"Çay ve fındık bahçelerini 20 liralık Gürcüler doldurdu"

“AÇ İNSAN YOK, ÇALIŞMAK İSTEMEYEN VAR” Haber61/Haber Servisi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi TTSO binasında bayramlaştı. Öğlende başlayan bayramlaşma törenine Özcan İlarslan, Kenan Bıyık, Cesur Gerigelmez, İsmail Gençcelep, İbrahim Nalbant, Adnan

"Çay ve fındık bahçelerini 20 liralık Gürcüler doldurdu"
“AÇ İNSAN YOK, ÇALIŞMAK İSTEMEYEN VAR”
 
Haber61/Haber Servisi
 
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi TTSO binasında bayramlaştı. Öğlende başlayan bayramlaşma törenine Özcan İlarslan, Kenan Bıyık, Cesur Gerigelmez, İsmail Gençcelep, 
İbrahim Nalbant, Adnan Sağlam, Selahattin Bektaş, Nihat Aydın, İsmet Mısır, Murat İskender, Sadık Atmaca, İbrahim Bayburtlu da katıldı.
 
Törende iş dünyasında son durum gündem olurken ilginç sohbetler oldu.
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu bayramlaşma tamamlandıktan sonra ‘Her iş dünyasından bir temsilcimiz var burada. Herkes sektörüyle alakalı bir durum değerlendirmesi yapsın’ demesi üzerine, bayramlaşmaya katılanlar görüşlerini dile getirdi.
11749276_996947290399751_709001166_n.jpg
 
Sadık Atmaca, Ramazan’da dağıtılan kumanya kutuları ile ilgili ilginç bir tespitte bulundu. Atmaca, yardım kutularının asıl sahiplerine gitmediğini ifade ederek,” Biz bir gün fakir aradık. Evini dayayıp döşemek için. Bir tane bulamadık. Yok. Vallaha yok Şerefsizim yok. Yada var bulamıyoruz” dedi.
 
Cesur Gerigelmez de, “Bu kumanya işlerinin falan kaldırılması taraftarıyım. Yardıma muhtaç ihtiyacı olanları tespit edip yardımın vakıflar aracılığıyla yapılması gerekir”
 
11748780_996947307066416_177469483_n.jpg
 
Eski meclis üyesi CHP Rize milletvekili adayı Kenan Bıyık ise, “Ben Rize’de vekil adayıydım. Sabahleyin kente hareket edemiyordum. Ne iktidar, ne bir şeyiz. Parti il binasında kadınlar sıraya girmiş kumanya için beni bekliyorlardı. Ben bir vekil adayıyım iktidar da değilim. Sosyal hizmetler esasında var. Ama ben ekonomik sıkıntıdan boşanmalar dinledim. 60 gün boyunca. Bu başbakanın memleketi. Keşke başbakan  çıkmasaydı dedim” diye konuştum.
 
Mehmet Tayfun Ataman da Kenan Bıyık’ın sözünü keserek,  “Şu anda çay bahçelerinde gürcüler çalışıyor. Fındık bahçelerinde kimseyi bulamıyoruz. Nerede bu aç adamlar, insanlar, işsizler” diyerek işsizliğin olmadığını çalışan isteyen bulamadıklarını dile getirdi.
Kenan Bıyık ta bahçelere 20 liraya çalışan Gürcülerin indiğini söyledi.
 
 
 
TÖRENDE ÖNE ÇIKAN TARTIŞMALAR ŞUNLAR OLDU
 
 

Törene TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Meclis Başkan Yardımcıları H. İbrahim Nalbant, Adnan Sağlam ve Sayman Üye Murat İskender, Yönetim kurulu üyeleri ve eski ve yeni meclis üyeleri katıldı. Her ramazan meclis üyelerinin bayramlaşma töreninde bir araya geldiğine vurgu yapan TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu ramazan ayında sektörlerde bir durgunluk yaşandığını, sektörlerde durumun ne olduğu, sektörlerin nereye gittiği ve birbirimizin sektörlerinden haberimiz olması açısından kısa değerlendirmelerin faydalı olduğun ifade etti.

 

BÜTÜN SEKTÖRLERİN SESİNİ BİZLER DUYURABİLİRİZ

Her ramazanda bu geleneği sürdürmeye gayret edildiğini aktaran Hacısalihoğlu, “Tabi bizim işimiz şehrin ticaretini yönlendirmek ve ekonomiye katkı sağlamaktır. Farklı sektörlerden gelecek görüş ve öneriler ile geniş kapsamlı bir bakış acımız oluşması gerekiyor. Çünkü herkesin gözü bizim üzerimizde. Üyelerimizin tek başına sesinin çıkmasında zorluklar olabiliyor. Ama bizim oda ve sektörler olarak sesimiz daha gür çıkıyor. Dolayısıyla sektörlerin sesini ancak bizler duyurabiliriz. Sorunlar varsa onları bizler çözebiliriz. ”dedi.

 

Bugüne kadar gerek üyelerimizden gerekse meslek komitelerimizden gelen sorunları Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın önce TOBB’a ardından hükümete ve Cumhurbaşkanlığına kadar ulaştırıldığını vurguladı. Hacısalihoğlu, “ Bazen sorunlar çözüme kavuşuyor. Bazen de kanunlara bağlı konular oluyor. Öyle veya böyle buradan giden bütün yazılar dikkate alınıyor.” Şeklinde konuştu.

 

TABANDAN GELEN SORUNLAR TAVANA AKTARILIYOR

Diğer bir konunun da bizlerin bu bölgeden göndermiş olduğu sorunların diğer bölgelerden gelen sorunlarla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde birleştiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Türkiye’de ne kadar benzer sorun varsa TOBB’da birleşiyor. Daha sonra Müsteşarlıklar ve bakanlıklar düzeyinde bu sorunlarla ilgili öncelikle teknik konularla alakalı nasıl çözümlenebilir veya neler yapılabilir şeklinde görüşmelerde bulunuyor. Bu konuda TOBB’un çalışması mükemmel. Yani bizim gücümüz yukarıda birleşerek daha güçlü oluyor. TOBB Başkanımız Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ilişkilerinden dolayı da bu sorunlar çözülebilecekse kolaylıkla çözülüyor. Bazı konularda var ki zora gidiyor. Kanun çıkması gerekiyor. İşin açıkçası her şeyi istiyoruz. Ve çok farklı konular gündeme geliyor. Hepimizin mantığı farklı ama ortada da bir devlet var. Kanunlarımız var. Ama şunu bilmek lazım ki tabandan gelen konular odamız ve TOBB üzerinden en üst makama kadar hükümete ve Cumhurbaşkanımıza kadar konuların tamamı iletiliyor. Bu güzel bir yöntem. Ancak sizlerin konuşması ile olacak. Aksi durumda biz bunları bilmeyiz. Yukarıda gitmez. Bu nedenle bu konularda sohbet yapmamızda fazlasıyla yarar vardır. Evet bayram vesilesiyle ben tekrar ailece bayramınızı kutluyorum. Sağlık, mutluluk, başarı ve her şeyin gönlünüzce olmasını diliyorum.”

 

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu konuşmasının ardından meclis üyelerinin sektörleri ile alakalı görüşlerini dile getirmeleri için herkese söz verdi.

 

AKILLI YAZAR KASA UYGULAMASI

Mehmet Ataman önümüzdeki günlerde akıllı yazar kasa uygulamasına geçileceğini belirterek bu konuda TOBB önderliğinde hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdi. Her sektörde farklı uygulamalar olduğunu dile getirerek Türkiye yazar kasa çöplüğüne dönmemesi uyasında bulunarak önlem alınması gerektiğini ifade etti.

 

ET FİYATLARI TURİZM SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR

Yine eski meclis üyelerinden Nihat Usta, turizm sektöründe sıkıntıları dile getirdi. Turizme hizmet veren restoranların her şeyinin et ürünleri olduğunu kaydeden Usta, et fiyatlarındaki değişkenlikten yakındı. Bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. 1990 yıllarında Karadeniz ve Trabzon7a 100-150 otobüs sezonda geldiğini, bugün ise 2000 otobüsün geldiğini anımsatan Nihat Usta şöyle konuştu: “Sektörümüzde ki sorun şudur. Gelen bütün turist kafileleri ile önceden anlaşma yapılmış. Fiyatlarımız netleştirilmiştir. Caymak veya değiştirmek mümkün değildir. Ama et fiyatları bugün başka, yarın başka. Şunu söyleyebilirim, biz bu yazın boşa çalışacağız. Et fiyatları yerinde hiç durmuyor.”

 

ELEKTRİK MALZEMELERİ SEKTÖRÜNDE KARLILIK AZALDI

Cemil Öztürk elektrik malzemeleri sektöründe kar marjlarının sıfırlandığını dile getirdi. Geçmiş yıllarda sektörde bulunan birçok firmanın bugün piyasadan çekildiğini, para sıkıntısının had safhada olduğunu aktardı. Durumun vahim olduğunu ifade eden Öztürk, inşaat sektörü canlı ama toptan satışı durdursak verdiğimiz malın çekini veya ödemesini almaya kalksak bütün yatırımlar duracak seviyede olduğunu kaydetti. Öztürk, “Her yıl yüzde 30, 40 büyüyoruz. Ama gerçekte büyümüyoruz aslında. Sektör olarak küçülüyoruz. On yıl önce sektörde sayabileceğim 10-20 elektrikçi firma bugün yok. Şu anda yoklar. Bizde satışlarımızın büyük bir bölümünü il dışına yapıyoruz. Satışlarımızın yüzde 75’i şehir dışınadır. İstanbul’a satışlarla ayakta kalıyoruz.”

 

MÜTEAHHİTLİKTE YAP SAT DÖNEMİ

İbrahim Bayburt müteahhitlik sektöründe bir değişimin gerçekleştiğine işaret ederek sat yap yerine yap sat mantığının artış gösterdiğini ifade etti.

 

MEDİKAL SEKTÖRDE GEÇ ÖDEME FİRMALARI BATIRIYOR

Ahmet Dar medikal sektöründe uzun süredir yaşanan sıkıntının Trabzon’da patlak verdiğini belirterek dörtte üç oranında bu sektörde faaliyet gösterenlerin battığını vurguladı. Dar, bu kötü gidişatı önceden tahmin edildiğini ve önlem alınması konusunda meslek komitesi olarak çaba harcandığını aktardı. Sorunu TTSO önderliğinde TOBB’a ve hükümete taşınmasına rağmen yaşanan batmaların önlenemediğini söyledi. Dar, “ Şu anda sektörümüzde ki sorun devam ediyor. Kamu kurumları sektörümüzdeki işletmelerden alım yapıyorlar ve iki yılda ödeme yapabiliyorlar. Bu sürede sektörün ayakta kalması çok zordur. Hala önlem alınmasını ödemelerin öne çekilmesi gerekiyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Maalesef bataklar önlenemiyor. TOBB’un daha güçlü tavır koymasını bekliyoruz. Alımları yapılan medikal sektörde ödemelerin bir sürdürülebilir bir takvime bağlanması gerekiyor. Kur artıyor. Vergiler ve KDV ödeniyor. Malın finansı sağlanıyor. Ayrıca ürünlere zam geliyor. Bütün ödemeleri üyelerimiz yükleniyor. Kazancın vergisi ödeniyor.” şeklinde konuştu.

 

GIDA YARDIMLARI TEK ELDEN YAPILMASI ÖNERİSİ

Mehmet Ataman çeşitli kurumlar tarafından ramazan aylarında ihtiyaçlı kimselere yapılan gıda yardımlarının bir havuzda toplanması önerisinde bulundu. Ataman daha sağlıklı yardım çalışmasının gerçekleşeceğini belirterek, “Gerçek ihtiyaçlı kimselere bu yardımların ulaşmasını sağlayabiliriz. ”dedi.

 

Eski Meclis üyelerinden Kenan Bıyık ise Rize bölgesinde çok sayıda ihtiyaçlının bulunduğunu dile getirdi. Kırsal bölgeye çıkıldığında ihtiyaçlıların oranının da artış gösterdiğini dile getirdi.

 

Gıda yardımlarına da değinen Usta, vermenin kolay olduğunu ama almanın çok zor olduğunu dile getirdi. Usta, “Bir tane de yüz tane kumanya yardımı yapmak çok kolaydır. Ama almak çok zordur. Alanları bulabilirsek vermeye devam edelim.” şeklinde görüşlerini paylaştı.

 

Cesur Gerigelmez ise bu konuda ortak bir vakıf üzerinden yardımların yapılmasına işaret etti. Meclis Başkan yardımcısı Adnan Sağlam ise yardımlarda dengenin önemine vurgu yaptı.

 

İsmet Mısır doğal gazın gelmesi ile lpg sektörünün kısmın etkilediğini, kırsal alanda sektörün gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

 

MECLİS BAŞKANI EREN’İN MESAJI

Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant Meclis Başkanı M.Şadan Eren’in TOBB’daki toplantı nedeniyle bayramlaşma törenine katılamadığını iletti. Eren’in bilgilendirme notunu meclis üyeleri ile paylaştı. Eren notunda, “ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde katılmam gereken bir organizasyon münasebetiyle odamız tarafından organize edilen bayramlaşma törenine katılamamış bulunmaktayım. Büyük bir manevi huzurla idrak ettiğimiz ramazan ayanın ardından, mübarek bayram günlerine ulaşmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Ramazan bayramının milletimize iyilikte, doğrulukta ve hayırda buluşturmasını temenni ediyor ve bu vesileyle ile tüm üyelerimizin, Trabzon iş dünyamızın bayramını kutluyor, işlerinde muvaffakiyet diliyorum. Ayrıca, şahsınızda tüm meclis üyelerimizin bayramını kutluyor, Allah’tan birlik ve beraberlik içerisinde nicelerini nasip etmesini temini ediyorum.” sözlerine yer verdi.

11748736_996947280399752_438477908_n.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber