CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve CHP PM Üyesi İdris Akyüz Trabzon'da

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve CHP PM Üyesi İdris Akyüz Trabzon'da konferansta konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve CHP PM Üyesi İdris Akyüz Trabzon'da

CHP Trabzon İl Başkanlığı'nın organize ettiği "Türkiye Nereye Gidiyor? - Ekonomi - Politik" konferansı bugün gerçekleşti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve CHP PM Üyesi İdris Akyüz'ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa vatandaşların ilgisi büyük oldu. Hamamizade Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Trabzon eski İl Başkanları Güzide Önsel Uzun, Yavuz Karan, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, CHP teşkilatlarından pek çok isim ve vatandaşlar katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Turgay Güngör'ün, CHP Beşikdüzü'nün 29 Ekim'de kutlama talebini reddeden Beşikdüzü Kaymakamlığı'na tepkisi damga vurdu. 

Yönetimini Trabzonlu gazeteci-yazar Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu'nun yaptığı konferansta konuşan CHP PM Üyesi gazeteci-yazar İdris Akyüz, 15 Temmuz gecesi yaşananlara AK Parti iktidarının sebep olduğunu iddia etti. FETÖ'cü darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesini anlatarak konuşmasına başlayan Akyüz, "15 Temmuz'u Ankara'da yaşadım ve hayatımda gördüğüm en korkunç şeydi. 15 Temmuz belasından kurtulduk ama şimdi başka bir belayla uğraşıyoruz. Türkiye bugün kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yürütülüyor. OHAL ilan edilmiş, parlamentosu açık ama ülke KHK'larla yönetilmeye çalışılıyor. 12 Eylül'de parlamento kapalıydı. Milli Güvenlik Konseyi vardı ve 5 kişinin dudağı arasında yapılıyordu herşey. Ama bu sefer parlamentomuz karışık, bu sefer tek kişinin kendi istedikleri doğrultusunda ülke yönetilmeye çalışılıyor ve buna demokrasi diyorlar. Buna demokrasi demek mümkün değil." 



FETÖ İLE AKP SUÇ ORTAĞI

"Kurunun yanında yaşlar da yanmasın dediğimiz için AKP'liler 15 Temmuz gecesinin failleriyle bizi yanyana getirmeye çalışıyorlar" diyen Akyüz şöyle devam etti: "Şimdi kendi ayıplarını örtmek için yeni bir KHK hazırladılar. Yaptıklarını kamuoyunda aklayacak bir anlayışı hakim kılmaya çalışıyorlar ama bu birşeyi değiştirmiyor. Biz CHP olarak, AKP gibi FETÖ örgütünü tanıma şansımız yok. Hiçbirini tanımayız ve bilmeyiz. İkisi de suç ortağı. Bunlar ne zaman iktidar kavgası için birbirlerine girdiler. Biri diğerini ekarte etmek için bir hareket başlattı. Diğeri kendi suçluluğunu örtmek için ötekini yok etmeye çalışıyor. Hangi bakanlıkta, hangi kurumda kaç tane FETÖ'cü kimin referansıyla oraya gelmiş bunları biz bilemeyiz. En iyi onlar bilir." 

AKP FINDIĞI BİTİRDİ

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, AKP'nin kendi tek adam hedefine Türkiye'yi yönelterek ülkeyi yonetemez hale getirdiğini söyledi. Konferansta Türkiye'nin yönetimsel sıkıntılarıyla birlikte ekonomik sorunlarına değinen Böke, Türkiye'de işsizlik rakamlarının arttığını ancak kişi başına düşen gelirin dibe vurmaya başladığını belirtti. Böke, fındığın sadece Karadeniz'in değil Türkiye için büyük değer olduğunu vurgulayarak "AKP fındığı bitirdi" dedi. Böke ayrıca "Son 1 senede Türkiye hukukun üstünlüğü ölçüsünde dünya sıralamalarinda 40 basamak geriye düştü. Biz 99. sıradayız. Bizim gibi güçlü bir ülkeyi AKP iktidarının hukuksuzluğu dünyada 99. olmaya mahkum.ediyor" ifadelerini kullandı



MESELEMİZ BAŞKANLIK DEĞİL İNSANİ YAŞAM

AK Parti'nin ekonomiyi yönetemediğini ileri süren Böke, "AKP ekonomiyi istikrarsızlaştırıyor. AKP, ülkeyi tek adam hedefine kilitleyerek Türkiye'nin zenginliğini eritiyor, yok ediyor." diye konuştu. Böke, buna izin verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Mesele, bir Başkanlık, sistem meselesi değil. Bizim için mesele 79 milyonun refahı meselesi. Bizim için mesele 79 milyonun insani bir yaşam düzenine erişmesi meselesi. Dünyada en insani yaşam kalitesi yüksek 20 ülke arasında yaygın yönetim biçimi, parlamenter demokrasilerdir. Dünyada fakir, sağlığı bozuk, eğitime erişim imkanı zayıf 20 ülkedeki yönetim biçimi nedir biliyor musunuz? Başkanlık. Mesele sizin işsizliğiniz de, enflasyonunuz da, hayat pahalılığınızda, aldığınız kredinin faizinde. Bizi işte o ince detaylar ilgilendiriyor." 

Demokrasi ve hukuk olmadığı zaman ekonominin de kötüye gittiğini anlatan Böke, "Onun için demokrasi, istikrar, parlamenter sistem diyoruz. Daha sadece başkanlığın lafı edildi... 'Fiilen var.' diyorlar, itiraf ediyorlar ama o fiili durumda ne ile karşılaşıyoruz, Türk lirası dolar karşısında değer kaybediyor. Başkanlığın dile getirildiği hafta Türk lirası belki 8 kuruş değer kaybetti. Dünden bugüne 2 kuruş daha değer kaybetti." dedi.

Böke, darbe girişiminin parlamento, özgür basın ve vatandaşın anayasal hakkı olan sokakta isteğini ifade etmesi ile engellendiğini belirterek, şunları söyledi: "Parlamento çalışıyor mu? Çalıştırmıyorlar. Bombalarla yıkamadıkları parlamentoyu, OHAL'in kanun hükmünde kararnameleri ile yıkmaya, yok etmeye çalışıyorlar. Medya özgür mü? Bir günde 23 televizyon ve radyo kanalını kapatıyorlar. Bunların içerisinde türkü kanalları var. Bizim dinlediğimiz türküler ondan bile korkuyorlar. Peki vatandaş sokakta anayasal demokratik hakkını kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. 'Laiklik' diyenin gözüne gaz sıkıyorlar. Demokrasi yavaş yavaş öldürülüyor AKP tarafından. O demokrasi ki esasında 15 Temmuz gecesinde yapılan darbeye engel olmuş olan güçtü. Şimdi bize düşen, eğer bütün sorunları çözeceksek bu demokrasiyi inşa etmektir. Yılmadan, cesaretle, her birimizin bir demokrasi neferi olduğunu hatırlayarak ve birlikte değilsek bu işi yapamayacağız bilinci ile demokrasiyi inşa etmemiz gerekiyor. Çocuklarımız için şehitler için bizim bu ülkeye borcumuz olduğu için."



TÜRKİYE'Yİ BU GÜNLERE GETİRENLERDEN HESAP ZORMAK ZORUNDAYIZ

Kadınların, bedenleri üzerinden yapılan siyasetten çok sıkıldığını aktaran Böke, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz istediğimiz gibi giyinmek istiyoruz. İster başörtüsü takmak, ister şort giymek istiyoruz. Her ikisini de giyindiğimizde dayak yemek istemiyoruz. Dayak yediğimizde, bu dayağı atanın hukuken cezalandırılmasını istiyoruz. Türkiye'nin özgürlük mücadelesini en çok vermesi gereken biz kadınlarız. Bizim üzerimizden siyaset yaparak, Türkiye'yi bugüne getirenlerden hesap sormak zorundayız."



 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber