Bayburt'ta tarım projesi!

Bayburt'ta, "Bayburt Tarımı Güç Kazanıyor" temalı dış kaynaklı, bölgesel kaynaklı ve yerel kaynaklı tarım projelerinin açılış ve tanıtım töreni yapıldı.   Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen törene, Vali Yusuf Odaba

Bayburt'ta tarım projesi!
Bayburt'ta, "Bayburt Tarımı Güç Kazanıyor" temalı dış kaynaklı, bölgesel kaynaklı ve yerel kaynaklı tarım projelerinin açılış ve tanıtım töreni yapıldı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen törene, Vali Yusuf Odabaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal, MHP Bayburt Milletvekili Karabey Kadri Karaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Vali Yardımcısı Recep Höl, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Bayburt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Mutlu, bazı kamu kurum müdürleri ile köy muhtarları katıldı. 
 
Bayburt Valisi Odabaş, burada yaptığı konuşmada, Bayburt'un tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahip il olduğunu söyledi.
 
Baybrt'un gelişmesi ve kalkınması için tarım ve hayvancılığın kaçınılmaz bir sektör olduğunu belirten Odabaş, "Bu sektörün geliştirilmesi, daha fazla üretim kapasitesine ulaşması, üretilen ürünün daha değerli şekilde satışı, pazarlamasının yapılmasının sağlanması Bayburt ilinin kalkınması için kaçınılmaz bir konudur. Dolayısıyla Bayburt için gıda ve hayvancılık, tarım ve hayvancılık çok önemlidir. Bu sektörün gelişmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
Odabaş, Bayburt'un sürekli göç veren bir il konumunda olduğunu, bunun için de ilde üretilen ürünün değerlenmesinin önemine vurgu yaparak konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Çünkü gelir elde edemeyen vatandaşımız gelir elde edebildiği yerlere gidebilme ihtiyacını hissetmekte, kendisini oralara giderek gelirini orada sağlayıp zaman zaman Bayburt’a gelerek Bayburt’ta yaşamını devam ettirmektedir. Dolayısıyla daha çok yaz aylarında Bayburt'a geliyor, kış aylarında ise gelir elde ettiği yerlere giderek geçimini orada sağlıyor. Bizim yapacağımız çalışmalarla birlikte, yatırımlarla birlikte Bayburt ilinin gelirini arttırmak zorundayız."
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulkadir Karabulut ise Bayburt'un temel geçim kaynağının hayvancılık olduğunu işaret ederek, "Potansiyelimize baktığımız zaman yüzölçümümüzün yüzde 57'si mera. Türkiye'de bu oranda mera varlığı bulunan çok az sayıda il var. Tabi meralarımızda önemli bir sorun var. Bir merada eğer hayvanların içme suyu yoksa, hayvanlar sağlıklı bir şekilde kısa mesafede içme suyuna ulaşamıyorsa o meranın ne kadar iyi olduğunun, verimliliğinin hiçbir önemi bulunmuyor" dedi.
 
Meralardan daha etkin verim alabilmek adına geçen yıl bir çalışma başlattıklarını söyleyen Karabulut, "Geçtiğimiz yıl bir çalışma başlattık, 5 yıllık bir proje hazırladık. 5 yıl içerisinde Bayburt'ta, Bayburt köylerinde hiçbir merada boşa akan bir su kaynağı kalmasın. Geçtiğimiz yıl bilindiği gibi 555 meraya suluk dağıttık. Bu yıl da çok şükür 575 suluğu bugün meralarımıza kazandırmış olacağız" diye konuştu.
 
Karabulut, Bayburt'ta, Japon Kalkınma Ajansı'nın kaynaklarıyla devam eden ve il için önemli bir projeninde sürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Japon Kalkınma Ajansı kaynaklarıyla 3 ili kapsayan 120 milyon liralık bir bir proje. Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi. Bu proje kapsamında da her yıl ilimizde tarım alanlarında her yıl 3 milyon liralık bir yatırım yapılmakta. Bu kapsamda bugün 145 adet ahırımıza otomatik hayvan su içme suluğu kazandırmış olacağız. Bunun dışında 10 adet serayı yenileyeceğiz, 2,5 ton hibe tohum dağıtacağız. Yne çiftçimizin üretim verimliliğini çok etkileyen fakat bireysel olarak temin etme imkanı bulunmayan taş toplama, gübre dağıtma, slaj, anıza ekim mibzeri gibi makinaları bu proje kapsamında temin ederek çiftçilerimiz kullanımına sunmuş oluyoruz."
 
Konuşmaların ardından Vali Odabaş sürü yönetimi alan eğitimi alarak sertifika hakkı elde eden vatandaşlara belgelerini verdi. 
 
Tören, 555 suluk, 145 otomatik ahır suluğu, 128 mesleki eğitim sertifikası, 35 güneş enenjili arı çiti, 29 süt sağım makinası, 10 sera yenileme, 10 mera gölgeliği, 3 anıza ekim makinası, 2,5 ton yem bezelye tohumu, 2 hizmet aracı, 2 ot slaj makinası, 1 katı gübre dağıtım makinası va 1 taş toplama makinasının hizmete alınmasıyla sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber