CHP'li Meclis Üyeleri Zorlu ve Söğüt Trabzon'un sorunlarını Haber61'de değerlendirdi

CHP Ortahisar belediye Meclis Üyeler Cüneyit Zorlu ve Oktay Söğüt Haber61 TV'de Trabzon'un sorunlarını değerlendirdi.

CHP'li Meclis Üyeleri Zorlu ve Söğüt Trabzon'un sorunlarını Haber61'de değerlendirdi

Haber61 – Haber Servisi – CHP Ortahisar Belediye Meclis Üyeleri Cüneyit Zorlu ve Oktay Söğüt Haber61 TV’de Trabzon’un sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundular.

Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Levent Ustabaşı’nın konuğu olan Zorlu ve Söğüt, Belediyenin çalışmalarından, Tünel Akvaryum projesine, Ortahisar Belediyesi binası, Seyir terası projesi, altyapı sorunu, dolmuşların dönüşümü, hafif raylı sistem, yeni otogar projesi, Kanuni bulvarı ve Millet bahçesi projesi ile ilgili açıklamalarda bulundular.

Cüneyit Zorlu ve Oktay Söğüt’ün açıklamaları şu şekilde;

CHP'li Meclis Üyeleri Zorlu ve Söğüt Trabzon'un sorunlarını Haber61'de değerlendirdi

“BELEDİYE ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ 90 GÜNDÜR ARANMADIM”

Oktay Söğüt: “Ben 90 gündür aranmadım. Belediye çalışmaları ile ilgili 90 gündür aranmadım. Biz İstanbul gibi 400 kişi falan değiliz. Bu samimiyet olmadığını gösteriyor. Ben muhalefet meclis üyelerinden yararlanıyorum. Bunlar samimiyet, Trabzon’u ciddiye alıyorum. Benim gördüğüm en büyük eksik bu. Whatsapp grubumuz var buradan çağırılıyoruz. Bizde bu şehri seviyoruz. Doğru olduğu yerde doğru yanlış olduğu yerde yanlış. 90 gündür toplanmamışsın, borçlanmak için çağrılıyorsun. Gündeme madde eklem ek zor değil. Başka şeylerde konuşalım. Biz bu hareketi samimiyetsiz buluyorum. Samimiyet yoksa gerisini çok sindiremiyorum.”

Cüneyt Zorlu: “Borçlanmaya ihtiyaç olduğunda aradı. Sıkıştığında araması en büyük yanlış. Bana ihtiyacın var beni arıyorsun ama beni dikkate almıyorsun. Yatırımlar için borçlanma yapmak için çağırıldık. CHP’li belediyelerde başkanların çalışmalarını önlemek üzere bir çalışma var. İş yapmak istiyor yapamıyor. Biz belediyemize, personel maaşlarında sıkıntı çekiliyor. Malzeme ödemelerinde sıkıntılar var. Müteahhitlere ve taşeronlara ödemeler var. Bizde verdiğimiz oyla destek oluyoruz. Ama bizim destek verdiğimiz akvaryum projesi ve seyri terası projesi değildir.” 

“TÜNEL AKVARYUM PROJESİ BAŞARILAMAYACAK”

Oktay Söğüt: “Tünel Akvaryumda belediyenin bütçesinden 15 Milyon TL civarında bir para harcandı 15-20 Milyon daha harcanacak. Başkan her seferinde simge proje diyor. Benim sahilim var çay içecek yer yok, beni güneyde akvaryumda balıkla buluşturacak. Antalya’da AK Partili belediye 20 Milyon TL’ye yaptı. Antalya 20 Milyon turist çekiyor, giriş çıkış ancak ayakta duruyor. Bu bir inat projesidir. Ankara’da Melih Bey Ankapark yaptı. Tanıtımlar falan şuanda hurda. Ben diyorum ki Metin Bey’den sonra orası hurdalık olarak kalacaktır. Sonra Ankara’daki kaldırılan dinozorlar burada sergilenecek ve bunu da hizmet olarak anlatacaklar. Birçok insan kumanyaya muhtaçken 30 Milyon TL harcayarak 80-90 TL girişle yapılacak akvaryum öncelik olmamalı. Vatandaş çevre vergisini emlak vergisini ödeyememiş sen hala 30 milyon Akvaryuma harcamak istiyorsun.” 

Cüneyit Zorlu: “Ortahisar belediyesinin 100 Milyon TL borcu var, bu borçlanmayla 30 milyon daha borçlanacak. Plansız programsız öngörüsü bir yatırım. Turist sayısı da yeterli değil burası için. Antalya’daki akvaryum 15-20 Milyon turiste rağmen zor karşılıyor. Biz 1 milyon turistle yapamayız.  İller bankası artık para veremiyor. Toplayamıyor onun için veremiyor. Erken davranmak avantajlı olacağını düşündükleri için teminat mektubu ile başvuru yapıldı. İnsanlar aç, insanlar para bulamıyor. Çocuğuna harçlık veremiyor, İŞKUR’un önünde insanlar kuyruk oluyor. Şimdi bunun zamanı değil. Pandemi sonrasına ertelenebilir. Eğer bunu profesyonel firmaya vermezlerse olmayacak.” 

“HANİ TRABZON’UN CİĞERLERİ?”

Cüneyit Zorlu: “100 Milyon TL borcu var. Belediye kurulalı 6 yıl oldu. Sıfır borçla alınmış bir belediye. Geçen yılki 100 Milyon, bu yılki sanırım 130-150 Civarında bir borç çıkacak. Bu borcun temel kaynağı da binadır.” 

Oktay Söğüt: “Bina yapılırken yapılmasın dedik. Orasını halka aç bu yatırımdır. Burası Trabzon’un ciğerleri olacak dediler. Hani Ciğerler? Trabzon belediyesinin bir hizmet binasının olamaması farketmez. Pandemi de herkes evinde çalıştı.”

SEYİR TERASI 

Cüneyt Zorlu: “Seyir terasının yapılacak olan yerin yanlış olduğu kanaatindeyim. Çay bahçelerinin olduğu yerde yapılabilir. Şimdi ki yapılacak yerde altından tünel Kanuni Bulvarı geçecek. Bunları kaç defa sorduk. Bunu bir görüntüleyin görelim dedik. Seyri terası olduğu yerde tünel görülecek Arafil boyunun kötü görüntüsü görülecek. Seyri terası için 12 Milyon TL konuldu hesaba. Şuanda acil değil. Seyri terasının yerinin iyi değerlendirilip değiştirilmesi gerekiyor.”

DOLMUŞ DÖNÜŞÜMÜ

Cüneyt Zorlu: “17+1 olması gerekir. 12+1’in bu şehre hiçbir faydası olmayacak. Daha büyük araçların olması gerektiği kanaatindeyim.”

Oktay Söğüt: “Bence 17+1 olmalı. Olaya daha büyük boyutta neden bakmıyoruz. Trabzon’un ulaşım sorunu var. Dolmuş meşalesi bunun bir parçası. Ben evime gitmek için yolda bekliyorum. Gene hafif raylı sistem yok. Çukurçayır yine tıkanacak. Günlük şeyler yapılıyor. Dolmuşların rengimi bizim derdimiz. Bizim derdimiz insanları gidecekleri en rahat ve en hızlı nasıl ulaştırırım o olmalıdır.”  

HAFİF RAYLI SİSTEM

Cüneyt Zorlu: “Yapamayacakları belli oldu tamamen rafa kaldırıldı. Yapmayacaklar. Kaynak bulamıyorlar. Yapamazlar ama yapılması acil. Şuan gündemimizde yok deniyor, her seçim döneminde projeler arasında var. Volkan Canalioğlu döneminde projesi yapılmıştı. Hepsi kaldırıldı. Gündeme alınmıyor. Bir şehirde Hafif Raylı Sistem yoksa o şehrin kalitesinden bahsedilmez.”

Oktay söğüt: “Hafif Raylı sistem sözü veriyorlar. Bugün dolmuşu konuşuyorlar, Kahramanmaraş Caddesini çözemediler. Ben sorduğumda 3 gün sonra Metin beyle oturuyoruz bu işi bitiriyoruz dediler. Şimdi projesi olan getirsin, Eninde sonunda yapacağız. Sonra hastanelerde rehin kalan hastanelerden nerelere geldik diye twitterdan mesaj atıyorsun. Bunları bırak, Gündem şaşırtmanın anlamı yok.” 

ULAŞIM MASTER PLANI

Cüneyt Zorlu: “Önce Ulaşım Master Planı yapılması lazım sonra imar planı yapılması lazım. Ulaşım Master Planı 30 Yıl 50 yıl sonrasını görerek hazırlanıyor. İmar planı hazırlıyor, 800 Bin gösteriyor Ortahisar’ın nüfusunu. Ama otoparkları, sosyal donatıları göstermeden yapıyor. Ulaşım Master planı yapıldıktan sonra bakacaklar ki imar planı ile uyumuyor. Sonra yeniden yapılacak.”

OTOGAR PROJESİ

Oktay Söğüt: “Terminal binasının görselini öyle yaptılar ki bir tarafına yansıtılma yapılacak. Bunlar proje değil. Grafik. Olmayacak bu proje. Yeri de yanlış. Yol yapacağı tren gelecek dediler. Terminal bir küçük binadır. Şehir içinden araçlar gidip gelecek. Ortahisar Belediyesi Binası ve Kaymakamlığın olduğu yerde şahıs binasıydı. Burası alındı Çimento fabrikasının olduğu yerde kamulaştırılabilir. Otogarın yerini beğenmiyorum. Trabzon sel bölgesi. Olan seller unutuldu. Dere kenarına terminali koyuyorlar. Yeni terminalin yerinin değişmesinin bir cevabı yok. Yeni bir maliyet. Olduğu yerde yapılabilir. Mevcut terminal binası ne olacak”

Cüneyt Zorlu: “Zemini sağlam değil. Orada yeni yollar yapılacak, köprüler yapılacak. Orada 7 yıl önce yapılmış Ortahisar belediyesinin binası var. Bunlar yıkılacak, yazıktır. Yanlışlar var. Avrupa artık terminal yapmıyor. Böyle terminaller oralarda yok. Burası doğru bir yer değil. Burada tünelleri kavşaklar, yollar yapılacak.”

KANUNİ BULVARI

Cüneyit Zorlu: “Kanuni Bulvarı yaptılar. Ama çok yanlış. Bu kadar kamulaştırma maliyeti olan bir yol yok. Yollar çevreleri ile yaşar. Çevresine bir katkısı yok. Yapılana teşekkür ediyoruz. Yapılan kotlamalar hatalı. Yol yapıyorsan bunun etrafından ticaret alanı olması lazım. Projeyi yaptılar teşekkür ediyoruz ama çok hatalı yaptılar. Kanuni Bulvarının Boztepe tünelinin yeri yanlış. Ben bu yolun Boztepe’ye çok katkısı olacağını düşünmüyorum. Sonuçta Maçka’ya bağlanan ve sadece onların kullanacağı bir yol olacak”

“TRABZON’DA İÇTİĞİMİZ HER YUDUM SUDAN KANSER ALIYORUZ”

Cüneyit Zorlu: “Bu şehirde içtiğimiz her yudum sudan kanser alıyoruz. İller bankası kendi ürettiği borunun şehirlere satılmasını sağladı. Kansere sebep olan bir numaralı madde aspesdir. Bu aspes boru 114 KM Trabzon’a serilmiş. Sadece Trabzon’a değil Türkiye’nin her yerine serildi. Borular ömrünün tamamlamaya yaklaştı. Trabzon’da yeni borular serildi Trabzon’da aspes boru 33 km kaldı deniyor. Vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyorum. Trabzon merkezinde 33 KM kaldı diğerleri değişti. Avrupa’nın da kullandığı borular kullanılıyor şimdi. Teşekkür ediyoruz. Yapılması gerekir. Bir an önce yapılsın” 

Oktay Söğüt: “Trabzon’da aspes boru olduğu belediye yöneticileri tarafından kabul edildi. Trabzon’da su kirlidir demiyoruz. Birçok belediye çeşitli yerlerden konutlardan örnek alarak internet sitelerinden yayınlıyor. TİSKİ kaynağından alıyor ve yayınlıyor. Suyun temiz olmasında sadece bakteriyel olduğuna bakıyorlar. TİSKİ bende hiç başarı gösterecek izlenimi bırakmıyor. Koca TİSKİ vatandaşı sıfır ilgilendiren bir konuda reklam yapıyor. TİSKİ yeni bir bina kiralıyor orada çalışmaya başlıyor. TİSKİ tayin mevzuları ile gündeme geliyor. TİSKİ Müdürü desin ki biz kanalizasyon sorununu çözdük desin. Bu şehir TİSKİ’nin başına kendi içinde birini getiremiyorsa yazıklar olsun.”

MİLLET BAHÇESİ

Cüneyit Zorlu: “Millet bahçesi projesinde Yavuz Selimin işlerliğinin kaybedebilmesi büyük bir sorun oldu. Orada bir yığın kafe oturma yeri yapılıyor. Beton yapılıyor. Yapılan otopark çok iyi düşünülmüştür. Teşekkür ediyorum. Kafelerin yapısından hoşnut değiliz. Orman lojmanlarının alınması doğrudur. Sadece yapılması gerekir. Ağaç ekilmesi lazım, insanların yürüyüş yapacağı alanların olması lazım. Kafeler yapılarak bir kazanç sağlanması adına yapılmış şeyler.”

Oktay Söğüt: “Millet Bahçesinde tüm alanının 10’da biri süs havuzu. Buranın şartnamesinde restoran, kafe var. Trabzon’da her taraf kafe, kıraathane. İnsanlar burada nefes alacak. Böyle ucube bir şey olur mu? İnsanlar burada nefes olacak. Yurt dışındaki parklarda yok, Gülhane’de de yok. Saha olayı çok başka. Stat alanı var mı diyoruz var diyorlar. Yavuz Selim alanı için yapılan yerde temsili maçlar oynanacak dediler. Temsili olacaksa yapma oraya. Avni Aker müzesi başka bir şey. Otopark çok önemli bir ihtiyaç ama üstüne kafe falan yapılması yanlış.” 

VERİLEN SÖZLER YAPILMIYOR

Oktay Söğüt: “Biz aldığımız görev belli yaptığımız iş belli. Biz verilen söze ve yapılan işe bakıyoruz. Zorluoğlu ikinci havaalanı yapacağım, Erzincan Trabzon Demiryolu bitecek, güney çevre yolu bitecek dedi. Ben de seçilmiş meclis üyesi olarak soymayayım mı? Havaalanı’nın işini alacak firma alıp asfaltı başka bir yere dökmeyecekti. Bizim belediye adamın işini gördü. Müteahhit alıp bize verecekti. Biz gittik adamın işini yaptık. Bu sözler verilmiş neden yapılmadı. Metin beyin 101 sözü var. Bunların içinde 11 tane müze sözü var.”

Cüneyt Zorlu: “Havalanında kullanılan asfalt farklıdır. Katman katmandır. Bunların ayrı ayrı alınması lazım. Bunlar aldıkları malzemenin yüzde 15’ini sağlıklı kullanabilecekler. Köy yollarında yolun altına dolgun olarak kullanacaklar. Petrol buldular da bizim haberimiz yok gibi Fatih Sondaj Gemisine turlar düzenlediler. Yeşil alanlar artırıldı mı? Yapılan çocuk parkları yeterli midir? Raylı sistem konusunda en ufak bir işleri yok. Halkı denizle buluşturamadılar. Gülcemal’de yapılacak deniyor. Kreş yapmıyorlar. Sosyal anlamda projeleri hayata geçiremediler.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler