CHP Ortahisar Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu: Verilen sözler tutulmadı

CHP Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu Ortahisar Belediyesi'ndeki işe alımlar konusuna dikkat çekti.

CHP Ortahisar Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu: Verilen sözler tutulmadı

Ortahisar Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Zorlu, Haber61 TV’de yayınlanan Editör Masası programında Okan Çıtlak’ın konuğu oldu.

Çıtlak’ın sorularını yaıtlayan Zorlu, Ortahisar İlçesi ile ilgili projelerin durumunu anlattı. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i de eleştiren Zorlu, 8 yıldır yapılan büyük bir proje olmadığını belirtirken yapılan işler için de teşekkür etti.

İşte Zorlu’nun açıklamaları;

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI, UZAKTAN İZLİYOR

Trabzon büyükşehir olduktan sonra bir çok konuda çift başlılık var. Düzenli bir yönetim yok. Ortahisar belediye başkanımız Ahmet Metin Genç, 8 yıl önce Ortahisar’ın ilk belediye başkanı oldu. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile yıldızları hiç barışmadı. Birbirlerini mahkemeye verdiler. Ortahisar hiçbir yatırım alamadı.

Sayın Zorluoğlu döneminde ise söz verilmesine rağmen top Büyükşehire atıldı. Sorumluluğu onlara atarak kendisi uzaktan izliyor. Birçok ilden daha çok nüfusu olan belediyemiz için verilen sözlerin tutulmadığını düşünüyorum.

SADECE BELEDİYE BİNASI

Ortahisar’da 8 yılı bitiyoruz hiçbir büyük yatırımı yok. Sadece belediye hizmet binası var. Seçim propagandasında sözler verdiniz. 2019’da söz verirken “bunları büyükşehir yapacak bunları biz yapacağız” bilmiyor musunuz?

MAĞMAT PROJESİNİ YAPAMAYACAKLAR

Akvaryum yapılıyor. Vizyon proje olarak karşımıza çıkardılar. Mağmat projesi var 2014’te söz verilmesine rağmen hala başlanamadı. En iyi en sağlıklı proje de aslında budur. Şehrin güneye kayması konusunda. Bir türlü başlayamadılar. Yatırımcı aradılar bulunamadı. Oradaki 500 Milyon TL gibi bir yatırımdan söz ediyoruz. En iyi projeleri ama yapamayacakları, sözlerini tutamayacakları projelerden biri.

Ben belediye başkanı olup 8 yıldır verdiğim sözleri tutamıyorsam bahane aramam. Mağmat projesinin yapılamayacağını düşünüyorum. Söz gerçekleşmedi. 600 dönümlük bir arazi. Parça parça yapılabilmesi için de kendileri yapması lazım.

BORÇLANMANIN ÖNÜNÜ ALAMADILAR

2014 yılında 14.5 milyon borç vardı. Bunun gelenide gideni de var bununla birlikte 5 milyon borç vardı. Bugün 174 Milyon borç. Daha da borç kredi alacaklar. Pandemiden dolayı gelir de azaldı. Borçlanmalar daha çok İller Bankası aracılığıyla yapılıyor.

Ortahisar’da faiz borcu 9 Milyon civarı açıklandı. Hem Zorluoğlu hem de Genç borcu azaltacağız diyemiyorlar. Çektiğimiz krediyi kapatacağız diyorlar. 70-80 Milyon borç var piyasaya. Ortada kalan bir söz olacak. Hele büyükşehir daha da çok borçlanıyor. Her toplantıda borç istiyor. Sonunu alamadılar. Bir yatırım yapılıyor doğru. Ama istendikçe isteniyor.

TİSKİ ELEŞTİRİLERİNİN TAMAMI DOĞRU DEĞİL

İnşaat mühendisiyim yıllarca bu mütehattilik yaptım. Yıllarca bu işlerle uğraştım. Trabzon’da 10 kişi varsa bu işi iyi bilen biri de benim. TİSKİ eleştirilerinin tamamı doğru değil. Bu ihale 565 km altyapıyı kapsıyor. Bu projeler gündemde değilken “asbesli borulardan bize su içirmeyin” demiştim. Bunun kanser yaptığını söylemiştim. Altyapının biran önce yenilenmesi gerektiğini söylemiştim. Yapanlara teşekkür ediyorum. Yüzde 65’i Avrupa Birliği tarafından kaynaklı destekten gelmektedir. Bu yatırım doğru ve yapılması gereken bir yatırımdır. Eleştirilerimi de sıralamak isterim. Hidrofor konusunda Avrupa parayı verdiği için benim şartlarıma uyacaksın diyor. Kullanılan borular, basınç vs. gibi belediye bunları uygulamak zorunda. Daha önceki imar kanunlarında hidrofor ve su deposu yapılma konusu vardı. 2000’de de vardı. Bu kural vardı ama belediyeler ruhsat alırken bunu istemiyordu. İstemeyince kimler yapmadı. Verilen su 8-10 kat çıktı ama çıkarken basınçtan şebekelere zarar verdi. Patlamalar yaşandı.

VATANDAŞ BUNU ÇEKECEK

İçme suyunda herşey borunun kalınlığına bağlı. 40 tane binadan bahsettiler. İmara devam ettikçe bu yükselecek. 3 bin 4 bin evin sorunu bu. Birçok yerde bu sorun olacak.

Yeni kanunda hidrofor ve su deposu olacak. Yeni yapılan yapı denetimli binalarda bu sorun yok. Önceki yapılanlarda bu sorun var. Örneğin bu sorunun yaşandığı bölgelerde 50’li yerine 60’lı borular takılıp basınç kırıcılarla sorun çözülebilirdi.

Vatandaş haklı olarak isyan ediyor. 50 yıldır burada oturuyorum böyle bir şey yoktu şimdi böyle oldu diyor. Şikayetleri olanların şikayetleri eski hattan su verilerek geçici olarak çözüldü. Vatandaş hidroforunu kendisi takacak. Artık geri dönüşü yok vatandaş bunu çekecek.

Su deposu paslanmaz çelikten hidrofor da eklediğinizde 50-60 Bin TL masrafı olur. Bu da vatandaşı üzecektir.

Su borçlarının bir kısmını çözdüler, bir kısmını ertelediler. Bir yatırım yaptık siz de su faturalarına itiraz etmeyin gibi bir yaklaşımları var.

ÜSTYAPI ÇALIŞMALARI ÇOK YAVAŞ

Büyükşehir Belediyesi’ndeki kadrolar yeterli değil. Genç arkadaşlar var onların yetişmesi lazım. Üst yapı konusunda Ortahisar’a gelirsek, yol yapıyorsa örneğin masrafın yarısını Büyükşehir’den alıyor.

Ortahisar’ın sorumlu olduğu sokaklarda hiçbir çalışma göremedim. Bunu mecliste gündeme getirdim. Ortahisar burada yavaş gitti. Sonra bir hızlandılar. 2 sokakta çalışırken 10 sokakta çalışma başladı. 3 senede bunu tamamlama şansları yok çok yavaşlar. Yolların durumu ortada çok kötü. Her taraf dökülüyor. Sayın başkana buradan biraz daha hızlanmalarını söylüyorum.

AKVARYUM PROJESİ KAR ETMEZ

Akvaryum Tüneli için 200 metre tünel açıldı. 2 yıl bekledik bunu. Müteahhit 15 günde yapar. Akvayum Kısmında 20 metrelik bir oval bölüm olacak. Gerisinde normal akvaryumlar var. Bugün yapılacak yatırım yaklaşık 30 milyona mal olacak. Meclise bunu getirdiğimde, yap işlet devret modeli ile yapmak istediler öyle birini bulamadılar. Neredeyse yalvararak Okyanus firmasına bu işe yardım edin dediler. Onlar da “ben zarara ortak olmam kar ortağıyım” dedi. Ben protokole baktım. Yüzde 75’i ORBEL’in iştiraki, yüzde 25’i de Okyanus firmasına ait bir yatırım oldu. Çoğunluk bizde ama sözleşmede “zarar varsa ORBEL’indir” deniyor. Karın direk yüzde 25’ini firma alacak. İnşallah zarar etmez. Antalya’da bu kar eder ama burada şartlar ortada. Kar edeceğini düşünmüyorum. Umarım tamamı kar olur. Turistin burada daha çok kalması için yapıldığı şeklinde lanse edilen bir proje. Başka bir yatırım ihtiyacı olmasa tamam. Önceliğin şehrin sokakları aydınlatması olması lazım. Bu proje öncelik bu mu diye sorgulanır. Ama Akvaryumın Trabzon’da olması da güzel tabi. Turist geldikçe burası yaşayacaktır. Ne kadar gelir onu da bilmiyorum.

BU BORÇLA NE YAPTIN?

Sokaklar için borçlanalım da ama 194 Milyon borçlanıp da ne yaptın. Bir belediye hizmet binası var.

Pazarkapı mahallesinde kentsel dönüşüm alanı mesela proje yanlış. Burada denizin önünü açacağım diyorsunuz ama önünü kapatıyorsunuz. Şehrin hava akımını kapatıyorsunuz. EKOPark yapıldı. Yüzde 60’ı DOKAP vasıtasıyla yapıldı. Yüzde 40’ı Ortahisar’ın kasasından çıktı.

Kemeraltı sokak iyileştirmesi yapıldı. İlk etabı yapıldı çok şikayet oldu. Düşünülen ile yapılan farklı oldu. Sonra “2 ve 3’ü yapamayacağım” diye düşünerek topu Kültür Bakanlığına attılar. Verilen sözü yapamadılar ama ölü rahmet bulsun da nereden bulursa olsun.

TOKİ’nin yaptığı proje var Ortahisar’ın katkısı sıfır. İnsanlardan yok parasına yerler aldınız ticari alanlara çevirdiniz. Aynısı Çömlekçi’de de yapıldı. Bu ticari alanların karı TOKİ’’ye gidiyor. Ortahisar yaptı deniyor ama değil.

YAPILAN HİZMETE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Çocuk meclisi kurulmuş bunu proje diye internet sayfasına koyulmuş. Çocuklar için daha fazlası yapılmalı. 61 metrelik bayrak ve Akyazı’ya Trabzonspor bayrağı asıldı 265 Bin Lira maliyeti var bunu da proje diye yazmışlar. Ben yazmam. Yine de teşekkür ederim kendilerine. Bu projeler Trabzon’a yetmez. Faaliyet müzesi de yapıldı. Teşekkür ederim güzel oldu lazımdı. Hizmette yapılıyor yaptıklarına teşekkür ediyorum. Küçük dostlar kliniği yapıldı. Hayvanlar için çok güzel oldu. Asfalt tabi ki yapacaklar. Bu belediyenin asli görevi zaten. Bunların dışında yapılan bir şey yok.

Mağmat ve Akvaryumdan bahsettik. Her fidan bir insan diye projeleri var, planetoryum ve Tekno Ortahisar kuracağız dediler. Seçim sözü. Devam eden bu proje büyükşehirin, proje kendi projeleri değil.

SIKINTI YAŞAYACAĞIZ

Akvaryum dışında devam eden projeleri yok. Altyapıya başladılar o da çok yavaş. Bu hızda bitmez. Mütehahit hızlı devam ediyor. Yolda kalacaksınız. Yatırımları hızlı bir şekilde vatandaşa yansıtın yoksa hep beraber büyük sıkıntı yaşayacağız.

Yetkiler oturdu artık. Ama burada yapacağınız projeyi büyükşehire atıyorsunuz. İskele projesi vardı mesela onu da onlara attılar. Ganita projesine eklendi.

BİR ÇOK İLDE BÖYLE MUHALEFET YOK

CHP olarak Ortahisar’da yaptığı muhalefeti birçok ilde yapılmıyordur. Gülcemal projesi mesela, orada her türlü restoran olmalı. Gelen misafirlerimizi rahat rahat ağırlayabileceğimiz bir yer olmalı. Ama proje nerede. Neden açıklanmıyor. Gümrükcüoğlu’nun eski projesi var dönen o da taca atılmış doğru bir proje değil. Yarın biz devralacağız isteriz ki sağlıklı olsun.

GANİTA YAPILIRKEN KORKTUK

Ganita ilk yapılırken korktuk. Zorluoğlu sonradan doğruyu gördü. Ganita’nın eski hali gibi bir durum oldu. Faroz’a doğru bir proje olacak. Onu da merak ediyorum. Projeler hazırlanırken halka da sorulmuyor. Bunların mecliste tartışılması lazım. Bizlerin de müdahale etmesi lazım, basın da görüp müdahale etmeli. Bu şehir için faydalı herşeyin içerisinde varız biz.

BU GELİRLER TARİKATLARA GİTMESİN

Moloz camisi ilk konuşulduğunda yerinin yanlış olduğunu söyledim. İhtiyaç olan her yerde cami yapılmalı. 5.5 dönümlük cami yapıldı. Vatandaşlar orada camiye ihtiyaç yok diyor. Burada otobüs çekip de turist gezemiyor, alışveriş yapılamıyor.

Burada bir mülk yapılacak. Bir çok dükkan var. Bunları kim işletecek. En son cami derneği işletecek dendi. Bunlar az paralar değil. Oradaki birçok müştemilatın geliri camiye kalacak. Normalde Büyükşehir’e kalsın. Herhangi bir tarikata gitmesin bu gelirler. Dediler ki şehidimiz olduğunda namazını kılacak cami yok. İskenderpaşa cami bunu karşılıyor. Camiye karşı değiliz tabiki. Ama oradaki gelirlerden Trabzon yararlanmalı. 26 dönüm bir arazi var orada. Büyük binaların yapılmaması lazım.

ALİ-BAHAR AYVAZOĞLU ELLERİNİ BU KURUMDAN ÇEKSİN

Bu şehirde hala sayın Ali Ayvazoğlu ile Bahar Ayvazoğlu’nun eli var. Turizm il müdürlüğünden ellerini çeksinler. Bu işi bilen biri göreve getirilsin. Turizm alanında bir şey yapıldığı yok. Sümela’yı bitirdiler, ulaşım sıkıntıları var.

Kostaki konağı mesela 6 yıl oldu gelinen noktada daha yüzde15’e geldi. Ankara’dan Kültür Bakanlığının ihale yaptıracağını duyduk. 7.5 milyona burası ihale edilmişti. En az 30 Milyon TL ile şimdi ihaleye çıkacaklar. Devleti zarara uğratanlar utansın.

BU SÖZÜ YAKIŞTIRAMADIM, REZİLLİĞİ GÖRÜYOSUNUZ

Başkan Zorluoğlu’nun yüzde 65 oy aldım sözünü ona yakıştıramadım. O zaman aynı şeyi biz İstanbul’da Ankara’da söyleriz. Volkan bey zamanında da söylemedik. Ne istersem yaparım dersen biz de eleştiririz.

Boztepe’deki rezilliği görüyorsunuz. Viyadükleri geri aldırın dedik. Yapmayın etmeyin dedik. 15-20 metre viyadük ayaklarıyla şehrin böğrüne hançer sokuldu. Yeşillendireceğiz dediler ama bu rezilliğin neresi yeşillenecek. Gözaçan camisinin oradan yapın dedik. Dinlemiyorlar bildiklerini okuyorlar.

OTOGARIN YERİ YANLIŞ AMA ARTIK YAPILDI

Otogarın yeri yanlış. Yapıldı artık bırakmamız lazım. Artık bunu nasıl koruruzun peşine gitmeliyiz. Kotu yükseltmişler. Beni orada hiçbir şey ikna etmez ama artık yapıldı. Su geldiği zaman hele de önüne ağaçları alırsa engel olamazsınız. DSİ’den aldıkları rapor tabi ki kendilerini kurtarmak için aldıkları bir rapor. Artık en sağlıklı şekilde bitirilmesi gerekir.

VATANDAŞA ELEŞTİRİ

Beşirli’de kokuyu çözmek için kanalizasyonun yapılması lazım. Burada vatandaşı da eleştirmek llazım. Kanalizasyonları başvurun düzelttirin.

DENİZLE BAĞLANTI KESİLDİ

Zorluoğlu’a geldiği zaman “Gülcemal alanını kapatın” dedik. Geçenlerde burada “Ben olsam burayı yapmazdım” dedi. Ama o zaman neden projeyi Faroz’a kadar devam ettirdiler.

Bu kadar dolgu olamaz. Trabzon’un denizle bağlantısı kesildi. Beşirli’de bir plaj oluştu oranın plaj olarak kullanılması lazım. Bu dolgu işini bitirmeleri lazım.

MİLLET BAHÇESİ’NDE KONSER ALANI OLMAZ

Millet bahçesi yapıldı, ama orası konser alanı değil. Hastaneler falan var. Orada insanlar hatayken müzik dinletilmez. Yavuz Selim yapılsın dedik yaptılar. Ahmet Metin Genç orada bazı maçlar oynanacak demişti. Orada yağmur yağdıktan sonra bir gidin. Drenaj yapılmamış. Girdiğinizde ayaklarınız çamur içinde kalıyor. Neolurdu Avni Aker’inbazı otrurma grupları kalsaydı, insanlar gelip resim çekilseydi. Ben bunu sordum taşımıyor artık denildi. Yapmayı istemediler. Genel olarak güzel oldu yapanlara teşekkür ediyorum.

DEMİRYOLU BAŞKA BAHARA

Maraş caddesinden tramvay geçmez mi geçer çok da güzel olur. Ama para yok. Devlette destek olmuyor. Demir yolları da başka bahara atıldı. Yatırım planına alınmadı. Yatırım adası olsa güzel olur. Ama yine deniz doldurulacak. Rize’deki dolgu için Fırtına deresinden taş alınmak istendi kıyamet koptu. Bizde bu hiç sorgulanmıyor. Seçime kadar bizi oyalayacaklar. Yapacaklarını sanmıyorum kasa boşaldı. Güney Çevre yolunu başladık diye lanse ettiler ama başlanmadı.

Maraş caddesinin kapanmasından yanayım. Katlı otopark kanayan bir yara. Satamıyorsanız, 150 milyona yapıldı 120’ye satamadılar, bari kendiniz işletin..

Birçok yeri belediyenin işletmesinde fayda var. Trabzon’da bir plaj var içeri girdiğinde giriş 20 tl, şezlong vs 50 liradan aşağı çıkamıyorsunuz. Belediye yaparsa hem daha ucuza daha temiz olur.

ORTAHİSAR’DAKİ İŞE ALIMLAR

Ortahisar belediyesi artık yönetilemiyor. 2016’da 157 araç varken bugün 140 araç var. Satmaya başlandı. Araçlara yılda 15 milyon kiralama parası verdik.

İşe alımlar konusu çok önemli. Ortahisar belediyesinde 2016 da 700 2017’de 1166’ya çıktı. Bugün 1358’e çıktı. Geçen yıl 131 kişiydi. Bir tane ihaleye çıkmadılar. İŞKUR’dan gelen elemanları nasıl gittiğini biliyoruz. İl başkanı araya giriyor vs. 700 kişi işe alındı ama ihaleye çıkmadılar. Bunu vatandaşa şikayet ediyorum vatandaşın hakkını yiyorlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler