üzere kahramanlarımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz” dedi. 


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber