CHP'li Ahmet Kaya: Balıkçılarımızın güvenli limanı olacağız

CHP gemisi Trabzon'a yanaştı, balıkçıları dinledi.

CHP'li Ahmet Kaya: Balıkçılarımızın güvenli limanı olacağız

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'in 1 Temmuz Denizcilik ve kabotaj bayramında başlattığı ve "balıkçıların güvenli limanı olacağız" ilkesiyle yola çıkan CHP Gemisi iki gündür Trabzon'da. Trabzon'da balıkçılarla buluşan ve balıkçıların sorunlarını dinleyen CHP heyeti balıkçılık sektörünü ayağa kaldıracaklarını ifade ettiler. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla Hopa’dan İskenderun Samandağ’a kadar gidecek olan gemiyi ziyaret eden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya; 3 tarafı denizlerle çevrili cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz fakat mavi vatanımız olarak gördüğümüz denizlerimizden yeterince istifade edemiyoruz. CHP olarak iktidarımızda Denizcilik Bakanlığı kuracağız. Denizlerimizi koruyacağız, Tüm balıkçılarımızın umudu olacağız. Balıkların yaşam alanlarını biz koruyacağız. Limanlarımıza, kıyılarımıza biz sahip çıkacağız. Balıkçılarımıza söz veriyoruz Türkiye’nin güvenli limanı, CHP olarak biz olacağız” dedi.

Artvin Hopa’dan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz öncülüğünde yola çıkan CHP Gemisi, Türkiye’nin limanlarını gezmeye ve balıkçıların sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Denizlerimizdeki ve kıyılarımızdaki durumu tespit etmek ve balıkçılarımızın sorunlarını dinlemek amacıyla yola çıkan geminin son durağı Trabzon’du. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve CHP Trabzon İl Örgütüyle birlikte Sürmene’deki Çamburnu Yeniay Tersanesi’ni ziyaret eden CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın bir diğer durağı ise Faroz oldu. Faroz ziyaretine Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman ile katılan Kaya, balıkçılarla yaptığı sohbetler sonrası, durumu şöyle özetledi:

3 TARAFIMIZ DENİZLERLE ÇEVRİLİ AMA…

“Tarım masamızın balıkçılıkla ilgili sorunlarından sorumlu Barış Karadeniz’in bizi aramasıyla Sürmene’ye geldik. Sürmene’de balıkçıların ciddi bir liman ihtiyacı olduğunu gördük. Donanma yapılacağı gerekçesiyle balıkçılara bulundukları yeri terk etmeleri söyleniyor. Temelleri atılmadan, proje ilerlemeden balıkçıların yerlerinden çıkarılması doğru değildir. Balıkçılara kalacak yer tahsis etmeden, nasıl buradan çıkın dersiniz? Bu balıkçılarımıza reva mıdır? Türkiye, 3 yanı denizle çevrili bir ülke olarak balıkçılıkla zengin olması gerekirken, balıkçıları en dertli ülkedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak balıkçılarımıza güvenli liman olacağız. Bu ülkenin zenginleşmesini istiyorsak balıkçılığı kalkındıracağız.”

FAROZ’UN AMATÖR BALIKÇILARI CHP’YE İÇİNİ DÖKTÜ

“Sürmene durağımızın ardından ise Barış Karadeniz vekilimizle birlikte Faroz Balıkçı Barınaklarında amatör balıkçıların sorunlarını dinledik. Kıyı balıkçılarımız, şu anda denizimizde tutacak, yemeklik balığımız yok diye isyan ediyor. Tutulması yasak balıkların tutulup pazarlarda satılmasına göz yumuluyor. Karadeniz şu anda ölü bir deniz konumundadır. Barbun, hamsi, kalkan yasakları var ama mezgit’in yasağı yok. 2021 yılında bir mezgit’in yavrulayacak sisteminin kurulacağı bir sistemimiz yok. Hem yasak koyuyorsun hem sattırıyorsun. Denetimi yapamıyorsan yasak koyma, serbest bırak. Taka sahiplerine gemi statüsünde oldukları için gemi statüsünden ceza kesiyorlar. Bunlar taka mıdır, gemi mi? Bunun tespitinin yapılması lazım. Kıyılarda yapılan bilinçsiz dolgular balıkların yaşam alanlarını mahvediyor. Balıkçılarımızın öyle çok sıkıntısı sorunu var ki saymakla bitmez.”

BALIKÇI ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK

“İskenderun Samandağ’a kadar bu gemimiz yol alacak, balıkçılarımızın sorunlarını dinleyecek ve bunu bir rapor haline dönüştüreceğiz. Bu raporu tamamlayınca 55 gün sonra bir Balıkçı Çalıştayı düzenleyeceğiz. Bu çalıştayda raporumuzda yer alan sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi açıklayacağız. 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke olan Türkiye’de neden Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı olmasın? Bunun altyapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz.”

KARADENİZ HEPİMİZİN

“Av fiyatları artmış balıkçıya sahip çıkan kimse yok. Balıkçıyı, ceza kesilip para toplanacak bir kaynak olarak görüyorlar. Şehrin bütün kanalizasyonu denizlere akıyor, bir denizci denize ufacık çöp atsa cezası 300-500 milyarı buluyor. Denizlerimizi elbirliğiyle yok ediyoruz. Her tarafa çiftlik, her tarafa dolgular yaparsak denizde balık kalmaz. Karadeniz hepimizin ve bu mesele siyaset üstü bir meseledir. Siyaseten de bir birlik sağlamalıyız ve denizlerimizi, balıkçılarımızı sahipsiz bırakmamalıyız. Denizlerimizi ve kıyılarımızı korumalıyız.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber